Gezellig wooncomfort in een landelijk eenvoudige context

Philip Simoen

De opdrachtgevers, beiden actief in de vastgoedsector, zagen meteen het potentieel in van deze negentiende-eeuwse boerderij in het groene, Brugse Ommeland. De woning bestond uit een hoofdvolume en een vrijstaande schuur op een perceel van ruim 4.000 vierkante meter. Er waren structurele verbouwingswerken nodig omdat het hoofdvolume te klein was naar hedendaagse normen.


Benedenverdieping

Woonboerderij, landelijk wonen, Philip Simoen Interieur

Alle leveranciers van de benedenverdieping

Natuursteen keukenblad

Potier Stone

Raambekleding

Artline Creations

Wellness

Sauna House

Hedendaags comfort met behoud van authenticiteit

Voor het architecturaal concept en de structurele werken namen de bouwheren architect Bart François onder de arm. Het hoofdvolume was bij aankoop reeds open tot in de nok en dit werd zo behouden. Haaks op het hoofdvolume werd tevens een nieuwbouwgedeelte gerealiseerd, waarbij gebruikgemaakt werd van gerecupereerde dakpannen en gevelstenen. Dit nieuwbouwgedeelte omvat de mastersuite met dressing en badkamer en een wellnessruimte. Alle ingrepen waren gericht op hedendaags wooncomfort met maximale lichtinval en er werd rekening gehouden met de nakende gezinsuitbreiding. De vrijstaande schuur werd omgebouwd tot Bed & Breakfast. De ligging tussen Brugge en De Haan was tevens ideaal vanuit professioneel standpunt.

Gezellig rond de houtkachel

Philip Simoen speelde in op het ruimtegevoel van het open en zichtbare dakgebinte. Hierbij werd de bestaande eiken balkenstructuur gerenoveerd waar nodig. De ruimte onder de nok gaf ontstaan aan een kleine mezzanine met bureauruimte. Typisch voor oude boerderijen is dat je er letterlijk en figuurlijk met de deur in huis valt. Dit is ook hier het geval. Achter de voordeur werd echter een hallzone gecreëerd met rechts een polyvalente ruimte achter een zwarte stalen deur met glas. Links geeft een zwarte stalen deur toegang tot het woongedeelte. Een maatwerkkastenwand herbergt de vestiaire, het gastentoilet en een technische ruimte. In het gastentoilet prijkt een handwasbekken in travertin. Een oude eiken trap leidt naar de mezzanine, die ook vanuit de woonruimte bereikbaar is. Binnen werd overal de baksteen zichtbaar gehouden.

Centraal in de woonruimte vinden we het salon dat opgesteld is rond de gezellige houtkachel in de monumentale open haard. Interieurarchitect Philip Simoen besliste om, in het kader van het behoud van authenticiteit, de originele, zwarte Boomse vloertegels te bewaren. Op deze vloer prijkt een wit wollen tapijt met ongelijk geschoren oppervlak. Hierop werd een ronde, segmentvormige salontafel geplaatst van Charlotte Perriand-Cassina. De zitbank is van B&B Italia, geflankeerd door twee fauteuils van Cassina en een Barcelona Chair van Knoll.


Bovenverdieping

Woonboerderij, landelijk wonen, Philip Simoen Interieur

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Interieurbouw

BV Strak

Intelligent ruimtegebruik en fenomenale zichten

Naast het salon bevindt zich de nieuw aangebouwde eetzone. Deze is volledig beglaasd en biedt inspirerende zichten op de tuin met centrale Wadi. Als vloerbedekking werd gekozen voor een verouderd eiken parket. Blikvanger hier is de organisch gevormde mortex eettafel van Bieke Casteleyn. Voor de stoelen viel de keuze op de Elle Chair in notelaar. Aanpalend vinden we de lange, smalle keuken met sterk ruimteversterkende indeling. Het maatwerk kastenwerk werd uitgevoerd in geschilderd MDF. Werkbladen en spatwand zijn uitgevoerd in Mystic Ivory en voorzien van ‘unseen’ stopcontacten. Blikvanger hier is het AGA fornuis. Een afsluitbaar gedeelte is bedoeld voor de kleinere keukentoestellen. Op vlak van verlichting werd voornamelijk met inbouwspotjes gewerkt.

Slapen en relaxen

Achter het salon bevindt zich nog een aparte tv-ruimte vanwaar een glazen passerelle naar de nieuwbouwvleugel leidt. Dit omvat, naast de mastersuite, ook een babykamer met aanpalende doucheruimte en een wellness. Een doorlopende gang mondt uit in de masterslaapkamer. Tegen de wand van de gang bevinden zich de witte maatwerkkasten die ingericht zijn als dressing. De dressing keert via de masterslaapkamer terug in een lus richting badkamer. Hier bevindt zich tevens een toilet, voorzien van accenten in travertin. In de masterslaapkamer bevindt zich een doorkijk gashaard met daarboven de tv, geflankeerd door nissen. De slaapkamer is open tot in de nok en voorzien van een balkenstructuur met oude eiken balken. Hoge ramen aan weerszijden en de open nok zorgen voor een opmerkelijk ruimtegevoel. Ook hier werd met inbouwspotjes gewerkt. Vanuit de slaapkamer leidt het tweede gedeelte van de dressing naar de badkamer. Wanden en vloeren hier zijn uitgewerkt in mortex. Er bevindt zich een lavabomeubel met dubbele wasbak, net als de badomranding uitgewerkt in travertin. Boven het ligbad zien we de doorkijkgashaard, die aan de andere zijde uitgeeft in de masterslaapkamer. Het kraanwerk van Vola is voor een keer niet in het obligate zwart maar in geborstelde stalen uitvoering. In de wellness- en fitnessruimte bevinden zich een sauna en een dubbele douche. De gang in de wellness is verlicht met ledstrips. In de wand werd een nis gecreëerd met zitkussens, sfeervol verlicht door een lichtkoepel. Aanpalend bevindt zich eveneens een was/strijkruimte met lavabo in travertin.


Tuin

Woonboerderij, landelijk wonen, Philip Simoen Interieur

Alle leveranciers van de tuin

Architect

Philip Simoen Interieur

Kapconstructie

De Neve Leander

Puur landelijk opgevat

Aan de voorzijde van de woning, in connectie met het gastenverblijf, werd een zwembad aangelegd, met een kuip uitgewerkt in donkergroen marmer. Het terras naast het zwembad, net als het terras aan de uitgebouwde eetplaats aan de andere zijde, is uitgewerkt in natuurklinkers. Het tuingedeelte dat grenst aan de eetplaats is een groot gazon met solitaire bomen en wadi in het midden, geniet van mooie doorzichten en perspectieven en werd omrand met haagbeuk. Alle ingrepen en beplantingen in de tuin passen perfect in de landelijke context.

Editor: Media Team RRO

Datum: 23-08-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Pilar Shoots