Een villa in mediterrane stijl

Texture Painting

De inkomhal is een plek om even te acclimatiseren en door te lopen, maar eventueel ook om plaats te nemen. Er staat een omvangrijke en goed gevulde wijnklimaatkast en er staan niet toevallig stoelen voor. “Een wijnkast vormt, met al die wisselende flessen en etiketten, ook een levend schilderij”, zegt de eigenaar. “Achter elke fles zit bovendien een verhaal. Dit is dus een plek om te kijken, te luisteren en eventueel te proeven.” Voorbij de stalen deur met glas kom je bij het centerpiece van de woning: een metalen wenteltrap. Deze is goed zichtbaar vanuit zowel de woonkamer, de inkomhal als de bovenverdieping. Ze is akoestisch geïsoleerd, zodat je medebewoners en gasten niet de trap af of op hóórt komen, maar het is wel degelijk een trap om op gezien te worden en om zelf een mooi zicht te krijgen op de mediterrane stijl. “Ik vind dat er in België veel te vaak louter functioneel gedacht wordt, als het op elementen als een trap aankomt. Natuurlijk heeft ook déze trap een functie als verbindingsmiddel, maar ze dient niet alleen daarvoor. Je moet als opdrachtgever ook iets durven, verdergaan dan het functionele. Dat hebben wij hier duidelijk gedaan.”


Leefruimtes

Mediterrane - texture painting - the art of living

Leveranciers van de leefruimtes

Decoratie

Texture Painting

Haard

Bax-Vloemans

Raambekleding

Deco Weelde

Keuken

De keuken kenmerkt zich door een ruim gebruik van alle wanden. Niet slechts één groot kookeiland waarin zoveel mogelijk apparatuur onzichtbaar is weggewerkt, maar een keuken waarin alle onderdelen hun eigen plek hebben. Er is een lang aanrecht en ook het fornuis, de koffiehoek en de koelkast komen stuk voor stuk tot hun visuele recht. Een lang zitelement tussen de twee wanden is bedekt met een keramieken plaat uit hetzelfde materiaal als het aanrecht. In de wand met kasten is opzettelijk één alkoof gemaakt, met een voetstuk in hetzelfde keramiek, en een spiegel, bedoeld om de lijn te breken. Mede dankzij de ingenieuze belichting oogt deze ruimte als een plek waar één of meer hobbykoks geregeld hun culinaire kunsten vertonen, terwijl het gezelschap er eerst naar kan kijken en dan van genieten. De directe toegang tot het terras betrekt ook deze ruimte weer bij de tuin, die als een extra leefruimte om de woning heen is gedrapeerd.

Een huis dat zeker voldoende bergruimte biedt, met zoveel goed in de wanden weggewerkte kasten, voldoende privacy en voldoende zitruimte. “We hebben die vierkante meters dan ook nodig”, zegt de heer des huizes. “Ons gezin bestaat naast onszelf uit jonge kinderen en bovendien werk ik geregeld van huis uit. Ik ontvang hier klanten en beleg soms ook vergaderingen. Onder alle omstandigheden, tijdens werkuren en in de vrije tijd, kan ik me hier volkomen op mijn gemak voelen. Dat effect hadden we misschien niet bereikt, als we voor interieur en het exterieur te klein hadden gedacht, als we de tuin en de oprit niet tot een wezenlijk onderdeel van het ons hele thuis hadden gemaakt.” Grandeur kan een huis op twee manieren uitstralen: uiterlijk, zoals deze villa dat doet via de goed gekozen landhuisaspecten, maar ook innerlijk. Wie hier een glas drinkt bij de open haard of op het terras, de trap afschrijdt of een badkuip laat vollopen, voelt zich de koning te rijk. De eigenaren hebben bewezen dat dit juist zonder het pompeuze en eerder met suggestie het beste bereikt en vastgehouden kan worden.


Keuken

Mediterrane - texture painting - the art of living

Leveranciers van de keuken

Raambekleding

Deco Weelde

Interieur

Segers Interieur

Decoratie

Texture Painting

Badkamer

De slaapkamer en badkamer liggen in elkaars verlengde. Eenmaal uit het bed is het letterlijk en figuurlijk maar enkele stappen tot in de in daglicht badende ruimte waar men zich kan wassen of ontspannen. De muren en vloer zijn voorzien van de materialen waarop Texture Painting de exclusiviteit heeft in ons land, zoals microtopping, en dat draagt sterk bij tot de eenheid en vooral de esthetiek van deze badkamer. Door de combinatie met een warme houtsoort en een goed gekozen attribuut, als een houten krukje, lijken het metalen wandrek en de zwarte badkuip overgekomen uit een hotel in Venetië of Florence. Het hotelgevoel, waar zoveel huiseigenaren naar op zoek zijn, is zeker bespeurbaar in deze badkamer, maar niet alleen door de decoratie en inrichting. Het is opnieuw óók de nabijheid van de tuin, waarop een goed zicht is door de ramen, die de gebruiker van de badkamer uitnodigt te onthaasten, langer in het bad te blijven dan misschien nodig is, maar er tegelijk ook meer van te genieten. Trap en vloerbekleding: Algemene bouwwerken Vic Diels en zonen Smeedwerk: Intens Interieur en Smeedwerk Texture Painting 51 De eigenaren wisten wat ze wilden toen ze op dit stuk grond een huis lieten zetten, niet slechts in grote lijnen, maar heel precies. “We hebben veel gereisd door Europa en zijn vooral in landen als Italië gecharmeerd geraakt door de manier van wonen,” zegt de heer des huizes. “De mediterrane stijl inspireerde ons sterk. Toen we concrete plannen maakten voor onze eigen woning, kwam het er op neer dat ik vrij gedetailleerd op papier heb gezet hoe ons droomhuis eruit moest komen te zien. De architect is vooral bezig geweest met het technisch realiseren en uittekenen van wat wij zelf hebben bedacht.”


Exterieur

Mediterrane - texture painting - the art of living

Leveranciers van het exterieur

Buitenschrijnwerk

Vossal

Tuinontwerp

Delaplace Tuinen

Sfeerverhouding

Een groepje hoge bomen op een rond grasveld en een opgang van enkele treden naar de voordeur geven de bezoeker al direct de indruk niet ergens in Vlaanderen te zijn maar aan de Côte d’Azur. Die indruk wordt aan de achterkant van het huis versterkt door de metershoge luiken naast de vensters en door enkele terrassen op verschillende hoogte. Het gaat steeds om een verschil van enkele decimeters, maar in combinatie met de hoge naaldbomen aan de zijkant van het huis lijkt het groter. Ook het zwembad draagt daar aan bij. Terwijl het bij veel huizen zuiver bedoeld is voor het zwemmen of plonzen, heeft het in deze tuin ook een decoratieve en sfeer verhogende functie gekregen. Tijdens een aperitief hoor je het water, alsof je in de nabijheid van een meer bent.

Editor: Rob van Sambeeck

Datum: 17-08-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: German Bourgeat