
Interieurarchitecte Sofie Van Den Bosch neemt ons mee naar een duplex op de Zeedijk waar D E Architecten twee identieke flats samenbracht. De bouwheer en de architecten kennen elkaar van eerdere projecten. Het vertrouwen is groot en dat maakt het prettig samenwerken. De flat op de eerste verdieping was al langer eigendom van de familie en toen het appartement daarboven vrijkwam, greep de eigenaar de kans om de twee samen te voegen. Het bood de mogelijkheid om het geheel kwalitatiever en ruimtelijker in te richten. Het koppel brengt hier zomers en weekends door met hun vijf kinderen en vele vrienden. Een plek waar iedereen welkom is en waar herinneringen worden gemaakt.
Warm fineer
De leefruimtes liggen aan de kant van de zee met de eetkamer en keuken op de eerste verdieping en de zithoek op de tweede verdieping. De materialen en kleuren komen terug in alle ruimtes van de duplex, maar telkens in andere verhoudingen. In de eetkamer krijgt de warmte van fineer het overwicht, gecombineerd met wit- en beigetinten. In de lange gefineerde zitbank zitten lades met speelgoed en aan de houten tafel kunnen veertien gasten zitten. Het plezier van samen tafelen wordt hier gekoesterd. De beide flats zijn volledig gestript tot casco. Bergingen zijn op subtiele wijze geïntegreerd in het ontwerp. Elektriciteit, verwarmings-, koelingsinstallatie en televisie zijn weggewerkt in een ingebouwde kast achter een akoestisch paneel. De spots, led-leggers en pendelarmatuur geven veel mogelijkheden om directe en indirecte verlichting aan te passen aan de sfeer van het moment. De vloertegel 60/60 heeft de kleur van het strand en is op toon gevoegd. Het hoge werkblad in de keuken is tegelijkertijd snijplank en heeft een ruwe textuur. Het oneffen blad, de accentkraan en de ingewerkte verlichting in het verlaagde plafond zorgen voor warmte en afwisseling en bakenen het keukengedeelte gevoelsmatig af. De opstelling van de lange tafel, parallel met de muur, lijkt wat atypisch maar geeft veel circulatieruimte en een vlotte toegang tot het grote terras met uitzicht op zee, waar het fijn bijpraten is op zachte avonden.
Natuurlijke flow
De transparante schuifdeur in de gang is een akoestische buffer en brengt het licht zo diep mogelijk in de flats. Er werd een trapopening gemaakt die de beide verdiepingen in een natuurlijke flow met elkaar verbindt. De trap is uitgevoerd in fijn, wit staal, hij neemt weinig plaats in beslag en werd toch zo breed mogelijk gemaakt. Naast het eerste trapdeel zit een trapvormige gefineerde berging, een statementpiece, noemt Sofie het. Er piepen grappige sfeerlichtjes uit de wanden waar ook een schoenenkast in verwerkt zit. In de duplex is nu slaapgelegenheid voor veertien personen verspreid over vier slaapkamers en één opklapbed in de zithoek. Elke verdieping heeft een kinderkamer voor vier met twee stapelbedden in fineer. De kinderen vinden het geweldig. Uit de voorstellen van het architectenbureau mochten ze zelf het behangpapier kiezen. Elk bed heeft een eigen stopcontact en usb-poort. Een speels interieurelement verzamelt de badjassen, de bikini’s en de boekjes. In de grote kamers komen de lichtere tinten terug aan bod. De bedden in gefineerd hout hebben een hoofdbord waarop je een glas of boek kwijt kan. Beide kanten van het bed hebben een kast tot aan het plafond.
Licht met donkere contrasten
Op de tweede verdieping kom je in een gezellig groot salon met stoffen zetels, luie kussens en een vintage vloerkleed. Vanuit een draaibare loungefauteuil bij het raam kun je het dijkgebeuren in de gaten houden of je ogen laten rusten op de glinsterende Noordzee. De donkerhouten salontafeltjes contrasteren met het lichte interieur. De opbouwverlichting kleurt wit en het tracklight zwart, om meer dimensie en meer warmte te creëren. De kasten, waarin ook het opklapbed zit, zijn wit. Enkel de nis van de televisie is in gefineerd hout. Sofie vertelt dat ze doelbewust interieurelementen hebben gekozen bij verschillende leveranciers. De transparante schuifdeur is hier breder dan beneden en dempt de stemmen van de kinderen die beneden spelen of televisiekijken. De twee slaapkamers zijn op dezelfde manier ingedeeld als op de eerste verdieping. De duplex heeft een douchekamer en een badkamer. Het lavabomeubel in de badkamer heeft twee ingewerkte waskommen en ingebouwde kranen. Boven de lavabo’s hangt één brede spiegel voor twee personen. Het bad staat tegen de muur geplaatst en heeft aan beide uiteinden ruimte om te zitten. De handdoekradiator werkt met afstandsbediening. Er is indirecte verlichting voorzien en er zijn spotjes voor verschillende lichtsferen. Ook hier overwegen lichte tinten in de inrichting. De tegel in de kleur van het strand wordt hier opgetrokken op de wanden, maar in de inloopdouche en aan de lavabo’s koos de interieurarchitecte voor een glanzende accenttegel, die zorgt voor variatie in formaat en dimensie. Er zijn niches voor shampoo en doucheproducten. De transparante wand van de douche optimaliseert het ruimtegevoel. De duplex geeft allerminst het gevoel nog in twee appartementen te zijn. Het geheel voelt heel natuurlijk aan. De ruimte wordt optimaal gebruikt en elk detail werd tot in de puntjes uitgewerkt. Dit is een fijne plek om vakantie en samenzijn te vieren.
Fotografie: Yannick Milpas