Het spotje heet nu downlight

Iedereen kent de spotlamp. Spotjes die in het plafond of vloer zijn ingebouwd. Nu is er de downlight. Het zijn ledspots voor inbouw in het plafond en geven gelijkmatig licht. Het is eigenlijk de nieuwe plafondlamp of plafonniere.

Downlight geeft gelijkmatig licht

Een led downlight heeft een lens die je kunt richten. Het kleine led paneel geeft een naar beneden gericht licht wat enigszins gelijkmatig verdeeld wordt. Hierin verschilt de downlight met een lichtspot. Een spot richt het licht op een bepaalde plek. Hierdoor is de downlight een ideale primaire plafondverlichting voor alle vertrekken in een woning of kantoor.

Aansluiting met centraal doos

Downlights zijn dus andere lampen dan de trimless of inbouw ledspots. Ook deze lamp wordt ingebouwd in het plafond. De meeste inbouwspots hebben een minimale diepte nodig van 10 cm. Worden de spots in het plafond ingebouwd, dan is een aansluiting met de centraal doos voor de hand liggend. Spots worden parallel geschakeld. In feite loopt de stroomkabel van de ene spot naar de andere. Vanuit de centraal doos wordt ook de lichtschakeling aangesloten. Bij spots wordt bijna altijd gebruik gemaakt van een dimmer.

Geïntegreerde ledspot is smaller

Er zijn ook geïntegreerde spots die een mindere diepte nodig hebben, namelijk 2,5 cm. Het betreft dus een ledlamp plus armatuur. Gaat de lamp kapot, dan dient de gehele armatuur te worden vervangen. De geïntegreerde ledlamp heeft evenwel zo’n 50.000 branduren.

Lichtplan

Bij het plaatsen van led-inbouwspots is het verstandig om een lichtplan op te stellen. Waar is er behoefte aan basis-, sfeer- en accentverlichting? Het soort verlichting bepaalt de lichtopbrengst. Met een dimmer is de juiste opbrengst te regelen. Fel bij functionele verlichting en zwak bij accent- of sfeerverlichting.

Ledverlichting is de meest zuinige verlichting. In vergelijking met de oude halogeenspot wordt zo’n 90 procent minder verbruikt bij dezelfde lichtsterkte. Stel dat er in de woning 50 inbouwspots zijn van 50 watt elk, dan heeft de led inbouw zo’n 3 watt nodig. Een ruwe schatting betekent een jaarverbruik bij halogeen van zo’n €500,- per jaar. Ledverlichting kost €31,50 per jaar.

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.