Hoe vind je de perfecte raamdecoratie voor je woning?

Wanneer je niet langer tevreden bent over je interieur in huis, heb je verschillende mogelijkheden om hier verandering in aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het verven of behangen van de muren, het leggen van een nieuwe vloer of het vervangen van grotere meubels. Een goede vierde optie is het vernieuwen van de raamdecoratie. Net als de kleur op je muur, heeft ook je raamdecoratie een grote impact op de uitstraling van een woon-, werk- of slaapkamer. Maar veel mensen vinden het behoorlijk lastig om geschikte raamdecoratie voor hun ruimtes te vinden. Kies je voor gordijnen op maat of ga je voor houten lamellen? Kies je voor een rolgordijn met verduisterend effect of vind je shutters mooier staan? In dit artikel vind je enkele tips die je helpen de perfecte raamdecoratie voor je woning te vinden. 

Denk aan de functie van de kamer

Het hangt vaak van het type kamer af welke raamdecoratie het beste gebruikt kan worden. In de slaapkamer is het voornamelijk van belang dat de raambekleding een verduisterende werking heeft. Ook in de zomer wil je er goed kunnen slapen, zonder te moeten wachten tot het buiten donker is. Of misschien staat er wel een lantaarnpaal voor het raam van je slaapkamer, waardoor het zonder verduisterende raamdecoratie ook in de winter lastig is om in slaap te vallen. In slaapkamers kiest men vaak voor een rol- of hangend gordijn. Bij een rolgordijn is het belangrijk dat deze de volledige breedte van het raam bedekt. In het geval van een hangend gordijn vinden veel mensen het prettig wanneer deze net niet op de grond hangt. Zo blijft de onderkant van het gordijn enigszins vrij van stof. De verduisterende werking van de gordijnen is afhankelijk van het gebruikte materiaal en de dikte hiervan. 

Voorkom inkijk in de woonkamer met lamellen 

In een woonkamer aan de straatkant wil je voorkomen dat voorbijgangers voortdurend naar binnen kunnen turen. Je huis moet een veilige plek zijn, waar je geniet van je privacy. Om in deze behoefte voorzien, is het verstandig de ramen in de woonkamer te voorzien van lamellen of shutters. Als je deze juist tuimelt, schijnt er nog licht in de woonkamer zonder dat mensen van buitenaf zien wat er binnen gebeurt. In de avond kan je de lamellen en shutters volledig sluiten. Aan de tuinkant van je woonkamer kan je een hangend gordijn gebruiken, aangezien je deze waarschijnlijk alleen in de avond sluit.