Glenn Reynaert, Hoeve, Keuken, Modern, Terras, The Art of Living Online
Glenn Reynaert, Hoeve, Keuken, Modern, Terras, The Art of Living Online
Glenn Reynaert, Hoeve, Keuken, Modern, Terras, The Art of Living Online
Glenn Reynaert, Hoeve, Keuken, Modern, Terras, The Art of Living Online
Glenn Reynaert, Hoeve, Keuken, Modern, Terras, The Art of Living Online
previous arrow
next arrow
Slider

  • Architect
    Architectenbureau Glenn Reynaert ABGR
    Diksmuide | www.glennreynart.be
  • Aannemer ruwbouw
    Algemene Knokse Renovatie bvba
    Knokke-Heist
  • Buitenschrijnwerk (hout)
    Cachet Schrijnwerken
    Wingene | www.cachetschrijnwerk.be

Hoeve in groene omgeving | Glenn Reynaert

Van negentiende-eeuwse hoeve tot hedendaags comfort

In deze bosrijke omgeving verbouwde architect Glenn Reynaert een negentiende-eeuwse hoeve tot één die van alle hedendaags comfort is voorzien. De opdrachtgevers hadden gelijklopende wensen als die van de eerste woning: een oase van rust maken voor alle gezinsleden.

Voor deze verbouwing hoefde architect Glenn Reynaert niet op zoek te gaan naar inspiratie. Die kwam uit het pand zelf. Maar een bestaand gebouw werpt ook vaak hindernissen op. “Deze hoeve was langwerpig, maar ook donker en daardoor wat saai. Ik heb een deel van de buitenkant met hout bekleed, om dat visueel te doorbreken, en de leefruimtes met elkaar verbonden door de plaatsing van een enorm raam van achttien meter lengte. Terwijl de voorgevel voor- zien is van een klassieke geleding, is de achtergevel bijna volledig open naar de tuin.”

 

Glenn Reynaert, Hoeve, woonkamer, Modern, Terras, The Art of Living Online

Glenn Reynaert, Hoeve, woonkamer, Modern, Terras, The Art of Living Online

De gordijnen en meubels zijn afkomstig van Brigitte Garnier. De verlichtingsarmaturen zijn gerealiseerd door Xillo.

Glenn Reynaert, Hoeve, woonkamer, Modern, Terras, The Art of Living Online

De deurgrepen van Deceuninck Deforce. Decorefo verzorgde het strakke schilderwerk.

Genius Loci

Voor architect Glenn Reynaert is de grens tussen architectuur en binnen- huisarchitectuur een vloeiende lijn. “Het is geen landgrens, waarbij je direct ziet en voelt dat je in een andere staat terecht bent gekomen. Daarom houd ik altijd rekening met de geest van de plek, de genius loci, en probeer ik het gebouw zo natuurlijk mogelijk in te passen in het landschap.” De complete toegangsweg is daarom ook verlegd. Op deze manier rijdt je door de boomgaard rijdt of stapt en de tuin optimaal kunt ervaren.

 

Glenn Reynaert, Hoeve, Keuken, Modern, Terras, The Art of Living Online

Het maatwerk werd verzorgd door Meubelen Devriese uit Ruddervoorde.

Glenn Reynaert, Hoeve, Keuken, Modern, Terras, The Art of Living Online

Vanuit de keuken en living heb je een mooi uitzicht dankzij het achttien meter lange raam.

Contrasterende elementen

Contrast kan echter ook doelbewust worden gebruikt. Dat heeft de architect bij dit project gedaan met de voor- en de achterkant: de één is gesloten, de ander is helemaal open. “Dan lijkt het of je een ander huis binnenkomt, afhankelijk van welke zijde je het benadert. Dit effect blijft voortdurend verrassen, omdat je als bewoner of bezoeker de hoeve nu eenmaal nooit van twee kanten tegelijk kunt binnengaan.

 

Glenn Reynaert, Hoeve, Keuken, Modern, Terras, badkamer, ligbad, The Art of Living Online

Glenn Reynaert, Hoeve, Keuken, Modern, Terras, badkamer, ligbad, The Art of Living Online

Unieke materialen

In de woning staan licht, verhoudingen en materialen centraal. Het gebruik van hout en natuursteen zorgt voor warmte en sfeer in de woning en versterkt tegelijkertijd de geest van de hoeve.

 

Glenn Reynaert, Hoeve, Keuken, Modern, Terras, The Art of Living Online

Glenn Reynaert, Hoeve, Keuken, Modern, Terras, The Art of Living Online

Passend ontwerp

Een huis hoort naadloos te passen in de omgeving én in de tijd. Hij doorbreekt de loop der geschiedenis niet, maar herstelt ze, want alleen door aan die twee voorwaarden te voldoen kan een woning haar volledige charme en sfeer ontplooien. Reynaert: “Daarom pas ik er ook voor op een hoeve niet te veranderen in een villa. Bij een hoeve hoort dus een boomgaard of weide en geen villatuin. In deze gerenoveerde hoeve wonen geen veehouders meer, maar dát die er eeuwenlang hun brood hebben verdiend, dat mag gerust gezien en geweten worden.”

 

Tekst: Jeroen Kuypers
Fotografie: Hendrik Biegs

 

 


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!