Hoe reguleer je het energieverbruik van een zwembad?

Nouv’eau

Duurzaam bouwen en duurzaam wonen zijn begrippen die je steeds vaker hoort. Duurzaamheid is dan ook een ontwikkeling in de woningbranche waar je niet meer omheen kunt. Er worden massaal zonnepanelen geplaatst en woningen zijn steeds beter geïsoleerd. Maar er zijn tal van andere manieren waarop je kunt verduurzamen. Houd bijvoorbeeld het energieverbruik van jouw zwembad in de gaten. Nouv’eau weet precies hoe je dit doet en geeft je dan ook graag een aantal tips. 

Zonnepanelen

Een goede manier om het energieverbruik in de gaten te houden is het bijplaatsen van zonnepanelen, gelijk aan het gemiddelde jaarverbruik van het zwembad. In tegenstelling tot de dertig procent zelfconsumptie zonder zwembad, wordt de zelfconsumptie van het totaal vermogen vergroot tot wel zeventig procent. Op deze manier kun je uiteindelijk ook in kosten besparen. Hierbij is de oriëntatie van de zonnepanelen erg belangrijk, aangezien dit de energieopbrengst beïnvloedt. Kies je voor een oostelijke of westelijke oriëntatie, dan profiteer je van een constante opbrengst gedurende de dag. Een zuidelijke oriëntatie levert de meeste energie tussen 10.00 en 16.00 uur, terwijl een zuidwestelijke oriëntatie vooral ’s middags tot ’s avonds gunstig is. Voor ochtend opbrengst is zuidoost het meest ideaal. Gebruik het programma van je omvormer om het opgewekte vermogen te volgen en stem de tijdsregeling van je apparaten hierop af. Zo maximaliseer je je zonne-energie en bespaar je kosten.

Energie delen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je de mogelijkheid niet hebt om zonnepanelen te plaatsen, gelukkig zijn er dan nog veel andere manieren om op het energieverbruik te letten. Je kunt bijvoorbeeld een overeenkomst afsluiten met een buurman of kennissen. Zij dragen het overschot aan capaciteit aan jou over, waardoor jullie beiden de voordelen ervaren. Maar je kan ook zonnepanelen op jouw bedrijfspand plaatsen en energiedelen met je privéwoning, ook al is dit op twee verschillende locaties. Misschien is de ligging van het dak wat gunstiger of geniet het gebouw van meer zonuren.

Energieverbruik, Zwembaden, Nouv'eau Zwembaden

Capaciteitstarief en slimme sturing

Het capaciteitstarief wordt vastgesteld op basis van het piekverbruik, gemeten per kwartier. Als je bijvoorbeeld een elektrische auto oplaadt en tegelijkertijd je zwembadinstallatie gebruikt, kan dit leiden tot een hoge piek in je energieverbruik, wat financiële consequenties kan hebben. Het is daarom verstandig om je energieverbruik te spreiden. Een slimme laadpaal met “load-balancing” kan hierbij helpen. Deze past het vermogen aan op basis van de belasting van je elektriciteitsnet, om zo een hoge piek te vermijden. Als je geen laadpaal met load-balancing hebt, kun je ook het maximale vermogen op je laadpaal instellen. Dit zorgt ervoor dat het opladen iets langer duurt, maar voorkomt extra kosten wanneer je zowel de auto oplaadt als zwembadinstallatie gebruikt.

Beperkingen van slimme sturing

Een slimme sturing kan het energieverbruik beperken, maar heeft ook nadelen. Het comfort wordt soms vergeten, wat natuurlijk belangrijk is naast energiebesparing. Als de warmtepomp enkel mag werken bij optimale omstandigheden, kan het voorkomen dat het water net wat kouder is dan gewenst. Ook de overtollige zonne-energie gebruiken om het zwembad op te warmen kan maar tot een bepaald niveau, het is namelijk zo dat het zwembadwater ook niet te warm mag zijn.

Energieverbruik is een erg belangrijke zaak, maar comfort mag ook niet vergeten worden. Daarom is het raadzaam om een expert als Nouv’eau in te schakelen. Zij kijken met je mee naar de mogelijkheden en zullen je daar adviseren waar nodig.

Editor: Media Team RRO

Datum: 22-06-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Redactie The Art of Living