Groen paradijs

SELS Villabouw

De site waarop de woning is gepositioneerd is ruim en omvat de paardenstallen, de piste, het zwembad, een buitenkeuken en rondom een grote aangelegde tuin. Het huis is volledig omgeven door groen met een weids uitzicht op het vlakke, omliggende land. De woning vormt een organisch onderdeel van het landschap, waarbij de architectuur zich op natuurlijke wijze vermengt met de landelijke schoonheid van de omgeving. 

Aan de bescheiden voorgevel springt de grote raampartij van de hal in het oog die doorloopt over de twee verdiepingen en voor licht en contact met de buitenruimte zorgt. De combinatie van materialen en structuren creëert een evenwicht tussen connectiviteit en privacy, waardoor de bewoners kunnen genieten van een gevoel van geborgenheid terwijl ze altijd in contact blijven met de natuur. Blikvanger in de hoge hal is de lange, kleurrijke hanglamp met ronde stolpen, vonkjes die je als het donker is de weg wijzen naar de woning en het licht mooi verdelen. 


Keuken

Ruimte, groen, SELS Villabouw, The Art of Living

Woonplezier en authenticiteit 

De oude balken aan het plafond op het gelijkvloers rusten op lichte kolommen en geven het interieur een krachtige, klassieke toets. Het huis is gebouwd in L-vorm waardoor de woonkamer en het salon met elkaar verbonden zijn, maar ook voldoende gescheiden. De interieur- architecte, Wendy Verstrepen, was betrokken bij de ontwikkeling van de plannen, lang voor de start van het eigenlijke bouwproject, en optimaliseerde de binnenruimte. Op basis van de ruwe lijnen en de buitenschil stemde ze de huiselijke binnenkant af op de persoonlijkheid en de verlangens van de eigenaar. 

In het houten wandmeubel van het salon zitten de haard, televisie en een paar opbergrekken verwerkt. Het is gemaakt in donkere moeraseik met lichte schakeringen. De hoeken zijn afgerond waardoor het zich soepel en zacht integreert in het interieur. De kastenwand loopt door in het kantoor van de eigenaar, dat zich via een schuifdeur achter het salon bevindt. Het eiken parket bestaat uit lange, brede planken en maximaliseert het ruimtegevoel. In de keuken is het aanrecht verwerkt in een expressief, sober marmer uit Italië met fijne adering. 


Bovenverdieping

Ruimte, groen, SELS Villabouw, The Art of Living

Functionaliteit en esthetiek 

In de woonkamer zit links de trap naar boven waarvan de eerste zichtbare treden uit hetzelfde natuursteen bestaan als de vloer. Zodra de trap draait, verandert de bekleding in het parket van de bovenverdieping. De strakke smeedijzeren trapleuning is stijlvol, een knipoog naar de paardenliefhebberij van de bewoners. 

De gang op de bovenverdieping, verwerkt in het dak, geeft een knus gevoel alsof je wordt uitgenodigd om een intiem en verborgen deel van het huis te verkennen. Het brengt functionaliteit en esthetiek samen. Achter elk hoekje en elk detail schuilt een zorgvuldige planning. De bovenverdieping telt drie slaapkamers, een praktische wasplaats en één aparte badkamer. 

Wanneer je de trap naar boven neemt, bevindt zich direct links een nachthal die leidt naar de masterslaapkamer. De hal is zichtbaar vanaf de benedenverdieping en lijkt, door het materiaalgebruik en de positionering, te zweven in de ruimte. De doorgang brengt je naar de beslotenheid en intimiteit van de kamer. 

De masterslaapkamer beschikt over een eigen luxueuze badkamer met vrijstaand ovaal bad en één grote ingewerkte lavabo met twee aparte kranen. Ook hier zorgt het grote raam voor eenheid met het landschap. De oppervlakte- techniek voor de muren oogt heel zacht en rustig. 


Exterieur

Ruimte, groen, SELS Villabouw, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Architectuur & villabouw

SELS Villabouw

Speelse vormentaal 

In een landbouwgebied, met beperkingen zoals een maximum volume van 1000 kubieke meter behoort het verkrijgen van alle vergunningen, inclusief de paardenstalling en de piste, tot een van de eerste grote uitdagingen. Door de beperkingen in bouwbare oppervlakte is zuinig met ruimte omgegaan. Dat zorgt soms voor een speels effect, dat ver van beperkend aanvoelt. De combinatie van strakke vormen, krachtige volumes, ambachtelijke toetsen en bijzondere materialen geven de woning een authentieke uitstraling. De terrassen, de buitenkeuken en het zwembad met ligstoelen vormen een geheel met de binnenruimte. De mozaïektegel van het zwembad kleurt het water diepgroen als een vijver. De eigenaar heeft het hier prima naar zijn zin en de groene omgeving is een paradijs voor de paarden. 

Editor: Media team

Datum: 21-05-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Hilde Berckmoes

Fotografie: Pilar Shoots

Fotografie: Yannick Milpas