Een zwart-witte droom 

NANO Architecten

Zwart-wit en modern, dat moest deze woning in Beringen worden. Daarom kwamen de opdrachtgevers al snel terecht bij Andy Gijbels van NANO architecten, die perfect weet hoe een dergelijke woning vormgegeven moet worden. “We wisten precies wat we wilden.” 


Entree

Kubuswoning, modern, NANO Architecten, The Art of Living
Kubuswoning, modern, NANO Architecten, The Art of Living

Openheid 
Het werd een kubuswoning met niveauverschillen, siloconenpleister aan de gevel en aluminium gevelbekleding. Ook het achtergelegen poolhouse en de wandbekleding bestaan uit deze materialen. Bakstenen wilden de eigenaars niet, omdat ze bang waren dat ze die beu zouden worden. “Siliconenpleister blijven we mooi vinden en de woning heeft nu een blijvende uitstraling.” 

Aan de voorzijde kwam een carport met aanpandige berging. De voordeur bevindt zich aan de andere zijde. Hier stap je de hal binnen en daarmee ook meteen de keuken en living, want die staan allemaal in open verbinding met elkaar. Een zwevende trap in natuursteenlook gaat naar de verdieping.  

 Zowel binnen als buiten ligt een vloer van gepolierd beton die ter plaatse gestort is, helemaal in de sfeer van de rest van de woning. De bewoners vertellen: “We houden van strak en wisten precies wat we wilden. We wilden open ruimtes die optimaal gebruikt werden, veel lichtinval en een bureau bij de leefruimte.” Andy ging aan de slag met deze wensen en had al snel door hoe het zou moeten worden. 


Keuken en living

Kubuswoning, modern, NANO Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van de keuken en living

Binnendeuren

ANYWAYdoors
Kubuswoning, modern, NANO Architecten, The Art of Living

Samen en toch apart 
Direct vanuit de hal kom je in de keuken terecht. De keramische steen van het kookeiland en de nis is exact dezelfde als van de trap. De kasten zijn helemaal op maat gemaakt uit fenixlaminaat en zorgen voor enorm veel opbergruimte. Wel zo praktisch, aangezien de woning geen kelder heeft. Achter zo’n deur zit de berging met wasruimte verstopt, waar zich ook de technische ruimte en de toegang tot de carport bevinden. Achter de keuken kun je plaatsnemen aan de grote houten eettafel met uitzicht op de tuin. Daarnaast een overdekt terras dat bereikbaar is via een schuifraam. Andy legt uit: “De oversteek bij de keuken zorgt ervoor dat de zon in de zomer niet te veel binnenschijnt. Om toch voldoende daglicht binnen te krijgen, zijn er veel ramen voorzien aan de voorzijde en een open trap die het licht doorlaat. Als je midden in de woning staat, kun je overal naar buiten kijken.”  

Hoewel de living zich in dezelfde ruimte bevindt als de keuken, is deze toch afgescheiden van de rest doordat de bank met de rug naar het kookeiland staat. Ze is gericht op de elektrische haard en tv. Het naastgelegen bureau is dan weer niet dezelfde ruimte, maar is er toch bij betrokken door een stalen taatsdeur. “Dan zitten we toch bij elkaar en wanneer er gebeld wordt, kan de deur geluidsdicht afgesloten worden”, zegt de bewoonster. Het leuke aan deze ruimte is dat de keramische tafel wit is en de kasten van fenixlaminaat zwart; precies gespiegeld aan de keuken. 


Bovenverdieping

Kubuswoning, modern, NANO Architecten, The Art of Living

Iets afwijkend 
De eerste ruimte waar de zwevende trap je naartoe leidt is een dressing, afgescheiden door een schuifdeur van donker glas. “Het is een onmisbare ruimte voor iedere vrouw”, lacht de bewoonster, waarna ze verder loopt naar de drie slaapkamers. Twee daarvan hebben dezelfde maatkasten als in de keuken. De kamer van de dochter springt uit de toon. Daar kom je door over een glazen loopbrug te lopen, van waaruit je de entree ziet. “Onze dochter heeft alles zelf uitgezocht en ingericht, daarom wijkt haar kamer iets af van de rest”, zeggen de bewoners. Vandaar het andere tegelwerk in de kleine badkamer met douche en wasbak.  

De hoofdbadkamer is helemaal uitgevoerd in zwart-wit met donker glas bij de inloopdouche, die is afgewerkt met keramische platen in marmerlook. Een enorme spiegel beslaat de wand bij de wastafel. Het vrijstaand bad maakt het geheel compleet. Een toilet ontbreekt in beide badkamers, want dat bevindt zich in de gang. 


Exterieur en tuin

Kubuswoning, modern, NANO Architecten, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur en de tuin

Architect

NANO architecten
Kubuswoning, modern, NANO Architecten, The Art of Living

Geen spijt van het zwembad 
De vloer en vormgeving van de woning lopen vloeiend door in de tuin. Daar ligt in de breedte het overloopzwembad. Dit ligt iets lager dan het poolhouse en het terras, om het hoogteverschil te overbruggen. De kavel is aan de voorzijde wat breder en loopt naar achteren iets smaller toe, waar je uitzicht hebt op een paardenwei. De eikenboom van de buren zorgt voor extra aankleding en schaduw. Behalve het terras bij de woning, is er ook nog een overdekte loungehoek bij het poolhouse. De bewoonster: “In de ochtend staat de zon op de keuken en in de avond op het loungeterras. Op het terras hangt ook nog een heater, dus we kunnen al vroeg in het jaar buitenzitten.” Een heerlijke buitendouche zorgt ervoor dat de bewoners zich na het zwemmen eerst nog even kunnen afspoelen. Het poolhouse is nog niet helemaal af, vertellen de bewoners. “Daar komen nog een douche, toilet en lavabo. Als mensen komen zwemmen, hoeven ze dan niet door het hele huis heen. Het achterste gedeelte blijft berging.” Van het zwembad wordt veel gebruikgemaakt, vertellen ze verder. Het is dan ook niet erg dat er geen dek overheen kan. “Ook in de winter blijft het open. We vinden het zwembad echt een meerwaarde: het ziet er mooi uit en werkt rustgevend. De warmtepomp houdt het water op 29°C. We hebben er goed over nagedacht, net als over de rest van de woning. We hebben precies gekozen wat we mooi vinden.” 

Editor: Media Team RRO

Datum: 28-12-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Desiree Pennings

Fotografie: Dré Wouters