Feesten rond het vuur

Als er één periode is waarin vuur centraal mag staan, dan zijn het wel de feestdagen. Al eeuwenlang is het de traditie om de donkerste dagen van het jaar te verlichten met vuur in al haar vormen: van vuurkorven tot fakkels en kaarsen. Ondertussen hebben led-lampjes in kerstslingers het échte vuur voor een deel vervangen – zeker in de kerstboom kunnen we die extra veiligheid alleen maar toejuichen – maar toch willen we hier een lans breken voor het échte vuur en waarom het een meerwaarde is voor al je eindejaarsfeesten.

Heerlijk aan de haard

Vroeger had elke woning sowieso een haard. Het was vaak de enige warmtebron in huis, dus ‘s winters bracht het hele gezin zijn avonden door rond de haard. Van tv was nog geen sprake, dus iedereen las, breide of vertelde straffe verhalen.

Die gezelligheid zijn we een beetje uit het oog verloren door de komst van centrale verwarming en de tv. Maar met een houtkachel in huis breng je dat huiselijke gevoel zo terug. Zo’n kachel brengt een warmte in huis die meteen de sfeer zet. Het is een fijnere ‘focal point’ in je woonkamer dan de kille tv en het nodigt veel meer uit tot praten. En pssst, het is ook de ideale plek om op 5 december het schoentje te zetten!

Winterse buitenwarmte

Bij de winter denk je niet meteen aan lang buiten tafelen. Maar misschien wel nu je van de BBQ haard hebt gehoord. Dat is de perfecte combinatie van een buitenhaard en een barbecue. Je kan je dus heerlijk verwarmen én ondertussen een lekker stukje vlees of pizza bakken. Met wat warme dekentjes en een verkwikkend drankje erbij, creëer je zo een heerlijk aperitiefmoment aan de buitenhaard. 

Natuurlijk zijn er nog heel wat andere manieren om buiten van de kou én de warmte te genieten. Installeer een vuurkorf of vuurschaal, voorzie warme chocolademelk – of iets sterkers – en meer dan genoeg marshmellows en je hebt de perfecte setting om samen naar het vuurwerk te kijken en tot in de vroege uurtjes door te praten.

Safety first

Bij vuur komt natuurlijk altijd een belangrijk veiligheidsaspect kijken. Zorg dat schoorstenen bijvoorbeeld altijd voor het winterseizoen uitgekuist zijn. Laat kinderen nooit spelen rond een kampvuur, vuurkorf of vuurschaal – en zorg dat er altijd een volwassene in de buurt is. En last but not least: vuur en overmatig alcoholgebruik gaan nooit samen. Laat het vuur maken altijd over aan een nuchtere volwassene en zorg dat er brandblusapparatuur in de buurt is.