Energiezuinige villa met houten gevelbekleding

Toop Architectuur

Op deze schitterende plek in een mooi beboste omgeving bevond zich vroeger een eerder saai ogende vakantiewoning uit de jaren tachtig. De kersverse eigenaars waren vooral gecharmeerd door het potentieel en de magie van de omgeving. Ze gaven aan TOOP architectuur de opdracht om er een lichtrijke, hedendaagse en energiezuinige woning van te maken. De footprint en de basisstructuur van de oude woning werden behouden, de rest werd gestript en grondig verbouwd, zoveel mogelijk volgens circulaire principes en met houten gevelbekleding.


Ontwerp

Houten gevelbekleding, Circulair bouwen, The Art Of Living

Alle leveranciers van het ontwerp

Buitenschrijnwerk

Alu- Van De Putte

Grondige verbouwing

De oorspronkelijke vakantiewoning had weinig om jaloers op te zijn: een eerder saaie vormgeving, een aaneenschakeling van kleine, afgesloten kamers, beperkte raampartijen en een licht hellend zadeldak met daaronder verloren ruimte. Bovendien was de constructie zo goed als niet geïsoleerd. De architecten kozen ervoor om de footprint te behouden en de funderingsplaat te hergebruiken, op zich een intelligente, circulaire keuze. Binnenin werd de woning volledig opengetrokken. Er werden tevens extra raampartijen voorzien over de volledige hoogte. Het gebouw werd de buitenkant voorzien van een isolatieschil waartegen de houten gevelbekleding werd aangebracht. Het zadeldak werd verwijderd en de lichte dakstructuur kreeg meer massiviteit door te werken met potten en balken.


Woonkamer

Houten gevelbekleding, Circulair bouwen, The Art Of Living

Alle leveranciers van de woonkamer

Betonvloer

Durmiline

Soberheid

Op het gelijkvloers werd een inpandige garage voorzien. Buiten de inkom, het bureau en de bergruimtes werden de leefruimtes vrij opengehouden. Het gelijkvloers bevat tevens het mastergedeelte met royale slaapkamer en ensuite badkamer. Hiermee werd voldaan aan de wens van de bouwheren om er levenslang te kunnen wonen. Verder werd de woning zo sober mogelijk gehouden, alle aandacht gaat zo naar de omringende natuur. Er werd gewerkt met witte wanden en plafonds, een neutraal canvas als het ware dat her en der door de bewoners onderbroken werd met een mooi en opvallend vintage meubel- of decoratiestuk. In het salon bevindt zich over de hele breedte van een muur een lage ladekast. Deze loopt ook door voor een raam en vormt zo een zitbank om van de buitenzichten te genieten. De lichtrijke keuken wordt gedomineerd door een wand in afrormosia waarin zich het kookgedeelte bevindt met twee inbouwovens en een onzichtbaar ingewerkte deur.


Exterieur

Houten gevelbekleding, Circulair bouwen, The Art Of Living

”De isolatieschil verhoogt het wooncomfort en verlaagt sterk de energiefactuur”

Circulair bouwen

Deze woning is een mooi voorbeeld van circulair bouwen. De funderingsplaat werd hergebruikt, de lichte constructie werd versterkt met potten en balken, het gevelhout is hernieuwbaar en herbruikbaar, het aluminium schrijnwerk volledig recyclebaar. Om de bestaande funderingsplaat te kunnen hergebruiken en om extra bodemingrepen te vermijden, werd alles zo licht mogelijk gehouden. Binnen deze context was het een voor de hand liggende keuze om te werken met een houten gevelbekleding. De hele woning werd uitbekleed met een lattenwerk in zwart thermowood ayous. Door regelmatig het hout van richting te veranderen, werd een bijzonder speels effect bereikt. Ook de garagepoort en de voordeur zitten onzichtbaar verwerkt in het hout. Niettegenstaande de strakke architectuur kreeg de woning hierdoor een organische ‘look & feel’.

Editor: Media team

Datum: 30-06-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Philip Doutreligne

Fotografie: Tim van de Velde