Harmonie tussen bouwkundige tijdperken

Biwood

De charmes van een hoevewoning kunnen makkelijk ondergesneeuwd raken door de eisen van een modern wooncomfort. In Nederland heeft die tegenstelling zelfs geleid tot een nieuwe stijl met de paradoxale benaming ‘landelijk-modern’. Tijdens de renovatie van deze Kempische woning werden de charmes juist geaccentueerd door een zeer uitgebalanceerde keuze van materialen, kleuren en meubelen. Nergens bruuske overgangen, noch tussenruimtes, noch tussen tijdperken, en toch een huis dat van alle hedendaagse gemakken is voorzien.


Ontwerp

Landelijk, hoeve, Biwood

Alle leveranciers van het ontwerp

Haard

METALFIRE

Boogvormige vestiaire  

De woning stamt uit de familie. De nieuwe eigenaar besloot ze grondig op te knappen, met onder meer een nieuw dak, maar daarvoor wel oude pannen te nemen, zodat het aanzien niet veranderde. Ook de houten luiken voor de ramen werden vervangen. Bij binnenkomst wordt nog duidelijker hoe architect en eigenaar te werk zijn gegaan om de esthetiek van het huis niet alleen te behouden, maar zelfs te versterken. De gedraaide trap is wit gemaakt en wordt subtiel aangelicht als je ze bestijgt of afdaalt. Nog zo’n eyecatcher is de vestiaire met zijn boogvormige toegang. Door de vormen heeft de inkomhal het indrukwekkende van classicisme; door de kleuren, de verlichting en de kale muren het rustgevende van het minimalisme. 

Barmeubel 

De vestiairekast is door Biwood gemaakt, op maat. De schrijnwerkerij in Herentals vervaardigde ook de luiken voor de ramen maar bijvoorbeeld niet de stellingen in de wijnkelder. Die gemetselde stellingen met flessen zijn, met hun vier meters hoogte, origineel en prachtig om te zien. Hetzelfde geldt voor het barmeubel dat in de leefruimtes de overgang markeert tussen zitkamer en keuken. “Aanvankelijk zouden we dit in staal maken, maar met een gewicht van vele honderden kilo’s bleek dat niet haalbaar en hebben we voor hout gekozen. Het is een uniek meubel geworden waar we heel trots op zijn”, zegt projectmanager Nick Michielsen. “Dat we het zo hebben kunnen maken, is niet alleen een resultaat van ons vakmanschap, maar ook van het vele overleg tussen de architect, de eigenaar en ikzelf. We zijn meerdere keren samen zijn gekomen om de plannen en de details te bespreken. Het was een zeer fijne samenwerking, waarbij ieder zijn specifieke inbreng had.” 


Living

Landelijk, hoeve, Biwood

Televisiekast en haard  

Een ander opvallend meubel is de televisiekast. De houten panelen vormen een wandversiering op zich en leiden de aandacht af van het dode, zwarte scherm (altijd een probleem met televisies: wat doe je ermee als ze niet aanstaan?). “De eigenaar bezit ook een kwalitatief hoogwaardige geluidsinstallatie”, vult Nick Michielsen aan. “De panelen laten de akoestiek ongemoeid.” Een gashaard geeft sfeer en warmte in de woonkamer en keuken, en het hij niet het enige haardmeubel. De woning telt ook enkele houthaarden, zowel binnen als buiten, inclusief de bijbehorende opslag voor houtblokken. Het aparte is dat deze houtblokken altijd sfeer genereren, ook als ze simpelweg liggen en zichtbaar zijn, omdat dan het idee van een gezellig vuur in de lucht hangt. 


Keuken

Landelijk, hoeve, Biwood

Alle leveranciers van de keuken

Kokendwaterkraan

Quooker

Travertin en hout 

De keuken staat haaks op de zitkamer, maar is niet afgesloten en daardoor toch integraal deel van de leefruimte. Hier is gebruikgemaakt van travertin voor het werkblad maar toch ook weer veel van hout voor de kasten. Mede door de lichte kleur – en natuurlijk door de moderne apparatuur – is dit een hedendaagse keuken geworden, maar door kleine accenten te zetten, zoals gietijzeren pannen en aardewerken borden in het zicht, wordt ook de link gelegd naar een vorige eeuw. In geen enkele andere ruimte van het huis is deze harmonie tussen tijdperken, tussen ambachtelijke traditie en machinaal heden, zo perfect geslaagd. Het maakt van deze keuken niet alleen een aangename plek om te koken of aperitieven, maar bezorgt haar ook een uniek karakter. 


Bovenverdieping

Landelijk, hoeve, Biwood

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Make-up tafel  

Ook de bovenverdieping biedt dergelijke verrassingen. In de badkamer wordt de achterkant van een traditioneel schuin dak zichtbaar: veel ruimteverlies. De architect is er desondanks in geslaagd niet alleen een inloopdouche te installeren met twee regendouches, maar ook van een bouwkundig nadeel een esthetisch voordeel te maken. In het badkamermeubel is zowel hout als keramiek verwerkt. Het laatste met een fraaie tekening. De spiegel is schuin afgesneden, en volgt daarmee de loop van het dak. “Erg mooi is ook de bronskleurige strook”, voegt Nick Michielsen toe. “Aanvankelijk was er gedacht daarvoor echt brons te nemen, maar dit materiaal heeft de neiging te verweren en dan zwart te worden. Brons is bovendien erg krasgevoelig. Een gepatineerde bronskleurige lak gaf hetzelfde visuele effect als het metaal, maar dan wel duurzaam.” Een tweede verrassing is de make-uptafel, opnieuw een product van Biwood. “We hebben gekozen voor een metalen frame en daarin de kastjes en de spiegels verwerkt.” Een make-uptafel is in zekere zin ook een knipoog naar het achttiende-eeuwse boudoir, waarin elegante, adellijke dames zich konden terugtrekken om zich mooi en presentabel te maken. Alleen, deze make-up tafel is eigentijds en dus praktischer vormgegeven. Opnieuw zien we het geraffineerde spel met classicisme en modernisme dat zo typerend is voor deze woning. 

Gedurfd donker  

De dressing bestaat in deze woning uit echte houten kasten. Ze zijn volledig op maat van de (afwijkende) muren gemaakt, maar gesloten en lichtgekleurd, in tegenstelling tot de inloopkasten in veel modernistische villa’s, die uit rechttoe rechtaan open wandkasten bestaan, waarin alle aandacht naar de kleding gaat en niet naar de meubelen. Hier is dat andersom. De slaapkamer is in een donkere kleur uitgevoerd. Gedurfd, doordat de ruimte van zichzelf al vrij donker is, maar de architect heeft gezorgd voor een indirecte verlichting die juist een gevoel van behaaglijkheid oproept. 


Tuin

Landelijk, hoeve, Biwood

Zwemvijver  

De achterkant van de woning is helemaal open. Er is een veranda, omgeven door stalen ramen maar met volledig uitzicht op de tuin; er is een groot terras met eethoek, barbecue en open haard, en er is een zwemvijver met achter in de tuin nog een loungeplek. Om niet te vergeten dat we ons in een hoevewoning bevinden is het dak aan de achterkant deels van riet en voor wie daar toch overheen zou kijken is er de magnifieke boom, die eraan herinnert dat dit een huis met een geschiedenis is. Een geschiedenis die niet is weggeveegd maar op een sublieme wijze is verweven met de noodzakelijke moderniseringen. Architectonisch is deze renovatie een zeer sterk staaltje, maar de talenten van een architect komen pas optimaal tot hun recht bij een opdrachtgever die precies weet wat hij wil en bij onderaannemers die deze ideeën kunnen vertalen in concreet maatwerk. Die driehoek vertoonde hier nergens losse eindjes. 

Editor: Media Team RRO

Datum: 08-08-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Nick Cannaerts