Fantastische woning in bosrijke omgeving

Desmet & Lammens

Een bosrijke omgeving nabij Brugge vormt het groene canvas voor dit strakke en compacte woningontwerp, getekend door Desmet en Lammens Architecten. Het architectenkoppel heeft in deze regio reeds tal van realisaties op hun naam die stuk voor stuk uitmunten in een rustgevende soberheid, een doorgedreven detaillering, een uitgekiende materialenkeuze en een perfecte integratie in de natuurlijke omgeving. Als eerbetoon aan de oude bomen op het terrein ligt de woning op een nederige manier deels verzonken onder het maaiveld.


Woonwensen

Bosrijke omgeving, ligbad, The Art Of Living

Alle leveranciers van het ontwerp

Afrika gevoel

De opdrachtgevers wilden voor hun gezin met drie kinderen een lage en compacte woning waarbij alle aandacht naar buiten moest worden getrokken. Ze hadden ook enkele heel specifieke wensen. Zo moest de woning voorzien zijn van zowel een carport als een inpandige garage. Ze wilden tevens de voordeur extra benadrukken. Deze vormt nu een zwart contrasterend element tegen de witte gevels in crepi en is bereikbaar via een uitnodigende trap met brede en lage treden. Het echtpaar had eerder voor langere tijd in Afrika gewoond. Uit nostalgie naar die tijd wilden ze een typische Afrikaanse sfeer in hun nieuwe woning aan bod laten komen.


Interieur

Bosrijke omgeving, ligbad, The Art Of Living

Alle leveranciers van het interieur

E-Installatie

Dbelek

Vloeren

Stone Trend

Leefruimtes

Het gewenste Afrikagevoel werd onder meer bereikt door de toepassing van warme, natuurlijke materialen en donkere accenten. Ook de zwarte, hangende haard heeft iets onbestemd exotisch. Helemaal Afrika wordt het pas in het toilet: vanuit deze ruimte van twee bij twee meter heb je ‘s nachts door de lichtkoepel een fantastisch uitzicht op de sterrenhemel. Naast het thuiskantoor, op verdiepingsniveau, bevindt zich de langgerekte keuken met aansluitende eetplaats. Het licht en het zicht zijn er overweldigend, te danken aan de volledige vliesgevel in glas, zonder storende raamkaders. In een muur vullende donkere kastenwand in wengé, opnieuw een verwijzing naar Afrika, zitten het kookgedeelte en de toestellen verwerkt. Het meubilair werd er donker gehouden voor een exotische toets.

De leefruimtes zijn in een L-vorm uitgewerkt en het salon bevindt zich in het kortste segment ervan, naast de eetruimte, met rechtstreeks zicht op het zwembad en de bosrijke omgeving. De absolute eyecatcher in de eetruimte is de hangende haard, een kampvuur als het ware Een licht stoffen bankstel, een houten koffer als salontafel en een koeienhuid op de vloer maken het geheel af en onderstrepen de authenticiteit van het geheel.


Badkamer

Bosrijke omgeving, ligbad, The Art Of Living

Alle leveranciers van de Badkamer

E-Installatie

Dbelek
Bosrijke omgeving, ligbad, The Art Of Living

Slaapvertrekken

Het gelijkvloers oogt als een sokkel, werd bekleed met donker hout, refererend naar de bosrijke omgeving, en is gedeeltelijk verzonken. Hier bevinden zich de slaapgedeeltes, de garage, de wasruimte en een multifunctionele ruimte. Alle slaapkamers kijken uit op het omringende groen. Via een talud sluit de sokkel aan op de begane grond. Het slaapgedeelte in de sokkel heeft een kleine nachthal met kastenwanden die langs één zijde toegang geeft tot de mastervleugel met slaapkamer, dressing en badkamer. In de badkamer kijken de bewoners vanuit het ligbad naar buiten op niveau van het maaiveld. Aan de andere kant van de nachthal bevinden zich drie kinderslaapkamers met een gedeelde badkamer en een eigen inloopkast.


Tuin

Bosrijke omgeving, ligbad, The Art Of Living

Alle leveranciers van de tuin

Aannemer

Aannemingen Romar
Bosrijke omgeving, ligbad, The Art Of Living
Bosrijke omgeving, ligbad, The Art Of Living

Tuinontwerp

Het zicht op de tuin met de vele bomen is hier onbetaalbaar. In deze groene biotoop werd en wordt ook nu slechts minimaal ingegrepen. De natuur volgt hier haar natuurlijke verloop. Het zwembad en terras werden in de sokkel van de woning geïntegreerd en bevinden zich dus iets hoger dan de rest van de tuin. Het hoogteverschil tussen de verdieping en de tuin wordt overbrugd met een talud.

Editor: Media team

Datum: 17-05-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Yannick Milpas