Het meeste uit elke vierkante meter halen 

Wim Celis Interieur

Glas heeft tegenwoordig hoge isolerende eigenschappen. In combinatie met beton geeft dat de mogelijkheid om woonlagen breed en lang neer te leggen. Dat stimuleert echter niet noodzakelijkerwijs een efficiënte en sfeervolle indeling. Het gezin dat deze stadsvilla in een residentiële wijk betrok, stelde daar juist veel prijs op. Interieurarchitect Wim Celis zorgde voor een optimale benutting. Voorkomen van loze vierkante meters scheelt niet alleen geld maar verhoogt ook het woongenot, zoals deze woning bewijst.


Entree

Interieurarchitect, stadsvilla, Wim Celis Interieur, The Art of Living

Sculptuur

Een vide zorgt voor voldoende lichtinval naar beneden en maakt een balustrade mogelijk op de verdieping, maar het werkelijk indrukwekkende element van de inkom is de trap, die als een ware traptoren is vormgegeven. Een lichte variatie in de onderste houten treden onder¬streept subtiel het bijzondere van de trap. Daaronder heeft de interieurarchitect ruimte gemaakt voor het toilet. De lavabo is echter ernaast geplaatst, om het toilet ruim genoeg te houden. Aan een van de muren hangt een sculptuur die Wim Celis zelf heeft gemaakt. Ook in de voorkamer hangt een hoogst originele print aan een van de muren, waarvoor hij zelf het bedrijf heeft gezocht dat in staat was deze te produceren. De twee kunstwerken bewijzen dat de taak van een interieurarchitect zich niet hoeft te beperken tot het selecteren van de decoratie, maar hierin ook één of twee stappen verder kan gaan. Het hangt, vanzelfsprekend, ook allemaal af van de vertrouwensband tussen architect en opdrachtgever. Hoe geslaagd het experiment ook is, de bouwheer moet er wel voor open staan. Die band ontstaat nooit uit het niets, maar is het gevolg van een open dialoog tussen de twee. “En voor mij is die dialoog zowel het uitgangspunt als de voorwaarde voor een goede samenwerking”, zegt Wim Celis.

Huisbar in rood

In de moderne architectuur is het bijna vanzelfsprekend geworden om een raampartij zo breed mogelijk te maken, liefst van muur tot muur, maar Wim Celis kon de architect die deze stadsvilla ontwierp overtuigen niet zó ver te gaan. Zo hield hij een hoek over. “Anders kun je in wezen niets met een hele muur, terwijl ik daar nu kasten voor kon ontwerpen.” Het is een mooi zwart volume geworden, helemaal tot tegen het plafond. In de hoek bij het raam is ruimte gevonden voor een prachtige rode huisbar, in de andere voor een bureaumeubel in de vorm van een secretaire, waaraan gewerkt kan worden. Beide kunnen vanzelfsprekend worden weggeborgen achter passende deuren als ze niet worden gebruikt. Een wand die anders voor weinig anders als voor een televisie en wat bergruimte had kunnen dienen, is op deze manier multifunctioneel geworden, en toch ook, met het donkere zwartgekleurde hout, zeer decoratief en sfeervol.


Keuken

Interieurarchitect, stadsvilla, Wim Celis Interieur, The Art of Living

Alle leveranciers van de keuken

Natuursteen

Tuytelaers

Interieurwerken

Ceyssens-Schrooten

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium

Vloerisolatie, chape & keramische tegels

Isola

Gordijnen

Gielissen Wooninrichting

Zijwanden benutten

Het centrale deel van de lange, uitgestrekte leefruimte is de keuken, zoals in elke moderne woning. Maar ook de keuken kenmerkt zich door een uitgekiend gebruik van de vierkante meters. De bijkeuken bevindt zich achter de eigenlijke keuken. In het kookeiland is een uitsparing gemaakt voor een wijnklimaatkast. Dat doordachte blijkt ook uit de plaatsing van zijwanden, die tegelijk als roomdividers dienen. In een ervan is bijvoorbeeld een inham voorzien waar de gezinsleden hun opladers kunnen leggen, of ook hun mobiele telefoons. “Dat zijn dagelijkse gebruiksvoorwerpen die makkelijk zoek raken en dat zoeken leidt dan weer tot onrust”, aldus Wim Celis. “De ouders zijn mensen met een drukke baan die hen noodzaakt de hele dag alert te zijn. Als je dan thuiskomt, wil je dat je huis een oase van rust is, wat het, met drie opgroeiende kinderen, natuurlijk nooit echt kan zijn. Met dit soort kleine architectonische ingrepen maak je het verloop van de dag en avond toch een stukje minder hectisch.” Een rij lampen boven de keukentafel accentueert de lengte van de ruimte en richt de blik verder naar achteren.

 

Tienerkamer

Meedenken met de gezinssituatie van je opdrachtgevers impliceert bijvoorbeeld ook een eettafel kiezen die krasbestendig is. De duurzaamheid van meubelen is in de eerste plaats een kwestie van materiaalkeuze en constructie maar daarnaast ook van gebruik. De meerwaarde van een interieurarchitect is volgens Wim Celis niet zozeer die van sfeermaker – de man die de gordijnen komt kiezen en de kussens op de bank – maar luisteren naar en vooral meedenken met de bewoners. Het concept dat hij bedenkt, moet de bewoners in staat stellen het optimale uit hun huis te halen. Dat is dan ook diens eigenlijke opdracht. “Met drie tienerkinderen in huis was het geen slecht idee een deel van de leefruimte voor hen te reserveren. De achterkamer is daarom zo ingericht dat ze hier vriendjes en vriendinnetjes kunnen ontvangen, maar ook dat ze er ongestoord kunnen gamen”, aldus Wim Celis. “Tegelijk blijft het een ruimte die later, zonder veel ingrepen, een andere functie kan krijgen. Meedenken is volgens mij dus zowel rekening houden met de huidige bezigheden van de gezinsleden als met toekomstige. Eigenlijk is het ook vooruitdenken.”


Bovenverdieping

Interieurarchitect, stadsvilla, Wim Celis Interieur, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Kranen

Hotbath

Interieurarchitect

Wim Celis Interieur

Annex Gastenkamer

De bovenverdieping moet slaapruimte bieden aan een heel gezin, plus aan gasten. Dat zijn veel kamers, die tegelijk toch comfortabel en ruim moeten zijn. Wim Celis heeft daarom ingemaakte kasten voorzien op de gang maar ook in de badkamer van de ouders een dressing als roomdivider. Aan de ene kant van het meubel staat het ligbad, aan de andere kant zijn de deuren waarachter de kleding is gehangen. In een hoek, naast de kamerdeur, is de douche geïnstalleerd. Celis heeft in feite twee functies in één ruimte geconcentreerd, maar die ook zodanig vormgegeven dat je er door kunt wandelen en deze concentratie dus niet ten koste van het ruimtelijk gevoel is gegaan. In een andere kamer op deze verdieping heeft hij het nog straffer klaargespeeld: ze dient overdag als strijkruimte, maar kan in een handomdraai worden getransformeerd tot gastenkamer.


Buitenruimte

Interieurarchitect, stadsvilla, Wim Celis Interieur, The Art of Living

Zwembad

De stadsvilla verdient deze naam dubbel en dwars. In de tuin is voldoende plek voor een zwembad, een terras en diverse perken. Vanaf hier ogen het gelijkvloers en de deels haaks daarop geplaatste bovenverdieping imposant. En toch is er noch binnen, noch buiten kwistig met vierkante meters gestrooid. Daar is, in een stad, ook simpelweg geen plek voor. Het bijzondere van deze woning zou je kunnen omschrijven als een onmerkbare compactheid. Architect en interieurarchitect zijn erin geslaagd een gezin met opgroeiende kinderen (en al het daarbij horende ruimtebeslag) zodanig te laten wonen dat het naar hun gevoel riant is. Optimaal inrichten, dat is het meeste uit elke meter halen, de wooncapaciteit ten volle benutten en zo het maximaal haalbare wooncomfort creëren.

Editor: Media Team RRO

Datum: 08-02-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Nick Cannaerts