Hedendaagse villa, Steven De Jaeghere, Moderne villa, Exterieur, Tuinontwerp
Hedendaagse villa, Steven De Jaeghere, Moderne villa, Exterieur, Tuinontwerp
Hedendaagse villa, Steven De Jaeghere, Moderne villa, Exterieur, Tuinontwerp
Hedendaagse villa, Steven De Jaeghere, Moderne villa, Exterieur, Tuinontwerp
previous arrow
next arrow
Slider

Hedendaagse villa met vakantiegevoel | Architectuuratelier De Jaeghere

Buitenleven in privacy

Achitectuuratelier De Jaeghere ontwierp onlangs een hedendaagse woning met een vakantiegevoel in een residentiële wijk. De opdrachtgever wilde graag dat de link naar buiten gelegd zou worden en hij wilde het contact met de parkomgeving voelen. Wel moest de architect de privacy van de bewoners garanderen.

Als antwoord op deze vraag ontwierp architect Steven De Jaeghere de woning op een ommuurde patio. Wie de woning van buitenaf ziet, heeft geen vermoeden van wat er zich achter de muur bevindt. Het lijkt wel een massief en gesloten bovenvolume te zijn dat zweeft op een glazen drager, veel meer valt er vanaf de straatzijde niet te ontwaren.

Minimalisme en detaillering komen terug in ieder project van De Jaeghere.

Hedendaagse uitstraling

Eenmaal door de toegangspoort opent zich een wereld van licht en zicht. Het gelijkvloerse niveau is dan ook maximaal beglaasd rondom, door middel van vaste raamprofielen met gelijmd glas en schuiframen in de achtergevel naar de tuin. De ramen komen iets hoger uit dan de muur, waardoor ze een royale lichtinval mogelijk maken. Tegelijk is de raamhoogte bewust beperkt gehouden op 2,20 meter omwille van de intimiteit, om geen te radicaal design neer te zetten en om overbelichting en oververhitting tegen te gaan.

Het leefgedeelte laat de bewoners toe om volledig rond te kijken naar buiten. De doorlopende leisteen van interieur naar patio vervaagt de grenzen tussen binnen en buiten. De architecturale lijnen zoeken overal het natuurlijk licht op en worden gevolgd door lijnen met kunstlicht. Zo brengt het licht dynamiek in de woning.

Hedendaagse villa, Steven De Jaeghere, Moderne villa, Exterieur, Tuinontwerp, Woonkamer, Living, lounge, raampartijen

Hier is wit gebruikt als basiskleur en ook natuurlijke materialen vormen de basis.


“Leisteen speelt een basisrol bij deze woning. Zowel het volledige gelijksvloers alsook de buitenruimte is ermee bevloerd”


Oog voor detail

Aan de rechterzijde van het gelijkvloers liggen zithoek en eetkamer in elkaars verlengde. De keuken is ondergebracht in een nis aan de achterzijde van de woning en kijkt uit op de tuin. In de keuken is de materialisatie tot in detail uitgewerkt: het wandmeubel bestaat uit donkerbruin eikfineer, de kastfrontjes zijn gelakt en het keukenblok is in Corian uitgewerkt. Aan de andere kant van de zwevende trap naar boven zijn een bergruimte, toilet, vestiaire en bijkeuken gesitueerd.

De inbouwkast werd gemaakt door Emmanuel Fraeye.

Natuurlijke materialen

Leisteen speelt een basisrol bij deze hedendaagse woning. Het volledige gelijkvloers is ermee bevloerd, maar ook de buitenruimte. Steven De Jaeghere: “De keuze voor deze natuur- steen was belangrijk in functie van verschillende randvoorwaarden. Eén daarvan is de vraag van de bouwheer naar authentieke materialen. Verder wilde ik een natuursteen die van binnen naar buiten kon doorlopen om het binnen-buitengevoel te versterken.”

Hedendaagse villa, Steven De Jaeghere, Moderne villa, Exterieur, Tuinontwerp, Keuken, Moderne keuken, open keuken, woonkeuken, leefkeuken

Transparante woning

Enkele bijzondere ingrepen verhogen de lichtinval en transparantie nog meer. Bij het binnenkomen in de inkomhal is de ruimte bijvoorbeeld dubbelhoog, wat een diagonale doorkijk door de woning oplevert.

Hier werden authentieke materialen ingezet, zoals de leisteen van Beltrami.

 

Master bedroom

Op de verdieping is het mastergedeelte ondergebracht aan de rechterkant van het plan, met de master badkamer en patio aan de voorkant, een dressing in het midden en de master bedroom aan de achterkant, met een balkon in ipé hardhout. Het Corian, wat in ook in de keuken wordt gebruikt, wordt herhaald in de badkamertabletten. Bad, douche en badkamervloer zijn in een lichte natuursteen uitgewerkt, die doorloopt op de badkamerpatio. Het bad en de douche bevinden zich op hetzelfde niveau als deze patio.

Balkon aan tuinkant

Centraal op de verdieping vinden we de nachthal, sanitair voor de kinderen en een ontspanningsruimte aan de tuinkant, die eveneens op het balkon uitkomt. De vier kinderkamers zijn links gegroepeerd, komen uit op een gemeenschappelijk balkon en zijn beschut met zonwering.

Hedendaagse villa, Steven De Jaeghere, Moderne villa, Exterieur, Tuinontwerp, Poolhouse, Tuin, design

Het buitenschrijnwerk is afkomstig van Schüco. Zij leveren hoogwaardige raam-, deur- en gevelsystemen van aluminium en kunststof.

Poolhouse

De muur om de patio van de woning is links doorgetrokken tot achteraan het perceel, waar zich een tuinberging met poolhouse (in afwachting van het zwembad) bevindt. De tuin in haar geheel profileert zich zo als een buitenkamer.

Tekst: Desiree Pennings
Fotografie: Hendrik Biegs

____

Meer projecten van Steven De Jaeghere zien?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!