open tuin, ludo dierckx, the art of living

  • Ludo Dierckx
  • Voorteinde 85
  • 2260 Westerlo (BE)

Imposante open tuin met parkallures | Ludo Dierckx

Deze klassieke villa in de Kempen is gebouwd in een authentieke stijl en met een bijzondere aandacht voor sfeer en detail. Het gaat hier om een renovatie van een oude boerderij door architect Alexis Herbosch uit ‘s Gravenwezel. De villa werd ontdaan van de prominent aanwezige koterij en overvloedige verharding. Bij de ingetogen grandeur van deze verbouwde woning hoort een tuin van hetzelfde niveau. Tuindesigner Ludo Dierckx uit Westerlo wist er een mooie landelijke en open sfeer te creëren, onder andere door de aanwezige begroeiing mooi te integreren in het tuinconcept en aan te vullen met nieuwe planten.

open tuin, ludo dierckx, the art of living

Carte blanche

Tuindesigner Ludo Dierckx kreeg van de eigenaars carte blanche voor het ontwerp van de 4ha grote tuin. De samenwerking die tot dit resultaat leidde werd door beide partijen als zeer prettig ervaren. Aan het einde van de dreef, afgeboord met eiken, geeft de sfeervolle woning zich met de open tuin helemaal prijs. De omgeving van de tuin oogt zo natuurlijk dat het lijkt alsof de tuin er al zo decennialang bij ligt. Dit is te danken aan de subtiele aanpak van Ludo Diercks. Waarbij hij niet alles van tafel veegt maar het maximale bewaart. Rond twee treurwilgen nam de tuinontwerper een bestaande poel onder handen. Deze werd veranderd in een indrukwekkende watervlakte, aangebracht met kleine eilandjes.  

open tuin, ludo dierckx, the art of living

Water als verbindend element

Water is niet te missen in deze open tuin. De poel werd vergroot en gemaakt tot een indrukwekkende waterpartij. De twee eilandjes zijn zo gemaakt dat het lijkt alsof ze zo zijn ontstaan. De vijver waant zich een weg door de gehele tuin en komt tot vlak voor de woning. Door de toepassing van de houten vlonders speelt water een belangrijke rol in de beleving. “Living on the water” zoals Ludo Dierckx zelf omschrijft. Ludo Dierckx heeft ook gezorgd voor de aanleg van het zwembad. Waterfauna en –flora kunnen hier welig tieren.  

open tuin, ludo dierckx, the art of living

Een natuurlijke, doorleefde sfeer

Het grootste gedeelte van de open tuin werd natuurlijk en rustgevend gehouden. Schapen werden ingezet om een deel van het onderhoudswerk op zich te nemen. De schapen komen tot dicht bij de woning en zorgen voor een idyllische touch. Ook de aanplant van het prairiegras geeft de open tuin een rustgevend en natuurlijk effect. Dicht bij de woning creëerde Ludo Dierckx een doorleefde look via de aanplanting van verschillende soorten planten. Niet enkel de aanwezige treurwilgen werden in de nieuwe tuin geïntegreerd. Ook andere bomen zoals eiken, beuken en diverse wilgensoorten bleven bewaard. Met deze prachtige tuincreatie laat Ludo Dierckx zien wat je kan maken als tuinontwerper. Subtiel maar toch doordacht ingrijpen is de boodschap. De ‘stroke of genius’ bestond er hierin om het water prominenter op de voorgrond te halen en het terrein van glooiingen te voorzien. Vooral dit laatste is als het ware een signatuur geworden die Ludo Dierckx ook in andere creaties met succes en bewezen resultaat heeft toegepast. 

open tuin, ludo dierckx, the art of living

 

Tekst: Redactie The Art of Living
Fotografie: Ludo Dierckx

____