In deze villa wordt er gespeeld met niveauverschillen

Schellen Architecten

Bouwen op een berg biedt mogelijkheden. Je moet weliswaar extra voorzorgen nemen op het gebied van grondverzet, maar verliest bijvoorbeeld geen plaats voor de auto, omdat je rechtstreeks de kelderverdieping in kunt rijden. Voor deze woning op de zogeheten Chartreuzeberg maakte architect Reginald Schellen niet alleen op een praktische, maar ook op een speelse manier gebruik van de niveauverschillen. Zo werd er een infinitypool aangelegd, waarbij het lijkt of het water van het zwembad aan één kant het ravijn in duikt, een optisch effect dat blijft verrassen, ook als je weet dat het niet klopt.


Ontwerp

Gevel, Villa’s, Schellen architecten, The Art of Living
Gevel, Villa’s, Schellen architecten, The Art of Living

De kenmerken van het terrein

De architect die voor het eerst een woning op een berg moet tekenen zal zich toch meer dan eens achter de oren krabben, maar Reginald Schellen draait er inmiddels zijn hand niet meer voor om. “Op de Chartreuzeberg heb  ik  al  acht  huizen  gebouwd.  De  moderne  architectuur  is  daarvoor  ideaal, omdat de technieken en vormen zich hiertoe lenen. Een klassieke pastoriewoning neerzetten op een berg, dat is een heel ander verhaal. Het komt erop neer de kenmerken van het terrein te gebruiken en er niet tegen  in  te  gaan.  Op  dit  deel  van  de  berg  konden  we  bouwen  in  een  bijzonder   mooie   omgeving.   Ik   had   bovendien   het   voordeel   van   een   opdrachtgever die bijzonder geïnteresseerd was in alle technische aspecten van het proces en die een woning wenste die op energetisch gebied bijzonder duurzaam zou worden. In alle opzichten een parel in de omgeving dus.”


Leefruimtes

Gevel, Villa’s, Schellen architecten, The Art of Living

Leveranciers van woning 3

Gordijnen

Callens Interiors

Interieurarchitect

blower interieur

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium

Steel look deuren

ANYWAYdoors

Binnenschrijnwerk

Wood You

Voldoende daglicht

De kelderverdieping is in zekere zin het eigenlijke gelijkvloers, maar vanuit de woning toch met een (aparte) trap te bereiken. Ze is erg ruim en bevat niet alleen een garage en een bergruimte maar ook een logeerkamer, voorzien van een eigen badkamer. “Omdat het niet moeilijk was de kelder van daglicht te voorzien, voelt het niet als een kelder als je er bent”,  legt project­architect Maxim Coninx uit. “Het is dus niet alleen de ruimte op zich die het interessant maakte hier een logeerkamer in onder te brengen.”

Natuurlijke materialen

Voor de inrichting deed Schellen Architecten een beroep op een externe interieurarchitect, Roos Blower, van het gelijknamige   bureau   in   Mechelen.   In   het   optimale   scenario versterken de architectuur van het interieur en het exterieur elkaar en dat is in deze villa overduidelijk het  geval.  Roos  Blower  maakte  veelal  gebruik  van  dezelfde  natuurlijke  materialen  en  wist  in  te  spelen  op  de zichtlijnen die Schellen al had uitgezet. Het resultaat is  een  rustig,  enigszins  minimalistisch  interieur,  waarin  alles goed op elkaar is afgestemd. Omdat de achtergevel volledig open is, wordt de blik van de bewoners echter vaak  naar  buiten  getrokken.  Die  aantrekkingskracht  weerspiegelt zich in beide  terrassen die enerzijds  direct aan de keuken en anderzijds aan de woonkamer staan, alsof  ze  uitnodigen  naar  buiten  te  stappen  zodra  het  weer dit ook maar enigszins toelaat.

Een overdekt terras

De bovenverdieping wordt bereikt met een open trap.  Ook hier blijft het contact met de omgeving belangrijk, en  niet  alleen  visueel.  Zo  heeft  de  architect  bij  de  master  bedroom  gezorgd  voor  een  omvangrijk  over-dekt terras. “Ik heb de buitenwereld verder naar  binnen willen   trekken   door   te   kiezen   voor   minimalistische   ramen.  Ze  zijn  verzonken  geplaatst  en  dan  zijn  de  hoekopstellingen glas-op-glas om het effect nogmaals te versterken.” Zelfs in de badkamer is er ruim voldoende daglicht. Wie in het ligbad plaatsneemt heeft zicht op de  takken  van  hoge  bomen  en  ook  staande  aan  de  wastafels  is  er  vanuit  de  ooghoeken  altijd  een  glimp  van buiten op te vangen.


Exterieur

Gevel, Villa’s, Schellen architecten, The Art of Living

Leveranciers van woning 3

Architect

Schellen Architecten

Aluminium buitenschrijnwerk

Vossal

Buitenpleisterwerk

Consteca pleisterwerk

Tuinarchitect & tuinaanleg

JOOS Tuinarchitectuur
Gevel, Villa’s, Schellen architecten, The Art of Living

Kwartsietsteen

De  niveauverschillen  werken  op  diverse  manieren  door.  Zo  liggen  de  woningen  van  de  buren  niet  op  gelijke  hoogte,  wat  inkijk  op  zich  al  verhindert  en  het  uitzicht  vrijer  maakt.  De  voorkant  ligt  hoger  dan  de  straat, waardoor de entree via een brede stenen trap bereikt moet worden. “De  voorgevel  is  breed  en  hoog,  maar  doordat  er  ook  witte  delen  uit springen en andere, met glas, juist dieper liggen, komt ze absoluut niet massief  over.’’  De  contrastwerking  tussen  het  witte  pleisterwerk  en  de  donkere   pierre-de-vals-kwartsietsteen   verleent   de   gevel   zelfs   een   opmerkelijke schoonheid. De keuze van de juiste gevelsteen is een specialiteit van Reginald Schellen. Die hoeft niet per se uit België te komen. Pierre de vals  wordt  in  Zwitserland  gemaakt.  Ze  heeft  zo’n  speciale  bekoring  dat  Reginald voor zijn eigen woning dezelfde keuze maakte.

Optisch effect

De  achterkant  kenmerkt  zich  door  openheid  en  ruimte.  De  niveau-verschillen situeren zich niet zozeer achter maar naast de woning en dat stelde de architect in staat een optische bijzonderheid toe te voegen aan het zwembad. Zo lijkt het voor de  argeloze bezoeker of de bewoners hier de tuin uit kunnen zwemmen. Het is een effect dat nooit verveelt en het doet de naam van de heuvel – de Chartreuzeberg – alle eer aan. Of je nu aan de voorzijde of aan de achterkant staat, in deze villa besef je altijd weer dat het wonen, net als het leven, zich nooit op één en hetzelfde vlak afspeelt.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 11-05-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Robin Van den Acker