
Nadat ze eerst een herenhuis in de binnenstad hadden verbouwd en vervolgens introkken in een gerenoveerde boerderij tussen de weilanden kozen deze bewoners resoluut voor nieuwbouw. Ze wilden een woning die voorzien is van alle comfort, onderhoudsarm en energieneutraal is. Ze moest ook open worden aan alle zijden en dat bovendien op beide verdiepingen, want de locatie is een boomrijke tuin die overgaat in duizenden vierkante meters bos. De kwaliteit van de villa blijkt die van de omgeving te evenaren.
De rust van het natuurgebied
Op de grens van de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen kwam een ruime kavel te koop, waarop een oud weekendhuisje stond weg te deemsteren. “Wij voelen om de tien jaar de onrust om een nieuw woonproject te beginnen”, zegt de bewoonster, “en hoewel we niet waren uitgekeken op onze boerderij waren we dat wel op de drukke baan waaraan die lag. De rust van dit natuurgebied beviel ons onmiddellijk.” Het perceel ligt aan het einde van een straat, op de grens tussen de bebouwde en de beboste wereld. De vele honderden bomen achter en om de bouwplek moesten van de kopers nadrukkelijk behouden blijven en niet gerooid worden voor gazon of borders. Na aankoop deden de bewoners een beroep op Schellen Architecten om hun woning te ontwerpen. “We hadden al met architecten gewerkt voor een renovatie, maar ditmaal zouden we vanaf nul beginnen”, zegt de heer des huizes. “Dat moest volgens ons met een andere, een ervaren vakman met een aansprekende stijl.
Bescheiden toegangspoort
De inkomhal is bescheiden en fungeert vooral als toegangspoort tot de verschillende verdiepingen van de woning. Zo is er een autolift die auto’s van en naar de ondergrondse garage brengt en een trap die naar de overloop of de kelder leidt. Onderaan de keldertrap is een wijnmuur, op verzoek van de bewoners gemaakt, naar aanleiding van een Italiaans voorbeeld, door Wood You. Er zijn ook een technische ruimte en een mancave aangelegd, een grote kamer om te ontspannen maar net zo goed om aan oldtimers te knutselen, met opbergkasten en een werkbank tegen een van de muren. “Het nadeel van deze maatwerkkasten is wel dat ze zó mooi zijn geworden dat ik de werkbank eigenlijk niet goed vuil durf te maken”, zegt de bewoner half grappend.
Sfeer en cachet
Stijlvolle meubelen en mooi grafisch werk van hedendaagse kunst aan de muren verlenen de zitkamer sfeer en cachet. Een modernistische woning kan makkelijk verzanden in een steriele uitstraling als de materialen en kleuren warmte missen, maar daar hebben de bewoners en de interieurarchitecten van Schellen goed voor gewaakt. Een onzichtbaar weggestoken bijkeuken tussen keuken en thuiskantoor garandeert een erg opgeruimde keuken en maakt het kookeiland extra aantrekkelijk om aan te zitten, om te eten of te drinken maar evengoed om aan te werken of studeren, want van hieruit is het zicht op de
tuin nog iets indrukwekkender. Dat laatste heeft ook te maken met de zwemvijver, die in deze omgeving beter accordeert dan een betonnen zwembad, en met een majestueuze kastanjeboom, die de architect uiteraard behouden heeft. Het panorama op de tuin heeft hij in zekere zin nog verdubbeld door over de hele verdieping een balustrade te laten lopen.
Biljart-annex werktafel
De kelder is de enige plek die geen uitzicht biedt op de omliggende tuin, want de betovering van de locatie heeft de vorm van de woning duidelijk sterk beïnvloed. Maar de leefruimtes hebben hun eigen charme. Zo kan het thuiskantoor in een handomdraai worden omgetoverd tot een hobbyruimte. Achter een schuifdeur tegen de muur bevindt zich een werkbank waaraan de vrouw des huizes juwelen ontwerpt en een biljarttafel kan zodanig worden afgedekt dat ze als werktafel kan worden gebruikt. Het is een verbluffend staaltje van multifunctionaliteit en een blik op de toekomst, want thuiswerken is voor veel mensen een onderdeel geworden van hun arbeidzame leven, maar niet meer dan dat. Je werkt ook op ‘de zaak’ of onderweg en wil die ruimte dus niet vastpinnen op één functie. “Wij hebben studerende zonen die evengoed gebruikmaken van deze kamer”, legt de bewoonster uit. “Door die ingenieuze deuren en meubels heeft ze op elk moment van de dag een functie.
Sauna in de badkamer
Op de bovenverdieping voert een lange, lichte gang langs een aantal kinderkamers en een logeerkamer, om te eindigen bij de slaapvleugel van de ouders. Hier heeft de architect gezorgd voor een optimale indeling, met de dressing tussen slaapkamer en badkamer, maar ook voor veel comfort en luxe. Dat gevoel van luxe wordt niet alleen opgeroepen door het feit dat er overal voldoende ruimte is om te bewegen, maar vooral door de overdaad aan licht, daglicht welteverstaan. Het ligbad staat aan het venster. Zelfs in de sauna voor twee personen is er een raam gemaakt. De ontspanning die het zicht op de tuin automatisch oproept, versterkt de relaxatie die een warm bad of een uitgebreide douche opleveren. Een goede nachtrust krijgt zo een bijkomende opsteker. Alles bij elkaar maakt dat niemand haast zal hebben deze vleugel te verlaten.
Open zeecontainers
Vanaf de verdieping heb je zicht op de twee zeecontainers die samen het poolhouse vormen. “In plaats van een standaard en toch duur stenen gebouw te laten neerzetten, heb ik gekozen voor deze optie”, aldus de bewoner. “De ene container is gesloten en dient als opslag voor tuinmateriaal, de andere heb ik open laten maken. Er is een buitendouche geïnstalleerd en een terras aangelegd. Daarboven heb ik een waterverstuiver laten aanbrengen. Het vocht brengt ’s avonds verkoeling en houdt bovendien de muggen weg.” Je zou zeggen dat metalen containers in de zomer te heet worden maar dat viel in de hete maanden van 2022 erg mee. De plaatsing van dit hoogst originele poolhouse is een fraai staaltje van eigen initiatief van de bouwheer, maar de rest van het huis van de samenwerking tussen architect en opdrachtgever. Een ‘klik’ tussen de twee bestaat niet enkel uit passief vertrouwen tussen de leek en de vakman, maar ook uit wederzijdse stimulering en ideeënuitwisseling. Aanvankelijk hadden de bewoners alleen maar oog voor de locatie. “We hadden er al zoveel bekeken en afgewezen dat we heel snel tot aankoop van dit grote perceel durfden en konden overgaan”, zegt de heer des huizes. Dan heb je echter hooguit een vage voorstelling van de woning die erop zal worden gebouwd. Nu lijkt het bijna omgekeerd: alsof de villa al helemaal was uitgedacht en er nog slechts een locatie moest worden gevonden om haar op neer te zetten. Bijna, de opdrachtgevers en de architect weten wel beter.
Fotografie: Germán Bourgeat
Fotografie: Reginald Schellen