Hedendaagse interpretatie van de klassieke Manoir stijl 

Inarto Architecten

Deze imposante villa vertoont alle typische kenmerken van de Franse Manoir stijl, maar dan wel in een uitvoering die voldoet aan alle hedendaagse normen en eisen. Energiezuinigheid en bewonerscomfort gaan hier hand in hand met een tijdloze, authentieke sfeer en uitstraling. Inarto Architecten ontwierp de woning langs binnen en langs buiten. 


Ontwerp

Oprit, imposante villa, Inarto Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het ontwerp

Kokendwaterkraan

Quooker Belgium
Oprit, imposante villa, Inarto Architecten, The Art of Living

Verfijnde details en stijlzuivere accenten 
De woning valt op door de speelse, verspringende volumes en de schilddaken met dakkapellen. De daken werden bedekt in een combinatie van natuurleien en blauwgesmoorde Koramic pannen. De gevelsteen is een recup klampsteen, met uitgestreken papvoegen in het gevelvlak. Het schrijnwerk is in zwart steellook aluminium. De royale voordeur, evenals de twee garagepoorten met boog, werden uitgevoerd in afrormosia. Andere manoir accenten, zoals muurankers, steunberen en arduinen spatranden dragen bij tot de authenticiteit. De dubbele voordeur is tevens voorzien van een bovenlicht. 

Klassiek maar toch hedendaags 
De bouwheren hadden hun zinnen gezet op een ruime woning die een klassiek en authentiek uitzicht moest combineren met alle noden van een gezin met twee opgroeiende kinderen. Ze hechtten bijzonder veel aandacht aan openheid, lichtinval en een optimale connectie met de tuin. Verder moest er een thuiskantoor voorzien worden, met voldoende werkruimte voor twee personen. Een huislift moest dan weer het levenslang wonen faciliteren. Tenslotte wensten de bouwheren grote, privatieve ruimtes voor de twee kinderen. Deze kregen niet elk zomaar een kamer maar een heuse suite.  


Leeruimtes

Oprit, imposante villa, Inarto Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimtes

Smartbuildings

De Smedt
Oprit, imposante villa, Inarto Architecten, The Art of Living

Volop geconnecteerd met de tuin  
In de ruime inkomhal werd gewerkt met keramische vloertegels. Kastenwanden in een donker eikfineer herbergen de vestiaire en geven toegang tot het gastentoilet. In deze wand zitten tevens een verborgen deur naar de garage en de huislift. In het gastentoilet bevindt zich een wandmeubel met zwart opzet-handwasbekken. Het blad hiervan, evenals de rugzijde van het toilet, zijn in een donker keramisch materiaal met marmerlook. Een zwarte smeedijzeren deur met glas geeft doorzicht naar de leefruimtes. Eetkamer, keuken en salon bevinden zich in één open ruimte. De eetkamertafel heeft een massief eiken blad op zwart metalen onderstel en comfortabele stoffen kuipstoeltjes. Boven de eettafel prijkt een pendel van By Eve.  

De keuken biedt een mooi uitzicht op de tuin dankzij een groot hoekraam in zwart aluminium frame. De keukenvloer is van keramiek. Een kastenwand in donker eikenfineer bevat het kookgedeelte en de toestellen. Het blad en de spatwand zijn vervaardigd uit keramisch materiaal met marmerlook. Links van het kookgedeelte vinden we een dubbele deur met daarachter een ontbijtnis én een verbrogen deur naar de wasplaats. Het eiland, met onderbouw in donker eikenfineer, beschikt over een spoelgedeelte met Quooker kraan en ingebouwde wijnkoeler. Het werkblad is hier eveneens in keramiek.  

In het aanpalende salon vinden we een stoffen zitbank in een lichte kleur. De rode hoekbank naast het boograam en het glasparelschilderij van Isabelle Scheltjens harmoniëren perfect met de donkere contrastmuur. Een wand in donker eikenfineer integreert de gashaard en de tv. Het rustieke, eiken parket oogt mooi en doorleefd. In het salon werd de eiken trap met Z-vormige treden naar de eerste verdieping voor een deel zichtbaar gehouden. Tussen het salon en het aanpalende thuiskantoor bevindt zich een bronskleurige glazen schuifdeur met linnenstructuur voor de privacy. In het thuiskantoor werd volop gebruik gemaakt van keramiek in marmerlook, donker eikenfineer en een sfeervolle ledverlichting.
 


Slaapvertrekken

Oprit, imposante villa, Inarto Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de slaapvertrekken

Oprit, imposante villa, Inarto Architecten, The Art of Living

Extra ruimte voor de kinderen  
De nachthal met keramische vloer in travertinlook geeft toegang tot de mastervleugel, de kindersuites en de logeerkamer. In de masterslaapkamer vinden we een aantal retroelementen, waaronder fluweelbehang en een speels blokparket. In de aanpalende badkamer, achter een glazen deur, vinden we een vrijstaand ligbad en een douche met bronskleurige glazen afscheidingswand. 

Het badkamermeubel is uitgevoerd in donker HPL met nervenstructuur. Het blad, net als de douchewanden, is uitgevoerd in een donkere keramiek met marmerlook. Het koperkleurige kraanwerk is van Gessi en zorgt voor een warme toets. Op het blad werden twee opzet wasbekkens geplaatst. 

De dressing is voorzien van kastenwanden in HPL en van een centraal ladenblok met blad in fior di bosco. Boven het blok hangt een pendel van By Eve. Her en der werden nissen ingewerkt, voorzien van sfeervolle ledverlichting. Via een vast raam is er vanuit de dressing visueel contact met de badkamer 

De kinderen kregen volledige inspraak in materialen, kleuren en bemeubeling van hun eigen kamers. Het werden ruime en volwaardige suites met een apart slaapgedeelte, een salon, een tv-hoek, een bureau en een royale badkamer. De kamer van de dochter beschikt zelfs over een douche én een ligbad. Zelfs een minibar werd in beide kamers geïntegreerd. Voor de rest werden hier dezelfde kwalitatieve materialen toegepast als in de rest van de woning. Onder het dak bevindt zich nog een ruime zolder, die als fitnessruimte wordt gebruikt. 


Buitenruimte

Oprit, imposante villa, Inarto Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de buitenruimte

Zwembad

H2eau Systems

Architect

Inarto Architecten

Tuinaanleg

V&V Groenservice
Oprit, imposante villa, Inarto Architecten, The Art of Living

Puur genieten  
Vooraan bestaat de buitenruimte uit een grote oprit, in een combinatie van kasseien en siergrind. Enkele organische plantvakken zorgen voor een speelse toets. Achteraan, palend aan het salon, bevindt zich een deels overdekt terras. Hier werd gewerkt met een gazon, eveneens voorzien van organische plantvakken. Helemaal achteraan treffen we het L-vormige poolhouse aan, in dezelfde stijl en materialen als de woning. Het zwembad van ruim 50 vierkante meter zorgt voor verkoeling in de zomer. Het terras dat zwembad en poolhouse verbindt, is van keramische tegels. De woning beschikt qua technieken over een geothermische warmtepomp, onzichtbare zonnepanelen op het dak en een airco voor extra verwarming en bijkomende koeling.

Editor: Media Team RRO

Datum: 23-01-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Inarto Architecten