Engels geïnspireerd landhuis met nadruk op thuisgevoel en comfort 

RV Architects, Eric Boddaert Architectuuratelier

Ten zuiden van Gent meandert de Leie langs een aantal schilderachtige dorpjes. Het is een bosrijke omgeving waar het heerlijk wonen is. In dit volstrekt natuurlijke kader treffen we dit landhuis aan dat de indruk wekt er altijd al gestaan te hebben. Niets is minder waar, het betreft hier immers een nieuwbouw, helemaal in de traditie van de Engelse countryhouses. Binnenin straalt de woning een gevoel van thuiskomen en comfort uit. 


Entree

Landhuis, comfort, Landhuis – RV Architects, Eric Boddaert Architectuuratelier, The Art of Living

Stijlzuiver en authentiek gedetailleerd 
Elk aspect aan deze woning verwijst naar de eeuwenoude vormentaal van dergelijke landhuizen. Het doorleefde uitzicht komt voort uit het gebruik van eik, gerecupereerde bakstenen en bruinrode, gerecupereerde tegelpannen. Stijlelementen zoals erkers, dakkapellen, prachtig vormgegeven Engelse schoorstenen, vakwerkgevels en kastanjehekwerk dragen bij tot de authenticiteit van het geheel. Het vakwerk werd op hedendaagse wijze geïnterpreteerd waardoor de vakken niet opgevuld werden met leem maar met moderne pleistermaterialen. De woning situeert zich op een ruim 30 are groot perceel, harmonieert perfect met het natuurlijke kader en affirmeert zich tussen de hoge bomen. 

Indrukwekkende binnenkomer 
De dubbele voordeur in afrormosia werd voorzien van een messing deurklopper en een Tudor-boog, eigen aan de stijl. Achter de voordeur treffen we een ruime hal aan met grote tegels in blauwe hardsteen, versierd met witte marmeren cabochons. Net als in de andere ruimtes werd hier hoofdzakelijk met aardetinten gewerkt. De houten deuren zijn voorzien van glas en werden gepatineerd om er ouder uit te zien. Een van deze deuren verbergt de metalen deur van de huislift. Een boog markeert de afscheiding met het gastentoilet en de vestiaireruimte. In het toilet werd gewerkt met verde-levanto-marmer. Boven het marmer werd een goudkleurige structuurafwerking op de muren aangebracht. De imposante draaitrap in behandelde eik, met eiken handgreep en zwarte smeedijzeren stijlen, slingert zich sierlijk naar de verdieping. De traptreden zijn verbreed en kregen een zacht organische vorm. Een opvallende, goudkleurige pendel zorgt voor de finishing touch. 


Leefruimtes

Landhuis, comfort, Landhuis – RV Architects, Eric Boddaert Architectuuratelier, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimtes

Architect

RV Architects

Tal van sfeervolle detailleringen 
Rechts van de hal bevindt zich een ruim kantoor met prachtig zicht op de deels ingesloten tuin. Een volledige glazen wand met zwart stalen frame kijkt uit op het salon, enkele treden lager gelegen. Het verouderd parket, de maatwerkkastenwand en de wanden in schildertechniek verraden de zin voor detaillering en authenticiteit van de architecten. Tussen de bureauruimte en het salon bevinden zich een rustzone en een tv-corner. In de rustzone werd een op maat gemaakt day-bed in een erker geplaatst, met een poef die past tussen de zitbank. Op de vloer prijkt een nieuw parket dat de uitstraling heeft van een oude kasteelvloer. Twee bogen met dagkanten in bronskleur zorgen voor de verbinding met de andere ruimtes in de woning. Blikvanger in het salon is de antieke marmeren schouwmantel. Op de vloer prijkt een nieuw parket dat de uitstraling heeft van een oude kasteelvloer. De spotjes zijn van Trizo 21. Naast het comfortabele stoffen hoeksalon staat een salontafel met organisch gevormd marmeren blad. Naast het salon bevindt zich nog een aparte zithoek met twee zeteltjes in een warme roestbruine stof, een losse poef en twee glazen bijzettafeltjes.  

Aansluitend komen we in de formele eetkamer. Boven de grote eettafel met donkerbruin houten blad hangt een antieke kristallen luchter. De eetstoeltjes zijn bekleed met een grof geweven beige-bruinkleurige stof. Het schuifraam leidt naar de tuin met vijvertje en terras in gerecupereerde Hollandse klinkers. Overal vinden we mooie en gevarieerde meubelstukken die de bouwheren uit vorige woningen meebrachten. Samen met het nieuwe meubelmaatwerk zorgt dit voor een verrassend eclectische sfeer doorheen de hele woning. Jachttrofeeën her en der onderstrepen het landelijke kader. 


Keuken

Landhuis, comfort, Landhuis – RV Architects, Eric Boddaert Architectuuratelier, The Art of Living

Alle leveranciers van de keuken

Keuken (volledige realisatie)

Eiken Project

De gezelligheid van weleer 
De ruime keuken roept een warme, huiselijke sfeer op. Een vide die uitgeeft op de nachthal boven, afgesloten door een glazen wand in zwart stalen frame, zorgt voor een optimale ruimtebeleving en extra lichtinval. Het eiland met onderbouw in gepatineerde eik is voorzien van een werkblad in verzoete arduin, afgewerkt met papegaaibek. Ook de spoelbakken zijn in natuursteen. Het kraanwerk is van Dornbracht. Het kookgedeelte omvat een ingebouwde grill, een Aga-kookfornuis, een overkoepelende schoorsteenmantel en zelliges tegen de spatwand. Een houten kastenwand verbergt de toestellen. De muren werden afgewerkt in een ruwe schildertechniek. De keuken geeft eveneens toegang tot de wijnkelder met gemetselde gewelven en natuurlijke ventilatie. In de informele eethoek bevindt zich een tafel met een roodbruin, organisch gevormd blad dat voorzien is van reliëf met bladmotieven. De tafelpoten zijn subtiel uitgevoerd als de hoefvorm van een hinde, een knipoog naar de jacht. De tafel werd ontworpen door de architecten en weerspiegelt de locatie zowel qua kleur als tekening. 


Oranjerie

Landhuis, comfort, Landhuis – RV Architects, Eric Boddaert Architectuuratelier, The Art of Living

Alle leveranciers van de oranjerie

In het verlengde van de tuin 
Vanuit de keuken leidt een passage met volledige glaswand in zwart stalen frame naar de achterliggende, volledig beglaasde oranjerie. Van hieruit kijkt men uit op de tuin en de achterliggende bossen. De oranjerie is open tot in de nok met zichtbare eiken balken. Hoewel de hele woning voorzien is van vloerverwarming op een warmtepomp werden hier nog extra heatstrips aangebracht. Een ingebouwde haard met grill zorgt er voor extra gezellige momenten.


Verdieping

Landhuis, comfort, Landhuis – RV Architects, Eric Boddaert Architectuuratelier, The Art of Living

Alle leveranciers van de verdieping

Thuisgevoel in zijn meest onspannen vorm 
De nachthal met parketvloer leidt naar de drie slaapkamers, de dressing en de twee badkamers. Bad, douchewanden en lavaboblad in de masterbadkamer zijn uitgevoerd in gepolijst Marmaris-white-marmer. Op de muren en lavabokastjes werd gewerkt met een tactiele schildertechniek. In een muurnis bevindt zich een vaste zitbank. De ruime inloopdouche is afgescheiden met een glazen wand in zwart stalen frame. Op de vloer ligt parket en het zwarte kraanwerk is van Vola.  

In de dressing bevinden zich kastenwanden rondom. Het centraal blok is voorzien van een marmeren blad, een onderbouw in notelaar en drie glazen compartimenten, die samen met de houten shutters een boetiek-hotelgevoel opwekken. Over de volledige lengte van een dressingwand bevindt zich een vaste zitbank. 

Editor: Media Team RRO

Datum: 29-12-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Pilar Shoots