Licht interieur | Korrel.Architecten, the art of living

Halfopen bebouwing met licht interieur | korrel.architecten

Op een westgericht perceel van net geen 2,000 m2, gelegen nabij de grens met Frankrijk, ontwierp korrel.architecten deze hedendaagse woning met licht interieur voor een gemengd privé- en professioneel gebruik. Hoewel langs één zijde aangebouwd, vertoont deze strakke constructie toch Diederick Verhaeghe.

Gevoel van een vrijstaande villa

De bouwheren stapten naar Diederick Verhaeghe van korrel.architecten met een aantal welomschreven wensen. Er moest een privé en werkgedeelte zijn voor een kapsalon Niettegenstaande de verplichting om halfopen te bouwen, wensten ze toch het gevoel van een vrijstaande villa te bereiken. Verder was het ook belangrijk dat de woning strak zou worden vormgegeven met veel lichtinval, licht interieur, een warme uitstraling door gebruik van hout en voldoende buitenruimtes voor het bedrijf van de bouwheer die het importbedrijf ‘Gescova’ runt.

Licht interieur | Korrel.Architecten, the art of living

Trap: Trappen Verschaeve.

 

Voorgevel met dynamiek

Om een voorgevel met dynamiek te creëren, tekenden de architecten de woning gelijkvloers in een hoek met de straat. Om toch aan de evenwijdigheid met de straat te voldoen, plaatsten ze het verdiepingsvolume haaks op het gelijkvloers. Deze ongewone, haakse inplanting gaf tevens het ontstaan aan een driehoekig, zeer uitnodigend voortuintje. De garage vormt het aangebouwd gedeelte en is voorzien van een horizontaal wegschuivende sectionaalpoort, bekleed met aluminium panelen in dezelfde structuurlak.

Licht interieur met een warme toets

Achter de voordeur bevindt zich de doorgang naar het keukengedeelte en krijgt de bezoeker reeds een doorzicht naar de grote tuin. Door het schuin plaatsen van een kubus worden het thuiskantoor en de kinderspeelhoek van de keuken gescheiden. Met deurkrukken die de natuurlijk ogende kleur hebben van oud koper. Dit is tevens doorgevoerd in de spiegelwanden in de kapsalon wat voor een warme toets zorgt. In de keuken bevindt zich een ontbijtzone met ronde tafel die een mooi uitzicht biedt op een eerste terras, tevens is gebruik gemaakt van een licht interieur. Voor de verlichting werd, net als in de rest van de woning, gewerkt met een mix van ledlijnen en inbouwspots.

Trap: Trappen Verschaeve.

 

Nostalgische toets

Aan de wand, van donker gebeitst eik, tegenover het kookgedeelte is de tv bevestigd met onderaan een ingebouwde gashaard. Daarnaast is een doorgang naar de salon. Enkele oude kleine meubeltjes zorgen voor een leuk contrast met nostalgische toets. In deze leefruimte bevindt zich tevens de eetkamer. Ook hier is er gekozen voor een licht interieur. Door de schuiframen met schrijnwerk van Reynaers Aluminium is er schitterend uitzicht op de terrassen en achterliggende tuin.

Licht interieur | Korrel.Architecten, the art of living

Lichtrijk verdiepingsvolume

Via de trap in afrormosia bereiken we de private vertrekken op verdieping, met overal parket geplaatst in afrormosia. Het verdiepingsvolume omvat een masterslaapkamer met en-suitebadkamer, twee kinderkamers met gedeelde badkamer, een dressing, toilet en een logeerkamer. Op de gehele verdieping is gebruik gemaakt van een licht interieur. De masterslaapkamer kijkt uit op een terras met vloer, wanden en oversteek in afrormosia en voorzien van een glazen balustrade. De masterbadkamer is voorzien van een ligbad en inloopdouche met zwart kraanwerk.

Licht interieur | Korrel.Architecten, the art of living

Buitenschrijnwerk: Window Project. Tuinaanleg: BVBA Tuinen De Korenbloem. Architect: korrel.architechten.

 

Diepe tuin

Het hoogteverschil in de tuin wordt ondervangen door verschillende opstapjes en ruim gevulde terrassen met houten en keramische bevloering.
Beplanting bestaat vooral uit hagen, leibomen, wilde vaste planten, struiken en hortensia’s met als blikvanger achteraan een imposante treurwilg.

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne, geschreven voor magazine nr.3 2021
Fotografie: German Bourgeat & Thomas de Bruyne

___
Wil je meer zien van korrel.architecten?