
Aanvankelijk had dit gezin een stuk grond gevonden langs een dode arm van de Leie. Toen bleek dat daar in de toekomst omheen zou worden gebouwd werd er alsnog voor een andere locatie gekozen, waar het idyllische aspect onbedreigd was. Het slingerende van de rivierarm is in gedachten echter meegenomen. In combinatie met de betontegels en de subtiele hoogteverschillen aan de voorkant wordt de bezoeker zich zo direct bewust van de fraaie omgeving. Aan de achterzijde wordt die impressie versterkt door de bomenrij die de overgang van de tuin naar de weilanden markeert.
Houten panelen
Maar ook bouwkundig is er gezorgd voor verrassingen. Een dubbele muur zorgt ervoor dat je de straat letterlijk en figuurlijk achter je laat terwijl je aan de voordeur staat. Er zijn geen ramen aan de straatkant, terwijl de achterzijde alleen maar uit ramen lijkt te bestaan. Na de inkomhal stap je binnen in een brede ruimte waarin links de keuken, rechts de woonkamer en daarachter een thuiswerkplek is ondergebracht. De wanden bestaan uit ingemaakte kasten, afgesloten met fraaie panelen van warm hout. “In deze ruimte zie je nergens deuren, maar ze zijn er wel”, zegt Sien Van Liefferinge, van SITO Architecten in Ninove, die tekende voor het ontwerp. “De eenheid van de muur wordt dus nergens onderbroken en dat maakt de ruimte groter en mooier.” Dit geldt niet slechts voor deuren, maar ook voor de televisie. Het grote scherm is onzichtbaar achter panelen als het niet gebruikt wordt. De bewoners kunnen in elk van de drie ‘delen’ van de grote ruimte ongestoord hun gang gaan en zich toch met elkaar verbonden weten.
Multifunctionele luxe
De meanderende betontegels in de tuin zijn ook een symbool voor de verwarmingslussen die zich in het beton van de woning bevinden. De verdiepingen worden verwarmd en gekoeld vanuit de vloer én het plafond, door middel van betonkernactivering in combinatie met een geothermische warmtepomp. “We gebruiken geothermie om de woning op een constante temperatuur te houden”, legt Steven uit. “Met al dat glas warmt de woning op hete zomerdagen natuurlijk snel op, maar na een korte piek van vier-, vijfentwintig graden koelt ze direct weer af tot een aangename twintig en blijft op die temperatuur. Het kost veel minder energie dan airco. De combinatie van zonnepanelen en geothermie is ook financieel zeer voordelig. En toch is deze techniek nog vrij nieuw. In België wordt ze al geregeld toegepast in bedrijfsgebouwen maar bestaan er, buiten de drie andere huizen waar we ze hebben toegepast, nog geen referenties. Wij zijn dus experimenteel bezig geweest.”
Oog op de toekomst
De bovenverdieping is iets minder groot dan het gelijkvloers maar net zo open en licht, door de grote ramen die op de achterkant uitgeven. “We hebben ze onderverdeeld in twee vleugels”, zegt de architecte, “een met slaapkamer, badkamer en dressing voor de ouders, een voor de drie kinderen, met een aparte badkamer. Het centrale idee voor deze woning – gesloten aan de voorzijde, open aan de achterzijde – hebben we hier doorgetrokken.” De kinderen hebben sterk verschillende leeftijden, wat impliceert dat er de komende jaren makkelijk van kamer zal kunnen worden gewisseld. Ook de tuin is daarvoor illustratief. Terwijl het oudste kind in het poolhouse al de koelkast opent om er een pint uit te halen, maakt de jongste nog gebruik van de glijbaan. Het is een mooi symbool voor het feit dat deze woning met het oog op de toekomst is ontworpen en gebouwd. Er is gebruikgemaakt van de nieuwste techniek en de meest duurzame materialen. In de betonnen paden zitten hier en daar scheurtjes, vanwege de natuurlijke werking van het materiaal, maar verder dan dat zal het niet gaan. Over vijftig jaar liggen ze er nog even glad en fris bij als vandaag. Maar ook het uitzicht zal over een halve eeuw nog nog exact zo indrukwekkend zijn als nu, de omliggende percelen zijn dan nog steeds landbouwgrond. Alleen de bomen die achtertuin afpalen zijn waarschijnlijk stukken hoger.
Fotografie: Yannick Milpas