Knokke-29
Knokke-21
Knokke-7
previous arrow
next arrow

Indrukwekkende villa in Knokse stijl

Constructief, kwalitatief en energievriendelijk

Een villa die zorgt voor ogen als schoteltjes. Een perfecte energievriendelijke woning (48 kWh per m2) met revolutionaire snufjes en gewéldige levenskwaliteit. “Als ik ooit nog eens ergens anders een woning zou bouwen, zou ik weer precies dezelfde woning bouwen. Dit is écht wat ik wilde”, zegt de bewoner.

Een fraaie bomenlaan leidt naar een in traditioneel Knokse stijl gebouwde villa. Rieten dak, dito architectuur. Het toegangshek gaat open en kunstgras omringt de oprijlaan. Naast de villa staat de auto geparkeerd. Het kunstgras onder de bolide blijkt óók het dak van de parking. De toegangssleutel is de iPhone van de bewoner. Desgevraagd geeft deze een korte demonstratie. De auto zinkt weg in de grond en landt in de vierenhalve meter dieper gelegen parking. Alsof je naar een James Bond film kijkt.

Een constructief meesterwerk
Indrukwekkend, bijna surrealistisch is ook de garage zelf. Liefst 288 m2 groot en dát zonder ook maar een draagpilaar. Een constructief meesterwerk. De hele villa steunt op draagbalken in het plafond. Deze worden – optisch onzichtbaar – gesteund door een imposante betonnen palen stelsel onder de woning. Noodzakelijk vanwege de drassige ondergrond. Om de waterlagen in de ondergrond op te vangen staat ook het fantastische zwembad op palen.


“Dit is de meest perfecte woning die ik ooit heb gerealiseerd” 


Architect Piet Bailyu, van Project Architects, tekende al voor veel bijzondere woningen en residenties, maar een woning zoals deze realiseerde hij nog nooit, bekent hij. “Dit is de meest perfecte woning die ik ooit heb gerealiseerd. En dan bedoel ik niet eens zo zeer qua looks, maar wél hoe deze woning in elkaar steekt. Deze villa is van A tot en met Z gewoon helemaal af. Constructief, kwalitatief en qua energievriendelijkheid. Mede dankzij een deskundige en vooruitstrevende bouwheer die een heel duidelijk beeld had van wat hij wilde.”

Filip van Bever heeft het interieur verzorgd: “Er was meteen al een klik. En dat scheelt enorm. Dan is een goed en bijzonder resultaat veelal verzekerd. Zeker bij deze villa. Architect Piet Bailyu had een perfect huis met logische looplijnen en verbindingen neergezet. Ik hoefde het enkel te vertalen en her en der een accent aan te brengen.”


Met het oog op de toekomst is er bij de bouw van de woning gelet op energievriendelijkheid


Energievriendelijk
Met het oog op de toekomst is er bij de bouw van de woning gelet op energievriendelijkheid. “Energieneutraal bouwen wordt verplicht. Elk jaar wordt de energienorm verstrengd. Voor ons was het een uitdaging om een energievriendelijke woning te bouwen met behoud van mooie architectuur. Doorgaans gaat dat niet hand in hand, maar hier is het wél optimaal gelukt”, zijn architect en huiseigenaar het eens.

Woorden zonder overdrijving. Isolatie, aardverwarming en zonnepalen zorgen voor een optimaal energiepeil. Van geniaal ingenieus tot revolutionair en soms verbluffend simpel. Neem bijvoorbeeld de zonnepanelen. Onzichtbaar, maar ze zijn wel degelijk aanwezig op het fantastisch mooie rieten dak.

“Voor mij en mijn gevoel is dit écht het perfecte huis. Ik kom hier helemaal tot rust. Je kunt de zee hier op rustige momenten horen ruisen. Dan kan ik ten volle genieten. Het is hier echt fantastisch wonen”, aldus de huiseigenaar.

Fotografie: Dré Wouters

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 • Installateur (verwarming, koeling, warmtepomp en sanitair), Vandorpe bvba
  Gullegem | www.vandorpe.be
 • Elektro/domotica, Bart Slosse bvba
  Nukerke
 • Tuinaanleg en -onderhoud, Toye Bjorn
  Tiegem
 • Schilder, Masira Decoration
  Knokke | www.masira.be