Een unieke watertoren met een rijke historie

Delektro 

In het hart van Utrecht staat een architectonisch meesterwerk dat de Amsterdamse Schoolstijl in volle glorie belichaamt: de watertoren. Dit unieke monument heeft door de jaren heen vele transformaties ondergaan, van wateropslag tot kantoorpand en nu tot exclusieve appartementen. Het ontwerp weerspiegelt onmiskenbaar de zorgvuldige aandacht voor licht. Heeft u ooit de kans gehad om deze opvallende watertoren te bewonderen terwijl u door de straten van Utrecht wandelde? 

Licht, historie, watertoren

Een historie om te koesteren  

Het project rond de watertoren was doorspekt met uitdagingen, en voor ons is dat precies waar de magie begint. Het draait allemaal om blijvende verrassingen met aandacht voor details, waaronder het licht. Deze watertoren heeft een rijke geschiedenis en staat al meer dan 100 jaar bekend als een waar Rijksmonument. In 2012 kreeg het een nieuwe bestemming als thuis voor drie exclusieve studio’s en een vijf verdiepingen tellend penthouse. Als onderdeel van het werk van Delekro voor deze opdrachtgever hebben zij een geavanceerd domoticasysteem in de lift ingebouwd. Dit systeem stelt bewoners in staat om via tags specifieke bestemmingen te selecteren, wat een moderne en handige toevoeging is aan deze historische toren. 

Licht, historie, watertoren

Licht als leidraad  

De essentie van de bestaande verdiepingsvloeren, het minutieuze metselwerk en de rustieke houten balken moest behouden blijven. Dit, in combinatie met de oorspronkelijke warme roestkleur van het waterreservoir en strategisch geplaatst wit en notenhout, creëert een unieke ervaring. Het interieur voelt zowel hartverwarmend als industrieel aan. Terwijl u hoger in het gebouw komt, opent de ruimte zich, maar de roestkleurige wanden van het originele waterreservoir blijven een terugkerend element. Ons lichtplan is zorgvuldig ontworpen om zowel daglicht te benutten als de architectonische kenmerken van het gebouw te benadrukken. 

De watertoren in Utrecht is niet alleen een architectonisch juweeltje, maar ook een meesterwerk van licht en historie. Het bewijst dat zelfs in historische monumenten moderne technologie en creatief lichtontwerp kunnen samenkomen om een unieke leefomgeving te creëren. Het verhaal van deze watertoren is er een van continuïteit, innovatie en de tijdloze schoonheid van licht in de architectuur. 

Editor: Media Team RRO

Datum: 29-11-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Redactie The Art of Living

Fotografie: Delektro