natuurgevelsteen, natuursteen, Macedonië

Herkomst van natuursteen | Natuurgevelsteen 

Dat Natuurgevelsteen veel van hun producten uit Noord-Macedonië haalt, hangt nauw samen met de oprichting van het bedrijf. Thijs Zomer deed al vele jaren mee aan projecten om humanitaire hulp aan het land te verlenen, en richt zich op projecten om in het land werkgelegenheid te scheppen. Dankzij een zeer goed bevriende relatie ter plaatse is een formule ontstaan waarbij Natuurgevelsteen wordt geproduceerd in Noord-Macedonië, onder Nederlands management. Dankzij dit initiatief hebben inmiddels 20 gezinnen een leefbaar inkomen. Een mooie bijkomstigheid is dat de Nederlandse architectuur is verrijkt en dat architecten in ons land de Natuurgevelsteen hebben omarmd. 

Beperkingen

De aantrekkingskracht tot Macedonië is er een die je zelf moet ervaren. Het is een zeer gastvrij land, met bovendien een prachtige natuur en klimaat. Helaas heeft Macedonië al sinds jaar en dag te maken met economische beperkingen, waarmee het land continu moet dealen. Werkgelegenheid ligt daardoor niet voor het oprapen en de potentie die volop aanwezig is komt maar moeilijk tot bloei. Steeds meer jonge mensen ontvluchten het land om elders in Europa te gaan werken. Natuurgevelsteen koos er voor de lokale ondernemers te stimuleren en samen met hen de productie en daarmee hun bedrijven in Macedonië een impuls te geven.

Investeren = win-win

Het idee om natuursteen te winnen en produceren in Noord-Macedonië is ontstaan tijdens de eerste groeve bezoeken in het land. Hoe kun je natuursteen op zo’n manier naar je hand zetten, waardoor het in een Nederlandse gevel eenvoudig is toe te passen. De vertrouwde muurdikte van ca. 10 cm die we in Nederland gewend zijn werd daarmee heilig. In Nederland passen we immers gevels toe met een baksteenbreedte van 10 cm, gecombineerd met een traditionele luchtspouw.
Om dit te realiseren werden aan een aantal groeve eigenaren persoonlijke micro kredieten verstrekt, zonder onderpand, maar met een gezamenlijk doel. Natuurgevelsteen klaarstomen voor de Nederlandse markt, en de bedrijven een levensvatbare basis geven, waarmee diverse gezinnen een gezond inkomen kunnen verdienen. Macedonië is rijk aan grondstoffen, en dus ook aan diverse steensoorten. Ruim 80% van het volledige Natuurgevelsteen assortiment kan in Macedonië worden gewonnen en geproduceerd.
Beide doelen werden bereikt door middel van financiering van de groeves en de bijbehorende coaching. Daardoor is een succesvolle samenwerking ontstaan. Zowel in Nederland als in Macedonië plukken we daar de vruchten van.
Kortom, Natuurgevelsteen, is een steen met een verhaal. Met de keuze voor Natuurgevelsteen kiest u niet alleen voor verfrissende architectuur, maar ondersteunt u ook een belangrijk doel van de oprichters, dat nog steeds in het DNA van het bedrijf verankerd is. 

 

 —-

Tekst: Marlou Peters-Overkamp
Fotografie: Natuurgevelsteen

 

Meer projecten bekijken van Natuurgevelsteen?

 


Natuurgevelsteen

Natuurgevelsteen


“Natuursteen wat zorgt voor een warme en karaktervolle verschijning.

__
Meer informatie over Natuurgevelsteen?