Geweldige hoeve in ere herstelt

Luypaert interieur

Een oude hoeve restaureren is bepaald geen sinecure als bepaalde muren behouden moeten blijven. Dat was de ervaring van de bewoners van deze prachtige boerderij.. De bouwkundige renovatie vond vijftien jaar geleden al plaats onder leiding van architect Bernard de Clerck . De vernieuwing van het interieur vond pas recentelijk plaats. Dat laatste werd onder handen genomen door Luypaert Interieur. Wat ooit een hoeve was, met schuren, stallen en weides, is veranderd in een domein. En het bijzondere aan dit domein is dat onduidelijk is waar de tuin van de bewoners eindigt en de weidegrond van de buren begint.


Ontwerp

Hoeve, boerderij, The Art Of Living

Historisch karakter

De hoeve werd aangekocht in 2006 en vervolgens in twee jaar tijd grondig verbouwd. De agrarische bestemming is er sindsdien niet meer aan af te zien, maar de oorsprong van wat nu de bijgebouwen zijn verloochen zich niet. De inherente bouwkundige schoonheid en het historisch karakter zijn door de renovatie enkel vergroot, wat de architect heeft bewerkstelligd door bijvoorbeeld valse dichtgemaakte ramen in een van de gevels aan te brengen alsof daar ooit vensters hebben gezeten. Een ander fascinerend aspect aan het pand is een trompe-l’oeil- effect: je komt aanrijden via een lange oprijlaan, maar weet vervolgens niet waar de hoofdingang is. Bezoekers hebben daardoor de neiging om het huis heen te lopen en maken er zo meteen kennis mee.


Leefruimtes

Hoeve, boerderij, The Art Of Living

Alle leveranciers van de leefruimtes

Interieurarchitect

Luypaert Interieur

Aansluiting bij levensstijl

Eenmaal voorbij de voordeur kom je in een inkomhal waar een trap op uitkomt. Rechts van de inkomhal is een woonkamer, die met de haard en het comfortabele meubilair erg uitnodigend oogt. Dankzij de plafondhoge glaspartij in de keuken is het uitzicht op de tuin en de velden ook vanuit deze ruimte indrukwekkend. De Keuken en eetplaats werd één ruimte met een zwevende tafel als eyecacther. Het is het centrale punt van het huis. Het lijkt of het samenbrengen van huisgenoten in een sfeervolle omgeving het doel was van de herinrichting. De nieuwe styling van het interieur rijkt verder dan de keuken en past erg goed bij de manier van leven van de opdrachtgevers. Dat blijkt onder andere ook door de fitnessruimte, die zodanig is vormgegeven dat de sporter tijdens het roeien of lopen tegelijk op een scherm het nieuws en de beursberichten kan volgen. Dit laat zien dat Luypaert zowel kennis heeft van wat in praktisch opzicht nodig is als gevoel voor detail.


Bovenverdieping

Hoeve, boerderij, The Art Of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Interieurarchitect

Luypaert Interieur
Hoeve, boerderij, The Art Of Living

Bijzondere zolderverdieping

Maar het professionalisme van de interieurontwerpers blijkt bovenal uit de inrichting van de slaapkamers. Een ervan biedt een fantastisch panorama op de omliggende tuin en de oplopende heuvels in de verte. “Die had goed kunnen dienen als masterbedroom, maar het is een logeerkamer geworden. We hebben in plaats daarvan ervoor gekozen op de zolderverdieping te gaan slapen”, zegt de bewoonster. “Daarvoor moest die eerst wel grondig worden aangepakt.” De zolder werd in tweeën gedeeld, zodat de ruimte niet te groot zou worden. Wat volgens de interieurarchitecte wel een uitdaging vormden waren de gordijnen en de dakramen, de maten weken af van de standaardproducten waardoor een lederen verduistering ontworpen werd en vervolgens volledig op maat gemaakt werd. De bewoonster is zichtbaar in haar nopjes met het resultaat van de inrichting. En terecht. De masterbedroom op de zolder is in meer dan één opzicht spraakmakend en ook met andere, meer subtiele veranderingen, heeft Luypaert Interieur het eigene en aantrekkelijke van de woning alleen maar meer benadrukt. Wie de hele bovenverdieping heeft rondgewandeld en in alle kamers, badkamers en kasten een blik geworpen, is ook onder de indruk van de zee aan ruimte die het huis biedt.

Editor: Media team

Datum: 03-06-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Pilar Shoots