Functionele villa met strak design en een glazen pui

PVL Architecten

PVL Architecten heeft heel wat expertise in het Belgische Noordzee-gebied. Architect Pieter Popeye putte inspiratie uit het kustlandschap en ontwierp een functionele villa met een strak design, maar wél met natuurlijke materialen die perfect passen bij de omliggende duinen een een glazen pui. Pieter Popeye deelde de bouwgrond efficiënt in, hield rekening met de bezonning en zorgde ervoor dat de woning zowel een open karakter heeft als voldoende beschutting biedt. Het warme zand, de inheemse beplanting en het hout wekken bovendien een heerlijk vakantiegevoel op.


Ontwerp

Glazen pui, Moderne villa, The Art Of Living

Alle leveranciers van het ontwerp

Architect

PVL Architecten

Vertrouwen

Het bouwen van een woning is een hele opgave, zeker ook voor de opdrachtgevers. “De bouwheer was in het begin wat argwanend gezien zijn slechte bouwervaringen uit het verleden”, vertelt Pieter. ‘‘Zijn partner haalde hem over om toch nog een keer te bouwen, zodat hun samengestelde gezin een plekje voor zichzelf kon krijgen. Vanaf dag één hebben we een strikte kostenraming gemaakt en daar zijn we mooi op uitgekomen. Dat gaf de bouwheer vertrouwen en maakte het heel comfortabel bouwen.”


Woonkamer

Glazen pui, Moderne villa, The Art Of Living

Alle leveranciers van de woonkamer

Multi-technieken

ESP-Projects BVBA

Haard

Roger Van Dale

‘Vanuit de keuken sta je in contact met de tuin en de living. De ideale plek voor het gezin om gezellig bijeen te komen’

Het indeling en sfeer

De buitenkant van deze villa maakt meteen nieuwsgierig naar de binnenkant. Toch is het de moeite waard om voor het betreden eerst even je rug naar de voordeur te keren: vanuit daar krijg je via een grote glazen pui een inkijkje in de living. Doordat de voordeur in een inkeping tussen de voor- en achterzijde ligt, blijft de privacy gewaarborgd. Stap je binnen op het polierbeton, sta je meteen in het midden van de woning, waarin je aan je linkerzijde afbuigt naar de garage, rechtdoor bevinden zich de trap, de vestiaire en rechts ga je de keuken en living binnen. De warmte en natuurlijke materialen uit het exterieur moesten ook terugkomen in het interieur. Het volledige interieur werd door PVL Architecten ontworpen en de bouwheer zorgde voor smaakvol los meubilair. Voor hen geen logge meubels met harde vormen en donkere kleuren, maar natuurlijk eikenhout, een ranke vormgeving en veel wit voor een rustgevende sfeer.


Bovenverdieping

Glazen pui, Moderne villa, The Art Of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Multi-technieken

ESP-Projects BVBA

Veel licht en een open karakter

Vanuit de hal nemen we de trap naar boven. Hier bevindt zich een riante overloop met bureau voor thuiswerken. Het bureau geeft uit op het noorden, waardoor het licht er zacht en aangenaam is om bij te werken. Bovendien heb je vanuit de glazen pui zicht op de weidse omgeving en de natuur. “Boven wilde de bouwheer geen zware luifels, maar beglazing tot de dakrand”, legt Pieter uit. “Daarin hebben we wel een gordijnkoof voorzien, zodat het plafond achterliggend naar beneden komt. Dit gaat tevens oververhitting tegen en creëert samen met de lamellen een schaduwzone.” Hoewel de woning over een prachtig open karakter beschikt, voel je je dankzij de uitgekiende ligging en de glooiing van het terrein ontzettend geborgen. De begroeiing moet dit met de tijd nog kracht bijzetten.


Tuin

Glazen pui, Moderne villa, The Art Of Living

Alle leveranciers van de tuin

Buitenschrijnwerk

Aluxpert
Glazen pui, Moderne villa, The Art Of Living

Oriëntatie

“De opdrachtgevers hadden zelf al veel vooronderzoek gedaan. Ze wilden zeer strakke en cleane architectuur, maar wel met materiaal dat is afgestemd op de omgeving en warmte uitstraalt. Een huis ontwerpen is meer dan alleen een schets maken die er mooi uitziet. Je hebt overal rekening mee te houden: de omgeving, de buren, het landschap”, vertelt Pieter. “De oriëntatie was belangrijk: er moest voldoende zon komen. Vandaar dat de tuin en de woongedeelten op het zuidwesten zijn georiënteerd”, aldus Pieter. De tuin is een oase van rust, die het ultieme vakantiegevoel oproept. Het zachte zand, de natuurlijke beplanting en de warme uitstraling van het eikenhout aan de gevel, maken dat je hiervoor altijd wilt blijven.

Editor: Media team

Datum: 16-06-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Gerrit Devinck