manege | ILB Architecten, the art of living

Een luxueuze manege | ILB architecten

‘Waar de mens zijn voetafdruk achterlaat richting beschaving, vinden we een voetafdruk van een paard’, schreef John Moore in de 18e eeuw. Deze stelling wordt ongetwijfeld onderschreven door Ashford Farm in Bocholt. Hier verwierf oprichter Enda Caroll faam als een van de meest toonaangevende handelsstallen in Europa. Hij creëerde de perfecte omgeving voor het trainen en verhandelen van topsportpaarden. We bezoeken het onlangs opgeleverde New Office op deze manege: een ontvangst- en werkruimte van olympische allure.

Audio & Video: Secures België. Haard: Daniëls Haarden Kachels.

Totaalinterieur: Wood You.

Het masterplan

Elizabet Iglesias is architect en een van de oprichters van architectebureau Iglesias Leenders Bylois Architecten (ILB). Ze was nauw betrokken bij het ontwerp en de inrichting van het New Office van de manege. De nieuwe ontvangstruimte bevindt zich op een strategische positie tussen de overdekte rijbak en het springparcours buiten. Door de glazen wanden kunnen bezoekers zo de paarden meteen aan het werk zien. Het is een plek waarin het prettig is om te werken maar ook om mensen te ontmoeten, met elkaar te eten en tot zaken te komen.

Bureautafel: Woontheater. Totaalinterieur: Wood You.

Eettafel: Demo Keuken en Interieur

Bijzonder entree

In tegenstelling tot de meer traditionele ontvangstruimtes is er in het New Office geen receptie of balie. Bezoekers worden bij binnenkomst verrast door twee cilinders bekleed met aaibare koeienhuiden. In deze kolommen bevinden zich een toilet en een luxe kleedkamer. Links van de entree bevindt zich een grote werkruimte. Opvallend is de precisie waarmee alles is ontworpen en uitgevoerd. Een zorgvuldigheid die ook te zien is in de nauwkeurig geplaatste fotolijstjes met paarden. Het is nauwgezetheid die grenst aan perfectie.

Zonnepanelen & warmtepomp: Aendekerk. Buitenschrijnwerk met zonnewering: Moors NV. Tuinontwerp en aanleg: Puur Groenprojecten.

Verbondenheid

Eenmaal binnen ontvouwt zich een enorme ruimte waarin verschillende onderdelen met elkaar verbonden zijn. Voor de vloer is gekozen voor een natuurstenen tegel uit Italië. De ruwe oppervlakte geeft een mooie dieptewerking en is bovendien vriendelijk in gebruik. De stalen ramen en deuren zijn deels verzonken en voorzien van elektrisch bedienbare zonwering. De eikentafel met daarboven gouden hanglampen is op maat gemaakt. Net als de bar met natuurstenen toog, de grote gouden spiegel en de (wijn)kast. In de zithoek met tv en dubbelzijdige gashaard, staat een zachtgrijze bank die uitnodigt om lekker te zitten en te relaxen. Dé ideale plek van de manege om met een drankje te genieten en anderen te ontmoeten.

Open ruimte met privacy

Het ruime kantoor van de eigenaar achter in de open ruimte, grenst aan een kamer die wat betreft uitstraling een andere sfeer heeft dan de andere ruimtes. Deze intieme kamer is toegankelijk met een houten schuifdeur. De vloer is gemaakt van donker eiken visgraatparket waarop de klassieke Chesterfield-banken helemaal tot hun recht komen. Een houten wand met nissen herbergt een weldadige hoeveelheid wijn en champagne. In dit stukje van de manege is alles privé.

manege | ILB Architecten, the art of living

Leveren materiaal en studie houtskeletbouw: Dupac. Studie stabiliteit: BDA Engineering. Architect: ILB Architecten.

Groen in je tuin

Groenprojecten werd in een vroeg stadium bij het masterplan van Ashford Farm betrokken. Het ruime terras is een natuurlijk schakelpunt. Het groen in de tuin vormt een natuurlijke overgangszone met springparcours en is functioneel maar ook ongedwongen en weelderig. De drie grote bomen geven body aan het geheel en maken het meteen tot een volwassen tuin.

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Cai Vosbeek, geschreven voor magazine nr.3 2021
Fotografie: Dré Wouters & Kris Dimitriadis

____
Wil je meer zien van ILB Architecten?