Zwarte keuken, Culimaat, The Art of Living

  • Culimaat High End Kitchens
  • De Enst 7
  • 5258 BM Berlicum

High end zwarte keukens met uniek signatuur | Culimaat

Culimaat ontwerpt méér dan een keuken alleen. Het bedrijf van de broers Twan en Davy Swanenberg ontwerpt ruimtes waarin materialen, licht en vorm samensmelten tot een unieke leefomgeving. De keuken als het hart van de woning waar alles samenkomt, waar nieuwe dingen ontstaan en waar het onmogelijke mogelijk wordt gemaakt. Geen wonder dat Culimaat met talrijke awards is bekroond. In deze reportage laat de keukengrootmacht drie unieke ontwerpen zien die de bekende Culimaat-signatuur dragen. Het zijn allemaal (nagenoeg) zwarte keukens.

Fenomenale keukenconcepten

Geen uitdaging is Culimaat te groot. Zowel nationaal als internationaal staat het Berlicumse bedrijf bekend om zijn fenomenale keukens. Je kan je afvragen of er nog wel inspiratie over is om steeds weer vernieuwend te zijn, na zoveel succes. “Elk keukenontwerp is anders”, legt Twan uit. “Er zijn zoveel wensen en factoren die meespelen. Ik heb in al die jaren nog nooit meegemaakt dat een keuken hetzelfde is. We vervaardigen onze keukens alleen met écht hout, écht marmer”, vertelt Twan. “Geen één boom heeft dezelfde noesten, geen één blok marmer heeft dezelfde aders en kleurovergangen. Je vangt als het ware het leven met deze eerlijke materialen.”

Zwarte keuken, Culimaat, The Art of Living

Landelijke villa

Van klassiek naar strak-landelijk. In deze jaren ’30-villa, naar ontwerp van Bob Manders, is gekozen voor een riant eiland van drie meter lang en drie meter breed, waaraan het hele gezin kan plaatsnemen. “Zoals je ziet is elk ontwerp anders: de één houdt niet van koken, de andere kookt wel graag”, zegt Twan. “De man des huizes van deze woning is hobbykok en wilde een keuken waar je u tegen zegt. Een van zijn wensen was pit-cooking met combi-ovens van Miele, een grote spoelbak met een Quooker, een MGS-kraan. Met andere woorden: een keuken die van alle gemakken is voorzien.”

Zwarte keuken, Culimaat, The Art of Living

Moderne villa

Ook in deze zwarte keuken springt de marmersoort havana brown leather direct in het oog en geven de opgedikte deuren het geheel een stoer uiterlijk. “We zorgen er niet alleen voor dat de keuken aan onze hoge standaarden voldoet, maar ook dat de rest van de ruimte, of zelfs het gehele interieur, qua detaillering en afwerking op elkaar aansluit”, vertelt Twan. “Bijzonder hieraan is dat de keuken tegen een soort ‘box’ staat. Deze moest helemaal ommanteld worden in hetzelfde donkere hout.”

Zwarte keuken, Culimaat, The Art of Living

Monumentaal pand

Modern met klassiek combineren was het credo in deze monumentale villa. “Dit project was een samenwerking met Eric Kuster”, vertelt Twan, “wat je ook echt aan de ‘look and feel’ kunt zien. De bewoners hielden heel erg van onze details, onze signatuur: grote glazen schuifwanden, solide, opgedikte schuifdeuren, natuurlijke materialen, de zijwanden in verstek gelijmd zonder dat je de naad ziet, liquid-metal-afwerkingen.

Zwarte keuken, Culimaat, The Art of Living

Tekst: Marlou Peters – Overkamp
Fotografie: Culimaat

____

____

Meer projecten van Culimaat bekijken?