Filip Deslee
Filip Deslee
Filip Deslee
Filip Deslee
Filip Deslee
Filip Deslee
previous arrow
next arrow
  • Interieur Deslee
  • Pannenbakkerstraat 11
  • 8552 Moen

Met Filip Deslee naar de essentie van het interieur

Behandel je interieur als architectuur

Moet een bad per sé in de badkamer staan? En wat is het nut van een logeer- kamer of een aanbouw? Filip Deslee is een interieurarchitect die dit soort lastige vragen niet uit de weg gaat maar ze juist stelt. Nu ruimte steeds schaarser en duurder wordt, is het de zaak beschikbare vierkante meters optimaal te benutten. Het gaat immers om de beleving van de ruimte en niet om de vloeroppervlakte zelf. In zijn Antwerpse appartement Loft 1D kunnen geïnteresseerden ervaren hoe kleiner toch groter kan aanvoelen. Daarnaast presenteren wij in deze reportage een exclusief appartement met een vloer- oppervlak van 525 m2 in de binnenstad van Antwerpen. Hier was aan ruimte géén gebrek. De filosovie van Filip met betrekking tot het functioneel omgaan met ruimte en beleving komt hier goed tot zijn recht.

Filip Deslee is gepassioneerd door zijn vak. Hij woont in wat hij predikt: een fraai appartement op het Antwerpse Zuid dat geheel is vormgegeven volgens de inzichten die hij ook hanteert voor zijn klanten. Toch is het bepaald niet overdreven groot en nadere beschouwing van de inrichting toont dat hij evenmin gekozen heeft voor design met een stevig prijskaartje. “Neem mijn binnendeuren. Ze reiken tot aan het plafond. Ze zijn degelijk maar niet duur. Door de klinken opzettelijk lager te zetten dan normaal versterk ik het hoogte-effect van de hele ruimte. Ik maak graag gebruik van de mogelijkheden die het pand zelf al biedt, bijvoorbeeld van het daglicht. In veel woningen moet er verduisterd en verlicht worden zodra de schemering invalt, maar door te spelen met de verschillende soorten daglicht die er zijn kun je prachtige visuele effecten bereiken, zonder extra investeringen.”

Uitgebreide kennismaking
‘Behandel je interieur als architectuur’ luidt de slogan die Filip Deslee graag hanteert, en die zelfs de titel is geworden van één van zijn boeken. Als klanten hun eisen en wensen aan hem voorleggen neemt hij die samen met hen kritisch onder de loep. “Mensen willen bijvoorbeeld een uitbouw. Goed, maar als je vraagt naar het waarom krijg je eerst als antwoord dat ze meer ruimte willen en uiteindelijk blijkt dat ze de televisie niet kunnen verzetten omdat de aansluiting nu eenmaal in die bepaalde muur zit. ‘Dus u zou liever tienduizenden euro’s uitgeven dan een aansluiting te verplaatsen?’ Als dat besef eenmaal doordringt is de weg vrij voor een alternatief. Dan kan die bestaande ruimte anders worden vormgegeven en hoeft er helemaal geen uitbouw te komen. Het kennismakingsgesprek is daarom zeer belangrijk. Ik investeer graag extra tijd in die fase, maar die haal ik weer in aan het eind van het traject, omdat we dan niet van alles hoeven te corrigeren.”

 


Heb jij deze binnenkijker al gezien? Optimalisatie interieur by Filip Deslee

Interieur Filip Deslee


 

Het werkelijke gebruik
Filip Deslee kan ver gaan in het optimaliseren van het ruimtegebruik. “En dat doe ik niet door gebruik te maken van allerlei in- en opklapbare meubelen. Een bank die je kunt veranderen in een bed plooi je drie keer terug tot bank en die vierde keer laat je hem open staan. Ik stel men- sen die een nieuwe logeerkamer wensen de vraag hoe vaak ze die benutten. Dat blijkt dan vaak eenmaal per jaar te zijn. De rest van de tijd staan er dozen opgeslagen. Zo hypothekeer je twintig of vijfentwintig vierkante meters, een ruimte die beter zou worden benut als hobbykamer, of tv-kamer. Ik kijk dus voorbij de traditionele bestemmingen voor kamers, naar het werkelijke gebruik, zoals ik ook het totale effect van een ruimte tracht te peilen. Het gaat immers niet alleen om het zicht, maar ook om het aanvoelen en zelfs om de geur. Een woonkamer mag nog zoveel de- sign bevatten, als het er stinkt of koud is zal de bewoner zich er nooit prettig voelen.”

Draaibare wanden
Zijn filosofie is onder meer in praktijk gebracht in het Vier programma ‘Huizenjacht’, maar ook in Loft 1D, een appartement van zeven op veertien meter, dat gasten voor enkele nachten of voor een langere periode kunnen huren (loft1d.be). De woning wordt doormidden gesneden door draaibare wanden, waarin kasten zijn weggewerkt. Door met de wanden te draaien wordt ook met de werkelijkheid geschoven. Zowel de living en de keuken daarachter, als de badkamer, slaapkamer en kantoorruimte lijken stukken ruimer dan ze eigenlijk zijn. “In de living hebben we een lage meubel langs de kant gezet. Daarop kun je desgewenst met tien mensen tegelijk zitten, op kussens. In de badkamer is plaats voor zowel een inloopdouche als een ligbad. Overigens is het voor mij geen wetmatigheid dat een bad in de badkamer staat. Niemand wast zich nog aan de lavabo en voor de dagelijkse hygiëne gebruik je een douche. Een ligbad is vooral bedoeld om te relaxen. Dan kan zo’n bad even- goed in de slaapkamer, op het dakterras of in de tuin staan.”

 

 


Filip Deslee

Filip Deslee | Interieurontwerper


De filosofie van Filip Deslee met betrekking tot het functioneel omgaan met ruimte en beleving komt hier goed tot zijn recht.
__
Alle projecten van Filip Deslee bekijken?