Het samengaan van mens en design

OH Architecten

Sommige latrelaties duren langer dan een huwelijk, maar na twintig jaar besloten de bewoners van dit landelijk gelegen huis dan toch tot een gezamenlijk huishouden. Veel kunstobjecten, meubelen en boeken moesten óók worden samengebracht. Het samengaan van mens en design onder één dak leidde tot het maken van veel keuzes en het vinden van hoogst originele oplossingen, zoals de installatie van een boekenkast in een toilet. Het renoveren van de donkere woning, met veel kleine kamers, leidde tot het opentrekken van de woonruimte. De slogan waarmee het was aangeprezen – ‘een landhuis in het groen’ – werd zo alsnog bewaarheid. 


Entree

Zwarte keuken, interieur design, OH Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de entree

Tuinarchitect

Ellen Fiers Ecogarden design
Zwarte keuken, interieur design, OH Architecten, The Art of Living

Inkom annex eetkamer 

In een Brabants heuvelachtig landschap is het niet vreemd dat ook de tuin een hoogteverschil vertoont met de straat. Daardoor hebben de bewoners vanaf hun balkon aan de voorkant een breed panorama over de straat en spoorweg beneden, terwijl ze zelf ongezien blijven. De entree is van de rechter- naar de linkerzijkant verplaatst. Een brede deur vol glas geeft toegang tot een kleine gang, bijna een klein kruispunt. Erachter ligt de eetkamer, links en rechts bevinden zich de zitkamer en de keuken. “Toen we de woning kochten, werd ze aangeprezen als ‘een landhuis in het groen’. Dat van dat ‘groen’ klopte, maar de term ‘landhuis’ is nogal overtrokken. Ze is niet groot maar wel ruim genoeg voor twee mensen, zeker nadat OH architecten, ze onder handen heeft genomen. Dat deed dit bureau heel deskundig en geheel volgens onze wensen.” 

AGA als middelpunt 

In de keuken staan alle apparaten en kasten geplooid in een vierkant. De dekplaten van grijs natuursteen geven de aaneensluiting ook esthetisch een afronding. Opvallend centraal punt is een AGA, een kwalitatief hoogwaardig fornuis dat de bewoners ook als verwarmingselement gebruiken. Gegeten wordt er vooral aan het tafeltje in het midden. “Enkel als we gasten hebben, wijken we uit naar de eetkamer”, aldus de bewoner. Dit eetgedeelte van de keuken geeft een mooi uitzicht op de tuin. Een metersgrote foto van New York verleent de eters aan de lange tafel ook aan de binnenzijde een panorama, terwijl de nieuw aangebrachte bogen in de muren de ruimte cachet verlenen, zoals ze dat ook elders op het gelijkvloers doen. Je vergeet zo gemakkelijk dat dit oorspronkelijk de entree was, want ook de trap naar boven en die naar de kelder komen in deze kamer uit. Een functionele maar vooral elegante oplossing. 

 

 


Leefruimte

Zwarte keuken, interieur design, OH Architecten, The Art of Living
Zwarte keuken, interieur design, OH Architecten, The Art of Living

Houten raamprofielen 

De zitkamer kijkt uit op de licht omhoog hellende tuin via twee hoge en brede ramen aan weerszijden van de schouw. Terwijl aluminium profielen tegenwoordig overal de toon zetten, is hier gekozen voor hout en voor eersteklas schrijnwerk. Het materiaal past perfect bij de sfeer van de natuurtuin en die van het interieur, waarin kunst en design een belangrijke plaats innemen. Dat laatste blijkt uit alles, zowel de stoelen en kastjes als de sculpturen en schilderijen. Werkelijk geen enkel object in de ruimte is een banaal meubel of decoratiestuk. “We hebben twintig jaar lang elk ons eigen appartement gehad en ook elk onze eigen kunst verzameld”, zegt de bewoner. “De een vooral moderne kunst, de ander antiek. We hebben elk ook vrij veel boeken. Een deel van de kunst hebben we al weggegeven aan vrienden, zodat we ze in ieder geval soms nog kunnen zien, maar echt gaan samenleven betekent ook een zodanige mix samenstellen dat kunst en design geen allegaartje vormen. We hebben doelbewust gestreefd naar harmonie. In dat proces zitten we nog volop, zelfs een jaar nadat we hier zijn ingetrokken. Inrichten is wat ons betreft een continu proces van aanpassen.” 


Bovenverdieping

Zwarte keuken, interieur design, OH Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Raambekleding

Leda 41

Hemelbed zonder baldkijn 

De bovenverdieping herbergt enkele al bij al nog redelijk ruime kamers, en een dakterras. In de slaapkamer vormt een heus hemelbed het pièce de resistance. “Toch hebben we al snel het stoffen baldakijn opengelaten”, verklaart de bewoner, “omdat het toch een wat benauwd gevoel kan geven. Met de houten spijlen ervaren we dit meubel hoe dan ook als een hemelbed, dat overigens niet antiek is maar gewoon nieuw gekocht bij Flamant.” De rest van het interieur bestaat uit moderne kasten en uit antieke kleinmeubelen, zoals een bedtafeltje en een commode. Een schilderij tegen de wand is dan weer hedendaags. Opnieuw is de eigen invloed van de twee bewoners zichtbaar, tot in de meest intieme ruimte van het huis. 

Schuine wanden 

De werkkamer is nog iets groter dan de slaapkamer. Ze bevat naast een bureau een ligbank, zodat de ruimte ook als logeerkamer kan dienen, en opnieuw zijn het geen doordeweekse meubelen. Ook hier veel kasten tegen de wanden, terwijl er ook op de zoldering nog plek is voor stockage. Toch heeft de kamer ook één zichtbaar nadeel en dat zijn de schuine zijwanden, als gevolg van de rieten kap. “We kunnen niets tegen de wanden hangen, wat een serieus nadeel is als je zoveel schilderijen bezit”, merkt de bewoner lachend op. “Dat is een tekort waar we nog iets op moeten vinden. Maar voor de rest hebben we onze draai gevonden in dit huis. Mijn partner heeft zich vooral beziggehouden met de tuin en de keuken, ik meer met de rest. Net als bij de kunst en het design blijken afwijkende voorkeuren goed te kunnen accorderen, zolang je elkaar maar letterlijk en figuurlijk de ruimte gunt.” 

Editor: Media Team RRO

Datum: 30-01-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Yannick Milpas