previous arrow
next arrow
Slider

Woning met authenticiteit

Een historisch herstel aan de Belgische kust

Een van de oudste en mooiste gebouwen in een van de meest aangename oorden aan de Belgische kust is onlangs gerenoveerd en kan nu worden gehuurd! Voor de herinrichting van het interieur werd beroep gedaan op Walda Pairon. Het was duidelijk dat de architect heel goed had nagedacht hoe je op die plek optimaal kon genieten van de wind en het licht. Vanuit elke kamer heb je uitzicht op de omliggende duinen en soms rechtstreeks op zee.

“De grootste fout die vroegere eigenaren hebben gemaakt was trachten het zomerverblijf te veranderen in een traditionele villa”, vertelt Walda. “Daar leent het zich niet voor. We zijn in de keuze van materialen dus weer teruggekeerd naar de natuur, naar steen en vooral hout dat hoort bij een maritieme sfeer, evenals naar zanderige kleuren.”

Twee huisnummers, twee ingangen
De balustrade is het meest opvallende element van de restauratie. Toch kende dit historisch herstel ook zijn grenzen. De benedenverdieping is niet teruggebracht tot zijn oorspronkelijke staat van stallen, omdat de hele omgeving waarin het zomerverblijf staat, veranderd is. In plaats daarvan werd de benedenverdieping omgevormd tot een appartement, compleet met open keuken, slaapkamers en badkamers. Het heeft een apart huisnummer. De rest van het huis heeft niet alleen een eigen oprit maar de ingang ligt ook een tiental meter hoger.

De keuken met sfeervolle haard van Bosmans haarden.

Moderne keuken
Rechts van de hal ligt een grote bergruimte, links voert een trap naar de bovenverdieping. De hal geeft uit op een kamer met een massief houten tafel. De keuken erachter is van alle moderne gemakken voorzien, inclusief het nieuwste model Aga. Zowel de keuken als de eetkamer hebben een eigen toegang tot de tuin, een creatie van tuinarchitect Maarten Wirtz. De tuin is deels ingericht met planten die op een duin thuishoren. De bewoners beschikken over diverse zitplekken om het huis heen, zodat op alle momenten van de dag genoten kan worden van de zon.

Brabo Flooring legde de mooie parketvloer.

Van drie naar één
Een wenteltrap biedt een aparte opgang naar de bovenverdieping. De rest van de tussenverdieping bestaat uit drie kamers die voordien gescheiden waren en nu één aaneengesloten ruimte vormen. Aan de zijkanten zijn zit-, werkhoeken gevormd, in het midden is een riant salon met comfortabele zetels, een groot televisiescherm en een open haard.

Nabijheid van de zee
“Het huis is van alle gemakken voorzien”, zegt Walda Pairon. “Elke slaapkamer heeft bijvoorbeeld zijn eigen badkamer, zijn eigen toilet. Maar de domotica werd tot het noodzakelijke van beveiliging en klimaatcontrole beperkt. Je verblijft in zo’n huis om de nabijheid van de zee te voelen en te ruiken. De eigenaar heeft de authenticiteit nog vergroot door er schilderijen te hangen uit zijn eigen familiecollectie. Ook in de rest van het huis hangen vooral tekeningen en schilderijen met een karakter dat past bij de maritieme omgeving, zoals ook de keuze van meubelen een klassieke stijl weerspiegelt en geen industriële. De warmte en het evenwicht die het huis uitstralen mochten niet doorbroken worden door een niet-passende inrichting.

De tuin is een creatie van tuinarchitect Maarten Wirtz.

Tekst: Jeroen Kuypers
Fotografie: Dré Wouters

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: 

 

 


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!