Herenhuis met witte keuken en modern comfort

Sophie van Noten

Sophie Van Noten leidt het vijfkoppige gelijknamige architectenbureau in Antwerpen. Haar portfolio omhelst een breed scala aan projecten, van winkelpanden tot botenhuizen, maar heeft woningen als zwaartepunt. Daarbij legt Van Noten zich niet toe op één enkele stijl of woningtype. Haar originaliteit en precisie deden haar meer dan eens in de prijzen vallen. Vooral haar grote vermogen tot inleven en een synthese tot stand brengen, lijkt juryleden en opdrachtgevers te charmeren en heeft zij ook in dit herenhuis, met witte keuken, toe weten te passen.


Exterieur

Witte keuken, entree, Sophie van Noten

Behoud van de ziel

Een herenhuis restaureren is één ding, het moderniseren met respect voor en behoud van zijn ziel een tweede. Toch is dat precies wat architect Sophie Van Noten heeft gedaan met een Antwerps herenhuis uit de beginjaren van de twintigste eeuw. Ze bracht licht, openheid en comfort in wat een prachtige maar ook donkere en gecompartimenteerde woning was.


Entrée

Witte keuken, entree, Sophie van Noten

Majestueuze gevel

De entree kan slechts majestueus worden genoemd: een traphal leidt naar de eigenlijke entree, waar een houten wenteltrap langs een binnengevel weer toegang geeft tot de bovenste verdiepingen. Op elke tussenverdieping is een deur, waarachter zich opslagruimtes bevinden.


Keuken

Witte keuken, entree, Sophie van Noten

Leveranciers van de keuken

Architect

Sophie Van Noten

Open witte keuken

Boven en beneden stonden ooit in het teken van dienstbaarheid, een sociale ondergeschiktheid die geen enkele betekenis meer heeft in deze eeuw. “Op dat vlak zie je ook de grootste architectonische veranderingen. Ooit zat de keuken in de kelder. De vorige bewoners hadden deze al naar het gelijkvloers verplaatst, maar ook daar was ze relatief klein en laag, amper twee meter twintig. De moderne, witte keuken is echter het centrale punt in huis. Daarom hebben we de achtergevel helemaal opengetrokken, zodat er plaats was voor een open keuken, verbonden met de living en slechts door twee schuifdeuren gescheiden van de eetkamer vooraan,” zegt Sophie Van Noten.


Oud en nieuw

Gevoel voor eenheid

De drie grote ruimtes vormen ook in andere opzichten een eenheid. Sophie is erin geslaagd het oude en het nieuwe harmonieus in elkaar te laten overgaan. Zo houden de sierlijsten niet op bij de grens tussen living en keuken, maar lopen ze door over het volledige plafond. De schouwen in living en eetkamer zijn behouden gebleven en zelfs voorzien van een gasaansluiting; een indrukwekkende antieke spiegel op de schoorsteen in de eetkamer is zorgvuldig opnieuw ingekaderd. De oorsprong van het herenhuis is overal onmiskenbaar en tegelijk hebben de leefruimtes dankzij de moderne inrichting iets tijdloos gekregen.

Editor: Rob van Sambeeck

Datum: 07-08-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender, gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: German Bourgeat