Openwoning, Korrel.Architecten, the art of living

Elegante, open woning | korrel.architecten

Een woning renoveren waarbij je helemaal los mag gaan, waar een pronkstuk uit ontstaat én waar je uiteindelijk zelf in mag gaan wonen en werken. Dat is toch de droom van iedere architect?! Deze droom kwam uit voor Diederick Verhaeghe van korrel.architecten. Zijn kantoor en open woning, een bestaande rijwoning, heeft hij volledig naar eigen idee en visie gerenoveerd. Het eindresultaat: een evenwicht tussen transparantie, open- en geborgenheid. Saillant detail: de trap is weggewerkt middels een verborgen kastdeur.


“De muren variëren in kleur en warmte aan de hand van de stand van de zon”


Openwoning, Korrel.Architecten, the art of living

Aluminium buitenschrijnwerk: BVBA Alu Decor Aluminium Schrijnwerk. Vloeren en Mozaïek: BVBA Vloeren Franssens

Geborgenheid in een open ruimte

De living van deze open woning is een opvallend lage ruimte die wordt gekenmerkt door het gebruik van ruw materiaal en natuurlijk kleurgebruik. Er is een bewuste keuze gemaakt voor behoud van de oorspronkelijke elementen. Deze ruimte had namelijk vrij lage deuren, minder dan twee meter in de hoogte, wat een geborgen sfeer aan de ruimte gaf. Deze geborgenheid is op de begane grond behouden en toegepast over de gehele verdieping.

Houten vloeren: BVBA Woodstoxx. Trap: Trappenmakerij Steels

Openwoning, Korrel.Architecten, the art of living

Ruimtes openbreken

Oorspronkelijk was de open woning acht meter breed, maar opgedeeld in vier meter leefruimte en vier meter gang. De ontwerper vond dit zonde en absurd om zoveel van de ruimte af te geven. Uiteindelijk heeft hij alles opengebroken om de volle breedte te kunnen benutten. Door de hele woning zijn dezelfde kleurvariaties gebruikt, maar deze rouleren in materialen en verhoudingen zodat telkens een andere sfeer ontstaat. De muren variëren in kleur en warmte aan de hand van de stand van de zon. De straling reflecteert door de gebroken schelpen, het stro en de steentjes die erin verwerkt zijn.

Openwoning, Korrel.Architecten, the art of living

Architect: korrel.architecten. Tuinarchitectuur + tuinaanleg: Buro 360

Openwoning, Korrel.Architecten, the art of living

Buitenschrijnwerk en binnenschrijnwerk: BVBA Timmerbedrijf Sinnaeve

Verbinding

Door de hele bovenverdieping heb je een flow naar een andere ruimte en de verschillende ruimtes zijn opgedeeld door een lage kastenwand of af te sluiten door gordijnen. Het dak is tot de nok opengewerkt en bijzonder licht van kleur. Het mozaïek dat gebruikt is in de badruimtes refereert naar het materiaal van de vloer op de benedenverdieping.

 

Gebaseerd op een tekst van Milou Vogels geschreven voor magazine nr.2 2020
Fotografie: Cafeïne – Thomas de Bruyne

_____
Wil je meer projecten zien van korrel.architecten?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!