Grote renovatie werd schattig huisje met riante glazen kas  

FMPplus

In deze buurt in België geven huiseigenaren hun woning graag een naam. De naam van dit huis was “Rag Doll“, gerealiseerd door Delmulle Delmulle Architecten. Een lappenpop is een opgezette pop, gemaakt van verschillende onsamenhangende stukken materiaal en onderdelen, die een samenhangend geheel vormen. Dit huis is precies dat. Het is een mooi renovatieproject waaraan FMPplus een grote bijdrage heeft mogen leveren. Constructiebedrijf FMPplus is al dertig jaar lang een begrip in de wereld van het exclusieve schrijnwerk. Of het nu gaat om een luxueuze villa in binnen- of buitenland, een riante showroom of een in het oog springend restaurant: FMPplus heeft zowel het nodige vakmanschap als de juiste engineering in huis om elk project tot een goed einde te brengen. 

Menselijke context 

Cottages, boerderijen, moderne minimalistische huizen, kastelen. Voor deze opdrachtgevers was het niet alleen moeilijk om een ​​geschikt gebouw of terrein te vinden, maar ook om geschikte architecten te vinden voor de renovatie. Willen ze een moderne woning, of juist iets klassieks, en waar? In de stad? Op het platteland? Alles stond op tafel. Dit proces werd het verhaal. Een afdruk van de dualiteit en twijfels van de opdrachtgevers, de menselijke context. 

Kas met huisje erop 

Het renovatieproces was onverwacht rationeel. De klant wilde absoluut een grote kelder. Het bestaande huis is geregistreerd en beschermd, dus sloop was onmogelijk. Door de bouw van de kelder moest het hele huis geschoord worden, op een gegeven moment zwevend in de lucht op micropalen. Zo werd het hele huis gehalveerd. Dit vormde een perfecte basis voor het ontwerp: de bovenkant van het huis bleef een huisje (met alle details die daarbij horen) terwijl het maaiveld een volledig transparante verfijnde ‘kas’ werd. 

Renovatie, verbouwing, The Art of Living

Intense relatie met tuin 

Door de begane grond volledig transparant te maken, wordt de slechte (noordgerichte) oriëntatie van de woning opgelost (de zon komt nu de hele dag de begane grond binnen) en ontstaat er een intense relatie met de omringende zonnige duintuin. Een tuin ontworpen door Denis Dujardin met de focus op het gebruik van alleen authentieke en lokale duinplanten. Het vierkante huis is omgeven door een rond terras in natuursteen (dat doet denken aan zand). De gigantische Sky-Frame schuiframen benadrukken deze extreme relatie tussen binnen en buiten.

Editor: Media team

Datum: 15-05-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Redactie The Art Of Living

Fotografie: René de Wit