Hedendaagse villa die leeft ‘in’ en ‘met’ de omgeving

Tom Mahieu

De bouwheren hadden een duidelijke visie op hoe ze wensten te wonen. Ze hielden van licht en ruimte en wensten een interieur dat een canvas vormde voor hun uitgebreide kunstcollectie. Strak, maar niet steriel. Bovendien hielden ze van solide materialen, waardoor de keuze voor een baksteenarchitectuur snel gemaakt was. Ook wensten ze de relatie tussen binnen en buiten optimaal uit te spelen. Om de nieuwbouw een toets van authenticiteit te geven, kozen de architecten ervoor om de bakstenen te bewerken met de chippermorteltechniek. Zo smelt de woning perfect samen met de omgeving. In tegenstelling tot het klassieke kaleien gaat het hier om een vrij arbeidsintensief proces waarbij de mortel met een spatel op de stenen wordt aangebracht. Dit zorgt voor een eerder ruwe afwerking waarbij delen van de stenen meer of minder zichtbaar blijven. Dit leidt tot een doorleefd aspect waardoor het lijkt alsof de woning er al jaren staat. Het was trouwens de eerste woning in België die met chippermortel werd behandeld.


Interieur

Omgeving - tom mahieu - the art of living

Leveranciers van het interieur

Deels open, deels afgesloten

Binnen werd met lichte, neutrale kleuren gewerkt en met kwalitatieve, natuurlijke materialen. In een dergelijk kader komen de kunstwerken en spaarzaam geplaatste designmeubelstukken helemaal tot hun recht. Zelfs de plaatsing van de spotjes werd helemaal bedacht in functie van E-Installatie, verlichting & domotica: Pieter Desmet Algemene Elektriciteitswerken BURO 2018 architecten & Tom Mahieu 207 een optimale uitlichting van de kunstobjecten. Het zwartgekleurde schrijnwerk is deels in aluminium en deels in staal. Naast de grote raampartijen achteraan halen plafondhoge ramen in de circulatiezones extra licht naar binnen.

Aan de voorzijde bevindt links bevindt zich een grote ruimte, die ingevuld werd met een zithoek/bibliotheek, een tv-salon en een hobbyruimte. Rechts van de voordeur, achter de garage en de berging, werden de traphal, het vestiairegedeelte en het gastentoilet voorzien. De centrale circulatiezone loopt evenwijdig met de voorgevel en zorgt voor een afscheiding met de leefruimtes achteraan. Het grote salon is gescheiden van de eetplaats en de keuken door een patio. Een grote inbouwgashaard met zwarte schouwmantel zorgt hier voor extra sfeer. Ook de eetplaats en de keuken zijn visueel van elkaar gescheiden. Het geheel oogt luchtig en open, maar zorgt tevens voor een verwijzing naar de knusheid van de afzonderlijke kamers. In de leefruimtes werd overvloedig gewerkt met duurzame, natuurlijke materialen: eiken plankenvloeren overal en natuursteen voor de werkbladen en spatwand in de keuken. De kastenwand in de keuken is in gebrande eik. In het eetgedeelte prijkt een art-decotafel. Ook het praktische aspect werd niet uit het oog verloren. Zo werd de woning, met het oog op levenslang wonen, van een huislift voorzien.


Bovenverdieping

Omgeving - tom mahieu - the art of living
Omgeving - tom mahieu - the art of living
Omgeving - tom mahieu - the art of living

Inspirerend sober en rustgevend

De slaapgedeeltes bevinden zich traditioneel op het verdiepingsniveau. Een lange nachthal, met grote ramen aan beide zijden en een venster met zicht op de tuin, verbindt de mastervleugel met twee ruime gastenkamers. In alle ruimtes boven ligt een eiken plankenvloer. De mastervleugel omvat een grote, lichtrijke slaapkamer, een dressing en een badkamer met ligbad en inloopdouche. De wanden van de douche, het blad van het lavabomeubel en de omranding van het ligbad werden uitgevoerd in een groene natuursteen. Het schuifraam in de badkamer geeft uit op een zijmuur van de patio, waardoor de privacy verzekerd wordt. Beide gastenkamers delen een gemeenschappelijke douchekamer, nagenoeg volledig in mortex uitgewerkt en voorzien van een dakraam en een sauna.


Exterieur

Omgeving - tom mahieu - the art of living

Leveranciers van het exterieur

Architect

Buro 2018 architecten

Architect

Tom Mahieu

Glaswerken

Econglas

Genieten met zicht op de vijver

De footprint van de woning vertoont een kruisvorm, met twee ogenschijnlijk losstaande, maar toch verbonden volumes. De kruisvorm leidt tot een zichtas vanaf de voordeur tot de vijver, met een circulatie-as die er haaks op staat. De voorgevel is nagenoeg volledig gesloten, met uitzondering van een groot raam dat zonder dagkanten in het gevelvlak verwerkt zit. De garage bevindt zich op de zijkant aan de donkerste zijde en leidt de bezoekers ‘om de hoek’ naar de voordeur. Voor de verharding viel de keuze op oude kasseien. De leefruimtes volgen de richting van de zon. De woning bevindt zich vrij ver op het perceel, wat ontstaan gaf aan een voortuin van 40 meter diep. Achteraan is de woning helemaal opengetrokken met grote glaspartijen die een schitterend zicht op de vijver bieden. In dezelfde materialen werd een tuinconstructie geplaatst, die gebruikt wordt als creatief atelier/fotostudio. Er werd een sterke symmetrie beoogd tussen de voor- en achterzijde van de woning: vooraan springt de dubbele garage eruit, achteraan vormt het overdekte terras een identiek volume.

Achter de woning bevindt zich het terras onder een luifel, voorzien van een grote opening. De luifel werd uitgevoerd in een balkkolomstructuur, eveneens in baksteen met chippermortel. Dit zorgt voor een grote uniformiteit in de achtergevel én voor een verfrissende beschutting tijdens de warmste dagen. Op deze plek genieten de bewoners van een schitterend en rustgevend zicht op de natuurlijke vijver. Samen met de architecten hebben de bouwheren rustig de tijd genomen om kwalitatieve materialen en afwerkingen te kiezen die perfect afgestemd zijn op hun kunstcollectie en op de esthetische meerwaarde van de buitenruimte.

Editor: Rob van Sambeeck

Datum: 22-08-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Yannick Milpas