Glas en beton, een creatief powerkoppel

Group Ceyssens

Katleen Stieglitz draagt beton in haar hart. Als COO van prefab betonproducent Preton in Heusden-Zolder lag het voor de hand dat ze ook voor haar eigen woning beton zou kiezen. Het concept voor deze unieke woning ontsproot aan haar eigen creatieve fantasie. Het hele project is een regelrechte ode aan de Amerikaanse ‘mid-century’ architectuur: beton gecombineerd met glas, hout en natuursteen. Dankzij de tuingerichte Keller minimal windows® van Group Ceyssens krijgt natuurlijk daglicht in de villa vrij spel en vervaagt de grens tussen binnen en buiten 


Materiaal

Beton, architectuur ,Group Ceyssens, The Art of Living

Alle leveranciers van het materiaal

Maatwerk keuken

FRAKO

Schilderwerken

Diamond DECOR
Beton, architectuur ,Group Ceyssens, The Art of Living

Natuurlijke looks met onweerstaanbaar karakter
Katleen Stieglitz is de eerste om het klassieke vooroordeel dat beton een kil en ‘klinisch’ bouwmateriaal zou zijn, de kop in te drukken: “Met ons bedrijf zijn we vooral actief in het segment van de industriebouw. Precies deze technieken hebben we toegepast bij mijn woning. Zo zijn geen twee betonplaten identiek en de kleine imperfecties, oneffenheden en bekistingssporen dragen bij tot een unieke en volstrekt natuurlijke look van het beton.” Beton is hier alomtegenwoordig, van de stapstenen bij de voordeur over de dubbele geïsoleerde prefab buitenwanden, de ter plaatse gestorte binnenmuur en zitkuil, de vloeren tot en met de terrassen en het prefab zwembad achterin. Accentmuren van in de massa roze gekleurd beton zorgen dan weer voor een warme, mediterraanse of zelfs eerder Mexicaanse toets die het vakantiegevoel in de woning extra ondersteunt. 


Ramen

Beton, architectuur ,Group Ceyssens, The Art of Living

Alle leveranciers van de ramen

Aannemer

Preton

Minimal windows voor maximale zichten
Group Ceyssens bevindt zich in hetzelfde industriepark als Preton. Nochtans was het niet de nabijheid van beide bedrijven die de keuze van Katleen Stieglitz bepaalde, maar de kwaliteit en esthetiek van hun aanbod. Group Ceyssens stond in voor de levering van alle raampartijen en de voordeur voorzien van geïsoleerde sierbeglazing van het type Canale. Het aluminium schrijnwerk is uitgevoerd in een zeer hedendaagse champagne-kleur, die wonderwel past bij het beton. De ultraslanke Keller minimal windows® met grote glaspartijen aan de achterzijde van de woning zorgen voor ruimtelijkheid en openheid. Binnen en buiten smelten als het ware samen. Dit alles leidt tot een ongehinderd zicht op het zwembad en de tuin. De profielen van de schuiframen zijn verzonken weggewerkt in de vloer voor een naadloze overgang van binnen naar buiten. Tevens zijn de schuiframen geautomatiseerd en kunnen tot op twee derden geopend worden. Group Ceyssens paste hiervoor driedubbel glas toe met een mooie U-waarde van 0,6. Bij de start van het prefab-productieproces kan de precieze maatvoering van de ramen reeds bepaald worden, waardoor tevens sneller en vlotter kon gewerkt worden. 


Leefruimte

Beton, architectuur ,Group Ceyssens, The Art of Living
Beton, architectuur ,Group Ceyssens, The Art of Living

Stijlzuiver, warm en gezellig
De woning kreeg een bijzonder warme ziel door het beton te combineren met natuurlijke materialen. Zo werd overvloedig gewerkt met afrormosia voor de plafonds en het maatwerk meubilair. De houten plafonds lopen, dankzij de slanke raamprofielen naadloos door tot op de onderzijde van de luifel buiten. De strakheid van het beton contrasteert wonderwel met de natuurlijke grilligheid van de flagstone vloeren in de inkomhal. Bij het binnenkomen zorgen de Togo zitbank van Ligne Roset en het schilderij van de Belgische kunstenares Whitney Ruzzi voor contrasterende blikvangers. In de inkomhal bevindt zich de eiken trap met Z-vormige treden naar de eerste verdieping. De borstwering boven en de afscheiding van de traphal zijn uitgewerkt in beton, in combinatie met een wand in afrormosia. De leefruimte is helemaal opengetrokken en omvat aaneensluitend het salon met betonnen zitkuil, de keuken, de eetplaats, de home cinema en de muziekruimte met imposante zwarte vleugelpiano. Alle vloeren hier zijn uitgewerkt in gepolijst beton. Een volledig beglaasde patio, met een strakke glashoekverlijming, als verbindend element tussen de verschillende functies trekt nog meer licht naar binnen. In de patio werd een beschutte buitenzithoek gecreëerd en zit een jacuzzi verwerkt. Centraal in de eetruimte werd een lange en strakke tafel geplaatst van keramisch materiaal. De bruinlederen stoelen met blank metalen frame harmoniëren hier perfect mee. Ter hoogte van de eetplaats werd een ter plaatse gestorte betonnen muur geplaatst, die zowel voor openheid als voor compartimentering zorgt. De kopse zijde van de muur werd gepolijst om de ziel van het materiaal te benadrukken. 


Slaapruimte

Beton, architectuur ,Group Ceyssens, The Art of Living
Beton, architectuur ,Group Ceyssens, The Art of Living

Tactiele materialen en afwerkingen
Op het gelijkvloers vinden we verder de mastervleugel met slaapkamer, badkamer en dressingruimte. Het lavabomeubel met dubbel wasbekken in beton is zwevend aangebracht, met daaronder een zwevende tablet in afrormosia. Het vrijstaand ligbad werd schuin in een hoek geplaatst. Achter een glazen wand bevindt zich een grote inloopdouche voorzien van twee sproeikoppen. Vloeren en wanden in de badkamer zijn uitgevoerd in Mortex voor een bijzonder tactiel effect. Plafonds en dressingkasten in de master vleugel zijn eveneens in afrormosia. Het bed bevindt zich tegen een wand die bekleed werd met textielbehang van Arte, gemaakt van geperste touwen. 


Zwembad

Beton, architectuur ,Group Ceyssens, The Art of Living

Alle leveranciers van het zwembad

Jacuzzi

Gervi

Mortex bekleding

Beal International

Baantjes trekken en relaxen
Ook het zwembad is een eigen creatie van Preton en vormt als het ware één geheel met de betonnen terrasvloeren. Het zwembad is gerealiseerd met niet-geïsoleerde wanden. Een muur in roze beton mét intieme zithoek zorgen voor een extra gezellig en ontspannen gevoel. De tuin rond het zwembad, met gazon en afgeboord met struiken, werd bewust sober en onderhoudsvriendelijk gehouden, waardoor de hoofdrol voor de woning is weggelegd. De voortuin oogt iets speelser met zijn organisch gevormde plantvakken en grillig verspringende betonnen stapstenen. Vooraan de woning bevindt zich nog een grote parkeerruimte, verhard met een mix van siergrind en betonnen slabben. 

Editor: Media Team RRO

Datum: 17-01-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Jaro van Meerten