Hedendaagse interpretatie van de oude vierkantshoeve

Francisca Hautekee

De vroegere woning op dit perceel werd gesloopt en vervangen door een nieuwbouw in U-vorm, als hedendaagse verwijzing naar de streekeigen typologie van de vierkantshoeve. Enkel de oude schuur werd bewaard, gerenoveerd en in het concept mee opgenomen. De nieuwe woning bevindt zich 50 meter diep, midden op het perceel, waardoor veel ruimte beschikbaar was aan de voorkant en straatzijde. Het perceel omvat een grote en ecologisch waardevolle tuin. Ook werden enkele oude bomen, waaronder een imposante notelaar, op het perceel bewaard. Architecte Francisca Hautekeete hanteerde bij dit project een doorkijkprincipe, om een optimale connectie met zowel de voor- als de achtertuin en de landelijke omgeving tot stand te brengen.


Woning

Nieuwe woning, nieuwbouw, Francisca Hautekee

Alle leveranciers van de woning

Architect

Francisca Hautekeete
Nieuwe woning, nieuwbouw, Francisca Hautekee

Een met de omringende natuur 

De woning is gelegen in agrarisch gebied en werd gerealiseerd in een mooie baksteenarchitectuur met imposante doorkijkraampartijen in padoek blokkaders voor- en achteraan. Door de kleur van de baksteen gaat de woning perfect op in het natuurlijke kader. De gevelstenen zijn in wildverband gemetseld met dunbedmortel. Op het gelijkvloers versterkt een houten gevelbekleding in verticaal lattenwerk het natuurlijke gegeven. De ruime oprit en parking werden verhard met kasseien en vooraan de woning, aan de zuidkant, bevindt zich een zonneterras. De schuur staat in connectie met de keuken en omvat de tuinberging en de garage. Van hieruit laat een schuin geplaatst raam de oldtimer zichtbaar voor bewoners en bezoekers. Op het gelijkvloers omvat de woning een hal met vestiaire en gastentoilet, de keuken, eetplaats en salon en de mastervleugel. Op de verdieping bevinden zich twee extra slaapkamers, een gastenkamer en een badkamer. 


Leefruimtes

Nieuwe woning, nieuwbouw, Francisca Hautekee

Alle leveranciers van de leefruimtes

Realisatie keuken

Villa Interno

Verlichting

Modular Lighting Nederland

Verlichting (hanglamp)

Occhio

Parketvloer

TD Parket

Ongehinderde doorstroom van natuurlijk licht 

Opvallend in de woning is de overvloedige lichtinval en het vrije doorzicht in alle richtingen naar de buitenruimtes. De witte muren en grootformaat keramische ceppotegels versterken de eenheid op de benedenverdieping. In de eetplaats werd een grote eettafel met boomstam tafelblad in donkere eik geplaatst. Daarboven hangen goudkleurige, rinvormige pendels van Occhio. Aanpalend vinden we een ontbijtruimte met witte ronde tafel en dito stoelen in seventiesstijll. De zwarte piano zorgt voor een contrasterend element. Hier werd gebruikgemaakt van een hoekraam met minimalistisch gelijmde glaspanelen. In de keuken bevindt zich een kastenwand in donker gekleurde eik, voorzien van een kooknis met werkblad en spatwand in cosmic-black-graniet. Het witte eiland met inox werkblad en onderbouw in wit en zwart laminaat is voorzien van een verhoogde rand om de vaat aan het oog te onttrekken. Het salon werd opgevat als een zitput en bevindt zich twee treden lager. Zo komt het zicht op de omgeving op ooghoogte. De hele woning werd immers licht verhoogd gebouwd ten opzichte van het maaiveld. Op de vloer werd gewerkt met een eiken parket. Een kastenvolume met schuifdeur in wit laminaat verbergt de tv. Hieronder werd een houthaard met nis voor de houtblokken ingebouwd. 

Stijlvolle ruimte-optimalisatie 

De mastersuite is een schoolvoorbeeld van intelligente en stijlvolle ruimte-optimalisatie. De masterslaapkamer kijkt uit op de omringende velden en paalt aan de doorloopdressing met witte kasten. De dubbele plafondhoge deur tussen de twee ruimtes is aan de kant van de dressing voorzien van spiegelpanelen. De overheersend witte kleur in de slaapkamer werd gebroken met enkele zwarte accenten, onder andere in de nachttafeltjes met natuurstenen blad. De vloerbedekking in de mastersuite is een combinatie van keramische tegels en vasttapijt. In de badkamer, aan de andere zijde van de doorloopdressing, werd een lavabomeubel in wit laminaat met corian blad geplaatst met aangebouwd ligbad. Het kraanwerk is sober en stijlvol zwart. De vloer is uitgewerkt in keramische ceppotegels. Ook de inloopdouche is helemaal uitgewerkt in keramische ceppotegels en voorzien van zwart kraanwerk. Een nis met ledverlichting biedt plaats aan de verzorgingsproducten en de douche krijgt overdag natuurlijk licht binnen via een lichtstraat. Een eiken trap leidt naar de verdieping waar twee kinderkamers, een logeerkamer en een badkamer werden ondergebracht. 


Tuin

Nieuwe woning, nieuwbouw, Francisca Hautekee

Rustgevend agrarisch 

De zichten rondom de woning zijn rustgevend en inspirerend. Achteraan kijkt de woning kilometers ver uit op akkers en velden. Vanwege de oriëntatie werd het zonneterras vooraan aangelegd. Hier beschikken de bewoners toch over voldoende privacy door het feit dat de woning zich op vijftig meter van de straatkant bevindt. Aan de flanken en achteraan de woning werden nog twee kleinere terrassen en een zwembad aangelegd 

Editor: Media team

Datum: 24-05-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Nicolas Vantomme

Fotografie: Cafeine