Harmonie, Knokke, Glenn Reynaert, Binnenkijker, exterieur

Vakantiewoning in harmonie met binnen en buiten | Glenn Reynaert

Het daglicht heeft vrij spel

Een vakantiewoning ontwerpen waar de bewoners optimaal kunnen genieten en beschikken over totale privacy. Architect Glenn Reynaert realiseerde deze twee eigenschappen in een woning waarvan de kelderverdieping groter is dan het gelijkvloers en waarin het daglicht toch vrij spel heeft.

Voor de vorm van dit vakantiehuis maakte architect Glenn Reynaert een studie van de woningen die de Parijse bourgeoisie een eeuw geleden in de Franse badplaatsen Trouville en Deauville liet optrekken. Ook voor deze opdrachtgevers moest het huis een oase van rust worden, waar ze zich met hun hele gezin na een hectische werkweek konden terugtrekken. “Maar omdat het zo groot zou worden, mocht het vooral geen bombastische uitstraling krijgen”, verduidelijkt de architect. “De architectuur van de woning is verticaal. Op deze manier ontwerp je een slank gebouw. Het boeiende dakenspel maakt de volumetrie speels en voldoet aan de strenge stedenbouwkundige eisen van die plek.”

 

Harmonie, Knokke, Glenn Reynaert, Binnenkijker, da'LUX, lichtarmatuur, verlichting

De plafondarmatuur is ontworpen door architect Glenn Reynaert en vervaardigd door da’LUX.


Een oase van rust


Altijd thuis
Het gelijkvloers is bedoeld als een ruimte waar de ouders op zichzelf kunnen zijn of met het hele gezin samen, bijvoorbeeld om te ontbijten of dineren. Op de eerste verdieping zijn slaapkamers ingericht, elk voorzien van een eigen badkamer. Ieder kan zich dus in zijn eigen vertrekken terugtrekken. De woning verzoent de tegengestelde verlangens naar afzondering en samenzijn en is juist daardoor een plek waar de bewoner zich altijd thuis voelt.

Harmonie, Knokke, Glenn Reynaert, Binnenkijker, keuken, maatwerk

Harmonie, Knokke, Glenn Reynaert, Binnenkijker, woonkamer, eettafel


Verbinding creëert beleving


Transparante woning
Transparantie is nog een kenmerk van deze woning. Daarom werd er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van stalen deuren met veel glaswerk. Als je onder de porch staat, kijk je door de voordeur helemaal door tot de tuin. Bijzonder is ook dat het huis geen enkele gang bevat. “Een gang is voor mij loze en dus verloren ruimte”, zegt architect Glenn Reynaert. “Ik heb liever dat je door andere ruimtes loopt als je je van de ene naar de andere kant van het huis begeeft. Verbinding creëert beleving, ook visueel. Als je in de biljartkamer staat heb je links en rechts uitzicht op de wellnessruimte en de kamer met de homecinema, terwijl je achter je de wijnflessen in de rekken ziet liggen. De hele kelderverdieping is ingericht als één enorme ruimte waar de kinderen van de bewoners zich kunnen amuseren. Toch hebben we er zoveel daglicht in weten te trekken dat deze ondergrondse verdieping allerminst donker oogt. Ze voelt helemaal niet aan als een kelder.”

De oude blauwstenen tegels werden geleverd door het Bourgondisch Kruis.

Duotecno installeerde de domotica, het beeld en geluid.

Eenheid
De nieuwbouw van deze vakantiewoning was een groot project voor zowel architect als opdrachtgever. Het huis is bedoeld om generaties in de familie te blijven en moest dus om de bewoners passen als de spreekwoordelijke handschoen om de hand. Daarom waren de eisen die aan de afwerking werden gesteld even streng als aan het ontwerp.

 

Harmonie, Knokke, Glenn Reynaert, Binnenkijker, Badkamer, Wastafel, Shutters, Verlichting, Spiegels

 

Een architect lijkt op een componist
“Een architect lijkt in dat opzicht op een componist: je kunt de mooiste symfonie op papier zetten, als het orkest dat het moet spelen op niks trekt, wordt het toch ketelmuziek. Ik werk daarom uitsluitend samen met echte vaklieden, mensen en bedrijven die ik persoonlijk ken en wiens bijzondere kwaliteiten ik zelf heb kunnen ervaren. Tegelijk bevat deze woning elementen als verlichting en meubels die ik eigenhandig ontworpen heb. De vorm van de verlichtingsarmatuur in de porch bijvoorbeeld versterkt die van de inkom, terwijl je zicht hebt op een gelijkaardige lamp in de tuin. Zo trek je lijnen en versterk je de eenheid, zelfs met zoiets kleins als een lamp.”

 

____

Tekst: Jeroen Kuypers
Fotografie: Hendrik Biegs


Web editor: Media team     |

Datum: 05 | jul | 2018


Tags: , , , , , , , , ,

Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!