Een villa vol verrassingen

Wit en strak met warme elementen

De zon laat de wolkjes in de lucht oplichten. Een V-vormige villa doemt op. Als een mooie vlinder ontvouwt zich een Piet Boon-achtige split level villa. In een landelijke omgeving, op een grondstuk van 1000 m2, wist architect Philippe Dreessen van DIA architecten met zijn meesteroog een bijzondere droomvilla te bouwen.

De bewoners hadden zelf een schetstekening gemaakt, een woning in patronaatstijl, maar die kon min of meer meteen de prullenbak in. Architect Philippe Dreessen maakte een nieuwe tekening, toegespitst op de bijzondere V-vorm van het grondstuk. Aan de hand van schetsen en 3D- simulaties waren architect en toekomstige bewoners intensief aan het sparren geslagen over vorm en inhoud van de geplande villa. Het huis moest iets over de bewoners vertellen. De man des huizes is meer zakelijk, de vrouw meer impulsief en creatief. Vertaald naar een interieur is dat wit en strak, met warme accenten.De woning moest ruim, maar niet overdreven groot zijn, en vooral functioneel. En héél veel licht in huis, dat vonden de bewoners ook belangrijk. Daar is Philippe meesterlijk in geslaagd. “Het is in feite een Ibiza-huis. Je kunt het moeiteloos als vakantiehuis naar daar transporteren”, aldus Philippe.

Indrukwekkende lichtinval
Woorden zonder overdrijving. De witte villa, met van buiten naar binnen doorgetrokken, natuursteen en natuurelementen ligt op het Zuiden. Door grote vensterpartijen wordt de lichtinval versterkt. Het is buitengewoon knap hoe de architect erin is geslaagd om op verschillende niveau’s licht in de woning te laten vloeien. De bewoners kunnen nog steeds genieten van de bijzondere lichtinval en verrassende uitkijkjes op de omringende natuur.


“Het is in feite een Ibiza-huis” Naast actieve ontspanningsmogelijkheden zijn er ook sublieme relaxplekken in de villa gecreëerd


Zorgeloos begeleid
Philippe reageert bescheiden: “Ik probeer enkel de wensen van de bewoners te vertalen. Soms overheerst het esthetische het functionele, maar het is natuurlijk niet zo dat bewoners moeten leven in de droom van de architect. Zij moeten zich hier daadwerkelijk prettig en thuis voelen.” En daar is hij volledig in geslaagd volgens de bewoners. 95 procent van wat ze vooraf in gedachten hadden, is ook daadwerkelijk uitgekomen. DIA Architecten heeft de bewoners dan ook in alles begeleid: van de supervisie tijdens de bouw tot de inrichting. Geschikte vakmensen en leveranciers, materiaal en kleurkeuze; Philippe heeft het allemaal aangereikt.


Strak en modern gaan hand in hand

Er was een heuse klik tussen architect en bewoners en deze heeft zich vertaald in een villa vol verrassingen. Ruim en strak en bovenal fraai. Een ‘zachte’ verticale trap, die als een ruggengraat de verdiepingen en de vloeren verbindt, die tegenover elkaar liggen en een halve verdiepingshoogte ten opzichte van elkaar verspringen. Strak en modern gaan ook hand in hand bij de warme natuursteen of houtelementen, die van buiten naar binnen en visa versa doorlopen. Shutters op maat schermen ook de buiten whirlpool af, die van binnenuit is te bereiken. Naast actieve ontspanningsmogelijkheden, zoals de fantastische fitnessruimte in de altijd heerlijk koele kelder, zijn er ook sublieme relaxplekken in de villa gecreëerd. Van de Finse sauna tot een heerlijke salonbibliotheek met een even fantastische als rustgevende natuur uitblik. De tuinaanplant met veel hortensia’s is bewust strak gehouden om het effect te versterken. In hemelse sferen, ofwel de slaap en badkamerverdieping, gaan luxe en welzijngevoel ook al hand in hand.

Fotografie: Dré Wouters

 

__

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: