Restaurant Hertog Jan, Dries Bonamie

Topgastronomie in een historisch monument | Dries Bonamie

Het creëren van een eenvoudige, tijdloze sfeer

Drie jaar geleden verhuisde het driesterrenrestaurant Hertog Jan naar het West-Vlaamse Loppem waar het zijn intrek nam in een 17e-eeuwse hoeve. Naast topgastronomie vind je er ook een staaltje toparchitectuur op naam van Architectenbureau Dries Bonamie. De architect leidt ons persoonlijk door het restaurant.

Tien jaar geleden kochten de zaakvoerders van Hertog Jan een als monument beschermde hoeve met oorsprong in de 17e-eeuw. Alleen dat aspect al verklaart hun keuze voor Architectenbureau Dries Bonamie uit Beernem. Zowel in vorm, kleur als materiaalkeuze, versterkt de uitbreiding de authenticiteitswaarde en typerende architectuur van de bestaande schuur en haar specifieke directe omgeving.

Het kloppende hart
Er zijn twee gescheiden ingangen. Eén voor de leveranciers en het personeel en één voor de klanten. Het kloppende hart van Hertog Jan is de keuken, die volledig op maat werd gemaakt door Bossuyt Grootkeukens en in samenwerking met de architect vormelijk werd gefinetuned.


“Om een eenvoudige, tijdloze sfeer te creëren, is er gekozen voor sobere materialen, overwegend in het zwart”


Keuken, Restaurant Hertog Jan, Dries Bonamie

Keuken, Restaurant Hertog Jan, Dries Bonamie

Vilvordit keramische teges, Vloeren Franssens, Restaurant Hertog Jan, Deleu – Styling Decor, barnwood


“Om het zicht op de tuin te maximaliseren, werd gekozen voor een minimalistische beglazing met zeer fijne raamprofielen”


Restaurant Hertog Jan, vloer Dennebos Flooring

Sobere kleuren en materialen
“Om een eenvoudige, tijdloze sfeer te creëren, is er gekozen voor sobere materialen, overwegend in het zwart”, vertelt Dries. Voor het maatwerk-meubilair, dat is uitgetekend door Architectenbureau Dries Bonamie, werd er authentiek barnwoord gebruikt. Met een fijn gedoseerde verdonkering (in samenwerking met Serge Deleu – Styling Decor Ledegem) slaagt deze materiaalkeuze erin om een sterke en authentieke link te leggen naar de landelijke streekgebonden architectuur.

In de ontvangstruimte bevindt zich een monumentale ontvangstbalie naar ontwerp van de architect, die is bekleed met omgekeerd zadelleer. De stoelen voor de restaurantbezoekers die Stefan Schöning speciaal voor Hertog Jan ontwierp, zijn ook bekleed met zadelleer. Vanuit de ontvangstruimte, onderweg naar het sanitair, passeer je de wijnkelder.

Maatwerk
Het op maat gemaakte meubilair in de gastentoiletten werd in samenwerking met Tommy van den Brandt uitgewerkt. Het kraanwerk van CEA staat niet op de natuurstenen wastafels, maar komt uit het plafond. Het is aannemer Chris Frodure die de ruwbouwwerken aandurfde. Via een grote schuifdeur kom je vanuit de ontvangstruimte in de eetzaal terecht. “Die deur verhoogt de theatraliteit van het gebeuren”, licht Dries toe.

Goede akoestiek en verlichting
Dries: “We hebben een akoestisch sas gecreëerd tussen de eetzaal en de afwasruimte met de wastunnel zodat de afwasgeluiden niet doorklinken tot in de zaal. Verlichtingsspecialist TAL was de enige die creatief omsprong met onze vraag naar sobere verlichting. Op de vloer ligt er eiken parket, half massief op berkenfineer. De perfecte partner hiervoor was Dennebos Flooring uit Raalte in Nederland. Om het zicht op de tuin te maximaliseren, werd gekozen voor een minimalistische beglazing met zeer fijne raamprofielen. Het Zwitsere Sky-Frame tekende hiervoor – de montage werd verzorgd door FMP+ uit Duffel.

Tuin, Restaurant Hertog Jan, Dries Bonamie

Verlenging van het gebouw
Ook het tuinontwerp staat op naam van Architectenbureau Dries Bonamie. De architect koos voor een landschappelijke tuin, daarom werd er met fijngetrimde graspaden gewerkt. De structuur die de vorm van de aanbouw bepaald heeft, werd consequent doorgetrokken in de tuinarchitectuur en in de padenstructuur, wat geleid heeft tot de versmelting van de tuin en het gebouw.

___

Enkele heerlijke én prachtige gerechten van Restaurant Hertog Jan***

 

Tekst: Bo Bogaert
Fotografie: Pieter Clicteur

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!