Hokkerig appartement wordt ruimtelijk en leefbaar

Gosseye – Verbeke

Het appartement in Gent is de privéwoning van ontwerper Dieter Verbeke en ademt uit waar hij en zijn compagnon Steven Gosseye voor staan: een minimalistische stijl zonder verlies van charme of warmte. Hun totaalprojecten bestaan uit zowel architectuur, interieurdesign als meubelontwerp, met verfijning als rode draad. Hierbij houden ze niet vast aan bepaalde materialen of kleuren, maar werken altijd alles af tot op de millimeter. Hun ontwerpen slaan bovendien een brug tussen verfijning en de toepassing van ecologische materialen.  


Leefruimte

Appartement, ruimtelijk, Gosseye – Verbeke, The Art of Living

Milieuvriendelijke keuzes 
De centrale hal in dit appartement biedt toegang tot de woonkamer, werkkamer, slaapkamer, badkamer en een toilet. Rechtsaf gaat het naar de living, waar we een aangename, minimalistische ruimte vinden met een bank en lage salontafel. De woning heeft convectoren, in plaats van radiatoren of vloerverwarming, die warme lucht blazen en op diverse plekken zijn weggewerkt, zoals in de opstap naar het terras. Aangrenzend ligt een leefkeuken met een eiland van kalkcement, eikenhouten eettafel en bijbehorende stoelen. Alle meubels, behalve de bank, zijn een eigen ontwerp van Dieter en Steven. “We ontwerpen zo ecologisch mogelijk. Onze meubels zijn van lokaal, massief eiken. Hiervoor moet wel een boom sneuvelen, maar het gaat tientallen jaren mee. Ook gebruiken we zo min mogelijk natuursteen. Dit komt uit verre landen en voor de bewerking is veel water nodig. Vandaar het keukeneiland van kalkcement. Onze materiaalkeuze is geen eindstation; we zoeken voortdurend naar betere, ecologische materialen.” 


Interieur

Appartement, ruimtelijk, Gosseye – Verbeke, The Art of Living

Maatwerk interieur 
Aan de andere zijde van de inkomhal ligt de slaapkamer met twee ruime maatwerkkasten en een werkblad voor een extra thuiswerkplek. Aangrenzend is de badkamer met wastafel en douche. Aan dezelfde kant bevindt zich ook een thuiskantoor dat grenst aan een lichte binnentuin die weer een doorkijk geeft naar de living. 

 


Ruimte

Appartement, ruimtelijk, Gosseye – Verbeke, The Art of Living

Open ruimtes 

De jaren 60-woning veranderde onherkenbaar door het verwijderen van de binnenmuren en het strippen van de draagmuren tot op het beton. Een mooi element is dat de horizontale constructielijn in het beton is gevolgd in de openingen tussen de ruimtes, waardoor de muren op gestapelde blokken lijken. Alle muren zijn met kalk afgewerkt. “Verder hebben we overal gordijnen aangebracht in plaats van muren en deuren. Dit geeft een zeker privacy-effect maar houdt de woning ruimtelijk. Ook is er nu veel meer lichtinval.” Een andere, bewuste keuze ten behoeve van de ruimtelijkheid is het gebruik van lage meubels. “De plafonds zijn hier niet hoog. Op deze manier oogt het toch ruim.” 

Editor: Media Team RRO

Datum: 31-01-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Esther Sessink

Fotografie: Germán Bourgeat