Haven van rust langs een drukke steenweg

BSS Architecten

Na bijna 30 jaar als expat voor een internationaal bedrijf gewerkt te hebben, vooral in Singapore, keerde de bouwheer terug naar het thuisland. Hij zocht en vond voor zijn woning een perceel van 1.550 vierkante meter dat aan zijn verwachtingen voldeed, maar gelegen was aan een drukke steenweg. De nabijheid tot zijn werk haalde toch de bovenhand. De specifieke ligging noopte tot doordachte keuzes op het vlak van materialen en akoestische isolatie om de verkeersdrukte buiten te houden. Binnen in de woning en in de achterliggende tuin heerst volstrekte rust 


Ontwerp

Gevel, moderne woning, BSS Architecten

Alle leveranciers van het ontwerp

Architect

BSS Architecten

Eenvoudige volumetrie met fijne detailleringen 

In schril contrast met de openheid achteraan, werd de voorgevel helemaal gesloten gehouden. De massiviteit ervan werd doorbroken met een luifel. Als gevelsteen werd een Imperium Flavius in wildverband gemetseld op een dunmortelbed. De gelijkvloerse voorgevel werd deels bekleed met zwartgebeitste latten in Thermo Ayous, waarin de garagepoorten onzichtbaar geïntegreerd werden. Ook de imposante zwarte voordeur draagt bij tot de strakheid van het geheel. Aan de achtergevel werd een L-vorm gebruikt voor een panoramisch zicht vanuit de keuken op de buitenruimte. De architecten werkten tevens tal van fijne detailleringen uit. Zo werd onder andere gebruikgemaakt van een fijne zinken kraal als dakrandprofiel. Tevens werden op verschillende plaatsen hoekramen voorzien in koud verlijmd glas. Ander leuk detail: bepaalde ramen bevinden zich niet in het gevelvlak zelf, maar zijn licht verdiept geplaatst. De zo ontstane dagkanten werden mooi uitbekleed in dezelfde steen als de gevel. De strakheid van het concept wordt verder ondersteund door het gebruik van raamschrijnwerk met minimalistische profielen. 


Leefruimte

Gevel, moderne woning, BSS Architecten

Alle leveranciers van de leefruimte

Verlichting

Occhio

Lichtplan & levering verlichting

Lightpoint

Schilderwerken & raamdecoratie

Schilderwerken Venneman

Een boeiende mix van culturen 

De woning wordt betreden via de brede zwarte voordeur met reflecterende glasplaat. Oorspronkelijk wenste de bouwheer een pivoterende deur, maar om technische redenen was dit niet mogelijk. Er moest immers gewerkt worden met een geluidswerende deur voorzien van een valdorpel en dit is niet compatibel met het pivot-principe. In de inkomhal bevindt zich een kastenwand van donker eikenfineer. Hierin zitten de vestiairedeuren verborgen. In de wand bevindt zich tevens een nis met tropische planten en een water-feature. Op de vloer ligt een onderhoudsvriendelijke keramische tegel in marmerlook. Ook op de rest van het gelijkvloers vinden we deze tegel terug. Het gastentoilet bevindt zich rechts van de hal, onder de trap. De zwarte, plafondhoge toiletdeur is voorzien van een smalle verticale en lichtdoorlatende strook in melkglas. Via een deur in rookglas komen we in de leefruimte met ruime eetplaats, salon en keuken in het uitspringende volume. De achterzijde van de woning is volledig beglaasd voor een optimaal contact met de tuin, ontworpen door Frederiek Snaet. De zwarte stalen steunbalken zijn niet op het raamschrijnwerk uitgelijnd, wat voor een speels effect zorgt. Het plafond is licht verlaagd, waardoor de gordijnrails onzichtbaar blijven. In de eetplaats prijkt een grote eettafel met blad van donker keramisch materiaal in marmerlook. Op vlak van verlichting vallen de goud-bronskleurige pendels en opbouwarmaturen van Occhio op. Deze zorgen voor een Oosterse toets, die we ook elders terugvinden in de vorm van Oosterse sier- en kunstvoorwerpen. Deze mix van culturen verwijst naar het vorig leven van de bewoners. Tegen het grote schuifraam bevindt zich een zithoek met grijze stoffen zitbank. Aanpalend vinden we een tweede zithoek, die dienstdoet als tv-ruimte. 


Keuken

Gevel, moderne woning, BSS Architecten

Alle leveranciers van de keuken

Maatwerk interieur

KM Interieur

Licht en openheid  

In de L-vormige uitsprong werd de keuken ondergebracht. Deze is aan twee zijden volledig beglaasd en staat in nauw contact met de buitenruimte. De witte kastenwanden zijn op ooghoogte onderbroken door een horizontale zwarte strook waarin de toestellen weggewerkt zijn. Het blad en de kopse kanten van het eiland zijn gemaakt gemaakt van het kwartsiet Black Cosmos. Ook het blad van het spoelgedeelte is van dit materiaal. De licht verlaagde dampkap boven het eiland combineert de voordelen van een klassiek model met deze van een recirculatiedampkap. In dit geval wordt verse lucht aangevoerd via de vloer. Achter de keuken bevindt zich nog een technische ruimte met wasvoorziening. 


Bovenverdieping

Gevel, moderne woning, BSS Architecten

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Installatie badkamer & w-installatie

Uw Loodgieter

Spel van licht en lijnen 

Boven de eiken trap en de nachthal, bevindt zich een lichtkoepel die zorgt voor een mooi spel van licht en lijnen. De verdiepingsvloer is bekleed met een kurkparket dat steeds zacht en warm aanvoelt en extra geluidsdempend werkt. Alle zwarte kamerhoge deuren, zowel boven als op het gelijkvloers, werden in een kader geplaatst, wat extra bijdraagt tot het lijnenspel. Zwarte kastenwanden fungeren als dressing en leiden naar de masterslaapkamer. Deze is voorzien van een verlijmd hoekraam en elementen in donker eiken fineer. In de masterbadkamer prijkt een schuin geplaatst vrijstaand ligbad. Een laag lavabomeubel met spiegelkast onttrekt het toilet en de inloopdouche aan het zicht. Op de vloer liggen keramiektegels in marmerlook. Het kraanwerk, goud-bronskleurig geborsteld, is van Axor. Verder bevinden zich op de verdieping nog twee slaapkamers, een apart toilet en een doucheruimte. 


Tuin

Gevel, moderne woning, BSS Architecten

Alle leveranciers van de tuin

Schuifpoort

Organische accenten 

In de tuin wordt het zwembad geflankeerd door een poolhouse met overdekte zitruimte. Om de strakke architectuur en de rechtlijnigheid van de tuin enigszins te counteren, voorzag tuinarchitect Frederiek Snaet enkele vloeiende lijnen en organisch gevormde plantvakken. De woning heeft dankzij de uitgekiende constructie een opmerkelijk laag S-Peil en beschikt over geothermie met passieve koeling in de vloer. Alle functies, ook het zwembad, zijn domoticagestuurd. 

Editor: Media Team RRO

Datum: 10-08-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Nick Cannaerts