Ambigue stijl huis bouwen | Vlassak Architects

Wie een residentieel huis laat bouwen, lijkt te moeten kiezen tussen landelijk en modern en de meeste bouwheren leggen zich zonder protesteren daarbij neer. Maar het echtpaar dat Pieter Vlassak de opdracht gaf een villa in Hove te ontwerpen deed dat niet en wilde een combinatie van de pluspunten van beide stilistische stromingen. Niet toevallig troffen ze in Vlassak een architect die er precies zo over dacht.

De E-installatie is aangelegd door D&W Technics uit Mortsel.

Royale vertrekken

Het perceel is diep, maar niet overdreven breed en dus neemt de villa langs de straatkant alle ruimte in beslag, op twee paden aan de zijkanten na die respectievelijk naar de garage en de inkomhal leiden. Bomen en hagen schermen de bewoners af van de buren. Eenmaal binnen geven de hoge glaspartijen aan de achterzijde zicht op een terras, een zwembad met poolhouse en een lang gazon dat uitloopt in een prachtige dubbele rij bomen. De plafonds zijn hoog, de vertrekken royaal en toch is de sfeer uitgesproken huiselijk. Tijdens het bouwen van dit huis zijn majestueuze vertrekken gerealiseerd, zonder dat dit ook maar ergens onpersoonlijk wordt.

Texture Painting bvba heeft de woning voorzien van verschillende vloeren waaronder de tegelvloer, betonvloer en gietvloer. De Lente leverde passende raamdecoratie voor deze woning.


“Wat ons beviel aan modernistisch en landelijk wilden we samenbrengen”


Hoge zijramen

De mate van de lichtinval is essentieel voor de kwaliteit van de woning. Vlassak bestudeert eerst het licht en maakt de gevels eigenlijk daaraan ondergeschikt. Die bouwt hij zogezegd daaromheen. Een zes meter hoog raam in de zijgevel is bij deze villa hét element dat bepalend is voor de lichtinval. Het voorkomt dat het huis donker en massief is geworden. Maar zo’n raam past eigenlijk niet in een landelijke vorm, in feite is het typerend voor de modernistische strekking.

Al het maatwerkinterieur is gerealiseerd door Jones Living.

Stijlvolle inrichting

Het zonlicht komt gefilterd door een zee van groene bladeren naar binnen, wat meteen de illusie versterkt in een bosrijke omgeving te wonen, terwijl de villa toch ‘gewoon’ in een woonwijk staat. Het licht valt in een living die zich kenmerkt door stijlvolle meubelen en veel kunst, zowel aan de wanden als in de kasten. Ze loopt uit in een ruime en van alle gemakken voorziene keuken. De droom van elke hobbykok. Zonder de tussenwand die haar gedeeltelijk van de living scheidt, zou ze als open kunnen worden gekenschetst.

Solide Construction Sprl verzorgde de ruwbouw, de vloeren, het pleisterwerk en het schilderwerk.

Veel ruimte

Vanuit de keuken kan de garage worden bereikt, net als vanuit de inkomhal. Deze biedt ruimte aan twee personenwagens en dan blijven er nog voldoende vierkante meters over om er kinderwagens, fietsen en andere vervoermiddelen te parkeren. Alles is ruim bemeten in deze villa, alsof de bewoners het woord benauwend voorgoed uit hun woordenboek wilden schrappen. Als je een huis gaat bouwen, vergeet je vaak de functionele ruimtes uit te denken, omdat de focus ligt op de esthetiek. Aan dat proces zijn ze hier duidelijk niet voorbijgegaan.


“Wooncomfort staat bovenaan de wenslijst en comfortabel wonen is ook waar Pieter Vlassak voor heeft gezorgd”


Het bad werd geleverd door RIHO.

Schrijnwerkerij Ronny Wens bvba uit Retie verzorgde bij deze woning het buitenschrijnwerk en de binnendeuren.

Het ontwerp van deze kempische woning is ontwikkeld door Vlassak Architects BV. Het zwembad is gerealiseerd door Leisure Pools.

Slingerbeweging

De eigenaren hebben al een zeer laborieuze weg moeten afleggen voordat ze dit droomhuis hebben laten bouwen. Ze hebben twee keer iets laten bouwen en ze zijn tweemaal in een bestaande woning getrokken, van ultramodernistisch naar volledig landelijk. Deze combinatie is het beste van beide en werkt gelukkig optimaal bevredigend.

 

Tekst: Jeroen Kuypers
Fotografie: Jaro van Meerten

___

Wil je meer projecten zien van Vlassak Architects?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!