Engelse cottage | Bart François
Engelse cottage | Bart François
Engelse cottage | Bart François
Slider1Engelse cottage | Bart François
Engelse cottage | Bart François
Engelse cottage | Bart François
previous arrow
next arrow

Engelse cottage met eiken gevelbeplanking | Bart François

Uitbundig gebruik van rustieke materialen

Deze Engelse villa, ontworpen door Bart Francois, kenmerkt zich door het uitbundig gebruik van rustieke materialen. Degelijk Engels eikenhout, al licht verweerd en daardoor nog natuurlijker ogend, wisselt af met ruwe Belgisch natuursteen en prachtig stukwerk.

Ook in de kap is gebruik gemaakt van verschillende materialen, enerzijds van leien dakpannen en anderzijds van riet, aangebracht door Lambrecht uit Waregem. Die afwisseling fixeert het oog van de kijker op de vele details: de hoge ramen beneden, de kleinere boven en niet te vergeten de drie schouwen. Deze ogenschijnlijke overdaad aan schoorstenen was nodig omdat de villa over niet minder dan drie haarden beschikt. Het is niet de enige overeenkomst met de historische Engelse landhuizen waarnaar het ontwerp van deze villa verwijst.

Tot in de kleinste lades

Maatwerk… de term wordt vaak makkelijker uitgesproken dan omgezet in werkelijkheid. In de Engelse villa ging het niet enkel om het bijpassen van hoeken en hoogtes. De uiterlijke vormgeving van de kasten moest op maat en de innerlijke net zo goed. Zo moesten in de keuken alle toestellen keurig worden weggewerkt achter deuren, wat inhield dat ze eerst perfect in de kasten hoorden te passen.

Maatwerk keuken, apparaten weggewerkt, Frank Tack Interieurbouw, Engelse cottage, Bart François

Ook de keuken is in bijpassende stijl, dat geldt zelfs voor het fornuis. Frank Tack vervaardigde zowel de keuken als alle (inbouw)kasten van het interieur in de woning.

Keuken, maatwerk, kookeiland, Frank Tack Interieurbouw, eettafel, hout, Engelse cottage, Bart François


“Er werd gebruik gemaakt van prachtige Franse eik, zowel in natuurlijke staat als gelakt”


Living, woonkamer, open haard, Cosyflame, grote ramen, boogvormig, Engelse cottage, Bart François

De woning is voorzien van drie stijlvolle haarden van het merk Cosyflame.

Loungehoek, Chesterfield, boekenkast, comfortabel interieur, Engelse cottage, Bart François

In een Engelse villa mogen Chesterfield zetels niet ontbreken.

Eigenzinnige curves
Hetzelfde geldt voor Phillip Tanghe. Het bedrijf uit Zedelgem stond met het sanitair voor een even uitdagende klus. Omdat de villa geen modernistisch rechttoe-rechtaan gebouw is, maar eigenzinnige curves en hoeken bezit, kon er geen rechttoe-rechtaan sanitair worden gelegd. Ook hier was maatwerk vereist, letterlijk tot in de kleinste hoekjes en bochtjes, een klus die dit bedrijf tot een goed stromend einde bracht.

Hal, deurbeslag, Dauby, houten deuren, houten trap, natuurlijke materialen Engelse cottage, Bart François

Houten deuren in de woning met prachtig deurbeslag van Dauby

Badkamer, natuursteen, wastafel, sanitair, Tanghe Philip bvba, Engelse cottage, Bart François


“Voor het interieur is er deels beroep gedaan op moderne hightech”


Eerste klas shutters van Jasno geven optimale bescherming tegen al te opdringerig zon- of maanlicht

De juwelen zijn speciaal opgeborgen
In de slaapkamer van de dochter diende een losstaand kaptafeltje te komen, exact naar de wensen en op maat van de jongedame. In de dressing moesten juwelen kunnen worden opgeborgen in een speciaal meubel, volgens een precieze onderverdeling. Frank Tack realiseerde al dit maatwerk, van ontwerp tot afwerking en plaatsing. Het materiaal dat daarbij werd gebruikt, was prachtige Franse eik, zowel in natuurlijke staat als gelakt.

Moderne hightech
Voor het exterieur hebben de bewezen robuustheid en schoonheid van rustieke materialen en klassieke stijlen de middelen geleverd, voor het interieur is er deels beroep gedaan op moderne high tech. De uitgebreide domotica werd geleverd door Duo Techno in Brugge. Eerste klas shutters van Jasno geven boven in de hal en slaapkamer een optimale bescherming tegen al te opdringerig zon- of maanlicht.

Niets is standaard
Het gebrek aan comfort dat de adel in het negentiende-eeuwse Engeland noodzakelijkerwijs voor lief nam, is aan de bewoners van deze villa niet besteed. Maar voor andere aspecten van het interieur deden ze een beroep op hetzelfde craftmanship. Zowel in de keuken als in de slaapkamers werden alle meubelen op maat gemaakt. De dressing, de keukenkasten, zelfs de keukentafel – niets is standaard. Voor deze opdracht tekende Frank Tack Interieurbouw. Zijn bedrijf zorgde ervoor dat de kwaliteit van het maatwerk aan de binnenkant die van dat aan de buitenkant kon evenaren.

De eigenaar is werkzaam in de horeca en heeft de kelder deels gebruikt voor het onderbrengen van een uitstekende wijncollectie.

Tuin, terras, natuursteen, engelse cottage, Bart François

 

Tekst: Jeroen Kuypers
Fotografie: Dré Wouters

 

Meer projecten van Bart François zien?

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: