Kanaal project overview rendering
Kanaal-project-rendering-Silos+SecretGarden
previous arrow
next arrow

Axel Vervoordt creëert een ‘gevoel van thuiskomen’

Prachtige interieurs en uiteenlopende stijlen

Rust, stilte en harmonie. Dat is wat de hedendaagse mens in zijn interieur wil vinden. Als tegenwicht voor de steeds snellere wereld waarin hij leeft. Axel Vervoordt verstaat als geen ander de kunst om dit te realiseren. Hij creëert woning met prachtige interieurs in uiteenlopende stijlen. Stuk voor stuk zijn het met licht gevulde ruimtes waarin de bewoners zich ‘als vanzelf’ goed voelen. Ze bieden niet alleen inspiratie, maar nodigen je ook uit in je eigen leven het licht te omarmen.

Een thuis moet geen vluchtoord zijn voor de buitenwereld, maar een persoonlijke, harmonieuze ruimte die de bewoners gelukkig maakt. Het moet een afspiegeling zijn van hun persoonlijkheid en levenswijze. Dat is de mening van antiquair, kunsthandelaar en interieurdesigner Axel Vervoordt. Zijn hoofddoel is dan ook: het levensgeluk van mensen vergroten, door hun interieurs een ‘gevoel van thuiskomen’ mee te geven.

Oude jeneverstokerij

Liefhebbers van kunst en antiek moeten zeker eens langsgaan bij de kunstgalerie in Vlaeykensgang in Antwerpen. Ook een bezoekje aan de Axel Vervoordt Company in Kanaal, een 19de-eeuwse jeneverstokerij in Wijnegem is het waard. Het pand van de showroom is prachtig gelegen aan de oever van het Albertkanaal en heeft een industrieel karakter waarin de verzamelde stukken bijzonder goed tot hun recht komen. De collectie is heel divers: van oosterse objecten en montagnard-meubelen, tot abstracte kunst en 20ste-eeuws design. Plus natuurlijk de eigen Home Collection: sobere, nieuw gemaakte meubelen waarbij comfort en zuivere proporties vooropstaan.

Overkapping ontworpen door Axel Vervoordt

Terwijl je door de oude fabriek loopt, zie je in prachtig ingerichte kantoorruimtes vol licht werknemers druk in de weer, elk met hun eigen specialisatie: van productontwikkeling en binnenhuisarchitectuur tot restauratie, en van archeologie tot moderne en hedendaagse kunst. Axels zoon Boris heeft hier de dagelijkse leiding. Zijn andere zoon, Dick, staat aan het hoofd van de vastgoedafdeling van het bedrijf.

Het bedrijf telt momenteel een honderdtal medewerkers en is actief over heel de wereld, met deelname aan internationale kunstbeurzen en met interieurprojecten die wereldwijd door het Interior Design Team worden opgevolgd.

Slaapkamer in een klassieke stijl ontworpen door Axel Vervoordt

Landelijk interieur ontworpen door Axel Vervoordt

Living met een tijdloze stijl, ontworpen door Axel Vervoordt


“De waardering voor het eenvoudige is nooit meer verdwenen”


Landelijke living ontworpen door Axel Vervoordt

Modern, klassieke keuken ontworpen door Axel Vervoordt

Wabi
Een bijzondere ruimte in de oude stokerij is het Wabi-labyrint, waar stilte en duisternis de boventoon voeren. Wabi-sabi is de Japanse term voor iets wat zich in zijn meest eenvoudige en meest natuurlijke staat bevindt. Het is de schoonheid die je vindt in nederige, pretentieloze objecten. De kunst die in het labyrint is opgesteld, straalt puurheid en sereniteit uit. Een positieve boodschap ook. Bij Axel Vervoordt zit de waardering voor eenvoudige objecten er al van jongs af aan in. Al in zijn jeugd was hij gefascineerd door de kunstwerken van de natuur. Die waardering voor het eenvoudige is nooit meer verdwenen.

Licht is wet
Een respectvolle vertaling van dit eeuwenoude Japanse Wabi-concept gaf Axel Vervoordt in zijn boek In het spoor van Wabi (2010). Zijn boek Licht en Ruimte (2013) is de tegenhanger: hierin geen duisternis en verstilling, maar juist ruimten met veel licht en mooie uitzichten op de natuur. Constante factor in het geheel is het leven met kunst en het tot stand brengen van een dialoog tussen oost en west. “Licht is wet”, zei de Vlaamse schilder Jef Verheyen ooit. Zijn invloed is nog altijd terug te vinden in het leven en werk van Axel Vervoordt.

Tekst: Webredactie
Fotografie: Laziz Hamani – copyright Flammarion

___

Contactgegevens:

  • Axel Vervoordt
  • Stokerijstraat 19
  • 2110 Wijnegem