Hedendaagse houtskeletbouw in schitterende groene omgeving

LSDArchitecten

Leven in een woonparkgebied staat voor leven in een heerlijk groene omgeving. Er zitten echter ook tal van beperkingen aan vast, die de architecten handig wisten te omzeilen. Zo is de maximale voetafdruk van een woning hier beperkt tot 250 m2, ongeacht de grootte van het perceel. Initieel wensten de bouwheren een volledig gelijkvloerse woning, maar door deze limiet was dit niet mogelijk. Zo werd beslist om toch met een verdiepingsvolume te werken. Meteen drong zich een tweede beperking op: er mocht enkel gebouwd worden met een hellend dak. De architecten konden echter een afwijking van de bouwvoorschriften bekomen door de woning te ontwerpen met een kleiner verdiepingsvolume, dat paste binnen het gabarit van een constructie met hellend dak. Met als resultaat een hedendaagse houtskeletbouw die mooi contrasteert met de klassieke bouwtrant in de omgeving. Tevens moest een kapmachtiging aangevraagd worden om een aantal zwakke en zieke bomen op het perceel te rooien en te vervangen door een nieuwe aanplant met inheems loofhout.


Ontwerp

Houtskeletbouw- LSDArchitecten - the art of living
Houtskeletbouw- LSDArchitecten - the art of living

Wonen en werken

De bouwheren wensten, los van het woongedeelte, een ruime plaats voor het accountantskantoor. Bovendien waren ze helemaal weg van zwart-witcontrasten en lichtrijke woonruimtes. De bouwheer is tevens fervent muziekliefhebber, waardoor veel aandacht besteed werd aan akoestiek en een zuivere muziekweergave. Getuige hiervan zijn de talrijke speakers die in het plafond verwerkt zitten. Dit bracht de nodige complexiteit met zich mee naar bekabeling in het plafond toe en de integratie met de andere technieken. De bouwheren wensten tevens een bijzonder ecologische woning met uitzonderlijke energetische en luchtdichte prestaties. Om deze reden kozen ze voor een houtskeletbouw met bovengemiddelde isolatie tussen en buiten het houten geraamte


Leefruimtes

Houtskeletbouw- LSDArchitecten - the art of living

Alle leveranciers van de leefruimtes

Vloer

Floorcouture

Meubels

Meubelen Janssens

Badkamer

Vanderhoeven Jellen

Één open ruimte

Achter de glazen voordeur bevindt zich de ruime, lichtrijke hal met glazen wand en schuifdeur rechts die toegang geeft tot de professionele ruimte. Een identieke glazen schuifdeur links leidt naar de leefruimtes. Een lange witte kastenwand en een doorlopende gietvloer verbinden de keuken en eetplaats met het salon. In een vrijstaande wand in het salon werd langs één zijde het tv- en audiogedeelte met prominente, hoogkwalitatieve zwarte speakers ingewerkt. Tegen de andere zijde, aan het zicht onttrokken, werd een bijkomend bureaumeubel geplaatst. In de keuken werd gewerkt met een eiland voorzien van een donker werkblad in Dekton en een onderbouw met donkere, matte kastenfronten in de uitvoering fingerprintproof Fenix. Naast de keuken bevinden zich nog een berging, een wasplaats en een ruimte voor de technieken. De volledig beglaasde L-vorm met slanke profielen langs de tuinzijde haalt overvloedig licht naar binnen en opent het zicht op het overdekte terras, het zwembad en de bomenrijke omgeving.

Direct naast de keuken is het mastergedeelte ondergebracht met afzonderlijke dressing, slaapkamer en badkamer. Deze drie ruimtes zijn met elkaar verbonden door een gang met aan één zijde een volledige glaswand die een doorkijk geeft op de tuin, het terras en het zwembad. Ook hier overheersen zwart-witcontrasten, verzacht met mortex, met zwart kraanwerk in de badkamer en met een warme houten wand in de slaapkamer.

Via een witte trap in de hal is het kindergedeelte bereikbaar op het compacte verdiepingsvolume. Hier treffen we twee slaapkamers aan, een gedeelde badkamer met ligbad, lavabomeubel met dubbel wasbekken en inloopdouche.


Tuin

Houtskeletbouw- LSDArchitecten - the art of living

Alle leveranciers van de tuin

Buitenschrijnwerk

Tops-Schaut
Houtskeletbouw- LSDArchitecten - the art of living

Genieten van alle privacy

De voorgevel werd voorzien van een centrale uitsnijding die een uitnodigende patio vormt, waar de voordeur op uitgeeft. Zo lijkt de woning gelijkvloers te bestaan uit twee volumes, met elkaar verbonden door een visuele verbindingsbalk. De patio werd voorzien van een plantenperk waarin een solitaire boom geplaatst werd. De gevels rond de houtskeletbouw werden deels afgewerkt met aluminium gevelplaten, voorzien van een uitnodigende witte sierpleister. Deze loopt door tot aan de grond via een sokkelisolatie en vermijdt een storende afboording onderaan. De witte kleur contrasteert mooi met het zwarte aluminium schrijnwerk, prominent zichtbaar in het grote raam boven de patio. Ook het schrijnwerk van de voordeur is wit. Om de horizontaliteit van het ontwerp te benadrukken, werden andere delen van de gevel bekleed met een donkere, slanke langformaat MBI betonnen Geosyslistix-gevelsteen in charcoal shaded gray, ook hier weer in combinatie met een witte gevelpleister. De parking werd deels verhard en aan de tuinzijde werd gewerkt in een L-vorm die het zwembad omsluit en ontstaan geeft aan het terras onder een grote uitkragende luifel.

In de beslotenheid van het terras kan in alle rust en privacy genoten worden van het buitenleven. De grote luifel zorgt hier voor beschutting. De onderkant van de oversteek is voorzien van ingebouwde terrasverwarmers en speakers. Eyecatcher hier is de indrukwekkend grote glazen tafel, die de bewoners meebrachten uit hun vorige woning. Voor de terrasvloer en de zwembadboorden werd graniet gebruikt. Aan de ecologische wensen met betrekking tot deze woning werd alvast voldaan met een E-peil van 0. Dit werd bereikt dankzij de houtskeletbouw met doorgedreven isolatie, de zonnepanelen en de vloerverwarming op een warmtepomp.

Editor: Celine Jacobs

Datum: 01-08-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Yannick Milpas