open interieur | Laurijssens Architects, the art of living

Een verbluffend open interieur | Laurijssens Architects

Soms verhuist een gezin van een villa in het open veld naar een woning in een residentiële wijk, om kleiner te gaan wonen. Dat deden twee ondernemers met hun drie kinderen, die Laurijssens Architects de opdracht gaven een nieuwbouw te ontwerpen in de Kempen. Het aantal vierkante meters mag dan verminderd zijn, de behoefte aan openheid is onverminderd gebleven. Het resultaat is een moderne villa met open interieur en vloeiende overgangen naar buiten en ruimtes die een grote mate van privacy bieden. Dat laatste heeft de architect grotendeels zonder deuren bereikt.

Meubilair: Boa Interior. Kunstwerk: Isabelle Scheltjens. Haard: De Backer Haarden. Verlichting: Under-Cover. Vloertegels: BVBA Vent.

open interieur | Laurijssens Architects, the art of living

E-installatie: Ersaro. Keuken: KIDchen Concept SieMatic.

 

Subtiele overgangen

Modernistische architectuur biedt de mogelijkheid te variëren op de traditionele indeling en vorm van een woning. Dat is bij deze villa goed gelukt. Met een carport die haaks op het toegangspad staat en een voordeur die niet direct in het oog springt, wordt de bezoeker geprikkeld het hele pand nader en beter te bekijken. De vanzelfsprekende waarneming, die ons vaak meer dingen niet dan wel laat zien, wordt door deze architectuur doorbroken. Die visie loopt door naar binnen waar je een zeer open interieur treft.

Pleisterwerken: Van Laer Alfons. Parketvloer: Geert Fastre. Raamdecoratie: Miele Helsen. Maatwerk interieur: BV Raeymaekers Keukens.

open interieur | Laurijssens Architects, the art of living

Ventilatietechniek: EVB Ventilatie. Installatie warmtepomp: JVD Warmtepomptechnieken.

 

Overdekking

In zekere zin gebeurt datzelfde aan de achterzijde. “We hebben gekozen voor de vorm van een grote L,” zegt Koen Laurijssens. “Maar het is geen gesloten blok geworden. Dankzij een overdekking loopt de leefkeuken optisch door in het bijgebouw. En omdat we de tegelvloer die we overal op het gelijkvloers toepasten ook hebben gebruikt voor het terras, kun je niet precies zeggen waar het interieur nu ophoudt en het exterieur begint. Omdat we die tegel ook nog eens hebben gebruikt voor de rand van het zwembad wordt ook de beleving van dit wateroppervlak versterkt. ”

Dakwerken: Dakwerken De Hoon. Tuinarchitect: Tuinarchitect Martens. Buitenschrijnwerk (glas): Schiffeleers Glas. Terrastegels: Van Beers Projects. Chapewerker: NV Braspenning – Van Dingenen. Zwembad: AB Solustions. Architect: Laurijssens Architects. Bestrating: Vermetten Wegenbouw. Studiebureau stabilieit: A.S.B. Plaatsing zwembad: Van Beers Projects

 

Overgangsgebied

De openheid die zo wordt gecreëerd is verbluffend. De ruimte tussen het bijgebouw en de leefkeuken hoort werkelijk bij de woning. Ze kan worden verwarmd en is afgeschut tegen de wind. Een ideale zithoek voor een groot deel van het jaar. Maar eigenlijk is dit hele overgangsgebied populair bij de bewoners. Tegen de glazen zijwand van de keuken staat bijvoorbeeld een bureau met stoel. “Voor onze dochter is dit een ideale plek gebleken om haar huiswerk te maken,” zegt de vrouw des huizes. “Maar de keuze voor die plek laat ook zien hoe graag wij het binnen en buiten zijn in deze woning afwisselen.”

 

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers, geschreven voor magazine nr.2 2021
Fotografie: Dré Wouters

____
Wil je meer zien van Laurijssens Architects?


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media

error: Content is protected !!