Hedendaagse woning, NONA Architectuur
Hedendaagse woning, NONA Architectuur
previous arrow
next arrow
Slider

  • Binnenschrijnwerk
    Vandenberghe & CO Philip Habay
    Lot

Hedendaagse woning | NONA Architectuur

De villa werd op het register geplaatst als bouwkundig erfgoed, wat meteen al enkele uitdagingen met zich meebracht naar renovatie toe. Het hoofdvolume, met onder andere het glas-in-lood raam bij de inkom, werd in ere hersteld. De volledige voorgevel in typische baksteen en de halfronde uitbouw aan de zijgevel werden behouden. De nieuwe eigenaars wensten de woning aan te passen aan de hedendaagse leef- en comfortnormen. De ontwerper betrok de mooie tuin aan de achtergevel bij de hedendaagse woning, zodat buiten- en binnenomgeving als het ware in elkaar overvloeien. Het project werd uitgevoerd door NONA Architectuur uit Brussel.

Hedendaagse woning, NONA Architectuur

Hedendaagse woning, NONA Architectuur

Zakelijkheid

De hedendaagsewoning bevat architecturale stijlelementen uit de ‘nieuwe zakelijkheid’: baksteenbouw met verspringende volumes zoals de gebogen uitbouw met bekronend terras langs de rechterkant en uitgespaarde hoek met glas-in-loodraam links. Verder deels over de hoeken doorlopende vensterregisters met vernieuwd houtwerk en een markante, centrale deurtravee met rondboogdeur in brede, beschilderde en verdiepte omlijsting onder radvenster.

Licht, zicht en openheid

De woning was naar de straat gericht en had geen contact met de prachtige tuin aan de achterzijde. Eén enkele ingreep, de nieuwe transparante dubbelhoge aanbouw, laat de woning baden in licht, stelt de woning open naar de tuin en verbindt het gelijkvloers met de verdieping. Eerbied voor het karakter van woning en bewoner, samen met een spel van licht, doorzicht en ruimte wordt gecombineerd met energetische zelfvoorzienendheid. De verlichting en het inmaakmeubilair maken het interieur helemaal af.

Hedendaagse woning, NONA Architectuur

Gietvloer: Liquidfloors, Kortrijk.

Hedendaagse woning, NONA Architectuur

Marmer: BMB Marmer, Wortegem Petegem.

Hedendaagse woning

De bewoners wensten een lichtrijke hedendaagse woning, met warme accenten. Voor de wanden werd gekozen om van het standaardwit af te stappen en een warme ondertoon te voorzien. Enkele muren, waaronder deze in de slaapkamers werden voorzien van kleuraccenten of tekeningen die de driedimensionale aspecten van de ruimte accentueren.

Kloppend hart

Aangezien de nieuwe aanbouw nu het kloppend hart van de hedendaagse woning vormt, werd ook extra relax- en zitruimte voorzien met opnieuw opgebouwde vintage zetels van Ligne Roset en Vitra zit-olifantjes voor de kinderen. Half boven de eetplaats bevindt zich de mezzanine met ingebouwd bureau dat op die manier eveneens rechtstreeks in contact staat met de keuken en de tuin, evenals een extra terras op de verdieping.

Hedendaagse woning, NONA Architectuur

Vergezicht over de tuin

De lange, centrale gang op de eerste verdieping biedt in één oogopslag vanaf de trap een vergezicht over de tuin. De master bedroom beschikt over een privéterras boven de bestaande halfronde uitbouw.

Verlichting

De verlichting vertrekt vanuit een eenduidig concept van lijnen, waarbij muren en plafonds met elkaar verbonden worden, en werd uitgevoerd door middel van ingebouwde railverlichting van Delta Light waarop magnetische verplaatsbare armaturen voorzien zijn in zwart en goud.

Subtiele accenten

Op veel plaatsen in de hedendaagse woning werden subtiele accenten aangebracht in marmer en goud. Zo hangen boven de eettafel pendels in goudkleur. Ook bij het kraanwerk, onderaan het keukeneiland, en bij de andere verlichtingselementen treffen we goudkleurige accenten aan. Zelfs de gordijnen zijn vervaardigd met gouddraad.

Energetische optimalisatie

Eén van de pijlers van de verbouwing was energetische optimalisatie. De hedendaagse woning werd maximaal geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen en een lucht-water warmtepomp. De warmte wordt overgebracht via speciale lagetemperatuur convectoren van Jaga die tevens aanvoer van verse lucht verzorgen. De gevelroosters in baksteenformaat zijn van buitenaf nauwelijks zichtbaar. Maximale samenwerking tussen ontwerper, fabrikant en uitvoerder zorgen voor een E-peil van 42, terwijl alle technieken mooi geïntegreerd werden en een minimale impact hebben op de vormgeving van het strakke interieur

Architect: NONA Architectuur, Brussel.

Tekst: Philip Doutreligne
Fotografie: NONA Architectuur

___

Meer projecten zien van NONA Architectuur?


Web editor: Media team     |

Datum: 21 | aug | 2020


Tags: , , , ,

Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!