Japanse tuin, Van Mierlo Tuinen, Groene tuin, vijver

Eigentijdse vertaling van de Japanse tuin | Van Mierlo Tuinen

Je kunt er naar blijven kijken, naar die foto’s van de Japanse tuin waar Van Mierlo Tuinen twee prestigieuze Britse prijzen mee won. En er gebeurt nog iets anders. Door de silhouetten van de bomen, de sierlijkheid van de verschillende bladvormen en de grote waterpartij word je in de energie van de tuin gezogen. Het fascineert je en maakt je tegelijkertijd nederig en stil. Dit is een plek waar je helemaal tot jezelf mag komen. Waar niets hoeft, de schoonheid van tijd de materialen mag aanraken. Hoe ouder, hoe mooier.

Alles is even belangrijk

Deze Japanse watertuin is een persoonlijke interpretatie van een thema en een eigentijdse moderne uitvoering van een Japanse tuin. Het ontwerp neemt je mee, laat je op je gemak rondkijken en stilstaan bij de bijzondere details en ornamenten. Het water en de planten en bomen brengen je tot rust. Dit is een inspirerende tuin met een uitzonderlijke sfeer. De jury was duidelijk en het publiek ook. Van Mierlo Tuinen won met de Japanse watertuin de felbegeerde Britse SGD Award van 2019 in de categorie internationale tuinen én de publieksprijs. “Engeland is de bakermat van ons vak, ik voel me verwant met wat er daar op tuingebied gebeurt”, aldus Noël Van Mierlo.

Japanse tuin, Van Mierlo Tuinen, Groene tuin, vijver

Alles is van betekenis

In de Japanse filosofie hebben alle elementen betekenis. Zo staat een waterstroom voor de bron van het leven en de vijver voor het leven zelf. Rotsen zijn de hindernissen die we tegenkomen en als je de brug overgaat laat je de bekende wereld achter je, stap je de groene (binnen) wereld in en het theehuis nodigt uit tot verstilling en meditatie. Via meanderende paden ontdek je elke keer weer de Japanse tuin opnieuw en geniet je van de verschillende uitzichten. De beplanting, het water, het theehuis: alles is even belangrijk en dient het grotere geheel. De tuin als mindvolle ervaring.

Rijkdom van het natuurlijke

Noël ontwerpt en maakt tuinen met een natuurlijke uitstraling. Noël: “Het ervaren van de natuur is belangrijk. Het aardt en voedt ons en levert een onmisbare toevoeging aan het hectische leven van vandaag de dag. Een tuin kan je thuis laten komen.” De natuur doet ook iets bijzonders met materialen. Het laat de kunst van imperfectie zien: Wabi Sabi. De tijdloosheid van de essentie van de natuur.

Japanse tuin, Van Mierlo Tuinen, Groene tuin, vijver

Tekst: Linde ten Broek
Fotografie: Van Mierlo Tuinen

___

Meer projecten van Van Mierlo Tuinen bekijken?